meadow24 Opublikowano 23 Września 2010 Opublikowano 23 Września 2010 witam mam nowa apke graupnera mx16 35 mhz po wlozeniu serw do 2ch modeli z dbiornik graupnera z zestawu z apki i corona 8ch mam problem z drgajacymi serwami z ziemi i widocznymi skokami modelu w powietrzu w czym moze byc problem ?? nadmieniam ze anteny w obu modelach nie stykaja sie z zadnymi kablami pozdrawiam Grzesiek
Leszek_K Opublikowano 23 Września 2010 Opublikowano 23 Września 2010 I w obydwu modelach serwa skacza? Jezeli tak - wskazywaloby to na uszkodzenie w nadajniku. Kiepski kontakt, zimny lut (czyli tez kiepski kontakt). Mozesz tez miec jakies zaklocenia na swoim kanale, byc moze na calym pasmie. Poloz model na czyms, nadajnik tez. Czy dalej skacze? Jezeli tak - pewnie zaklocenia, jezeli nie - postukaj czyms w nadajnik, moze rusz drazkami, sprawdz co powoduje ze serwa zaczynaja drgac.
meadow24 Opublikowano 23 Września 2010 Autor Opublikowano 23 Września 2010 serwa drgaja same od siebiew polozeniu neutrum po ryszeniu i przytrzymaniu drazka jest ok a po puszczeniu znowa drgaja. nie wszytskie ale kanal 2,5 (lotki) i 3 wysokosc
meadow24 Opublikowano 23 Września 2010 Autor Opublikowano 23 Września 2010 To chyba jest wina potencjometrów. czyli ze co mam z tym zrobic??
MiQ27 Opublikowano 23 Września 2010 Opublikowano 23 Września 2010 Masz jakieś inne serwa? Serwa miewają jitter, czyli brzęczą, drżą lub skaczą, zwykle wokół neutrum, a czasami w dowolnym położeniu. Ostatnio jedno takie wymieniałem, bo poza wymianą chyba niewiele da się zrobić.
meadow24 Opublikowano 23 Września 2010 Autor Opublikowano 23 Września 2010 MiQ27 powiem tak ze tez na to wpadlem i kupilem 8 nowych serw z mysla ze to pomoze no ale niesty lipa ;( ale jest i plus bo mam 4 luzne serwa do kolejnego modelu (serwa micro) a mam addictiona i extre z zestawu p. Mirka :D Ach strach latac bo przy ladowaniu skok modelu i crash :evil:
qbacz Opublikowano 23 Września 2010 Opublikowano 23 Września 2010 Czasami wystarczy wyczyścić (niech ktoś doradzi czym), ewentualnie wymiana.
meadow24 Opublikowano 23 Września 2010 Autor Opublikowano 23 Września 2010 no wlasnie jak juz cos to czym i jak ?? :D :roll:
Leszek_K Opublikowano 23 Września 2010 Opublikowano 23 Września 2010 Wszystko wskazuje na wyrobione potencjometry. Mozesz sprobowac je przemyc alkoholem - 95% moze byc, zamiast w gardlo, w potencjometry, strzykawka, wetknij igle w jakas szczeline i mocna szpryca. Potem wysusz toto suszarka. Powinno pomoc ale tylko na jakis czas. Potencjometry powinienes wymienic i skalibrowac koder. Wyglada ze nadajnik ma swoje lata.
MiQ27 Opublikowano 23 Września 2010 Opublikowano 23 Września 2010 mam nowa apke graupnera mx16 35 mhzMój JR ma znacznie więcej lat niż nawet pierwsze MX-16 a z potencjometrami problemu nie ma, a to ta sama fabryka... Jakie w modelach masz regulatory? Filtr ferrytowy próbowałeś dać? Próbowałeś zmienić kanał? Co to za serwa co kupiłeś i za ile, może trefna seria? To jest równanie z kilkunastoma zmiennymi, trzeba je eliminować po kolei.
f-150 Opublikowano 23 Września 2010 Opublikowano 23 Września 2010 Podobne objawy miałem z aparaturą Spectrum dx3S i serwami Hitec (wszystko nowe).Nie chciały współpracować z tą aparaturą.Brzęczały ,po szybkim wychyleniu prawo-lewo potrafiły pozostać w skrajnym położeniu lub powracać do neutrum bardzo powoli.Ze zwykłą AM i FM współpracowały bez zarzutu.Dopiero po wymianie na serwa Tower Pro 996 wszystko działało ok.Może odbiornik Corony nie chce współpracować z tymi serwami?Sprawdź jeżeli masz możliwość na FM czy jest ten sam objaw.Jeżeli tak to tylko potencjometry w nadajniku.
meadow24 Opublikowano 23 Września 2010 Autor Opublikowano 23 Września 2010 aparatura nowa i wlasnie zastanawiem sie nad gwarancja serwa corony metalowe tryba, Turnigy TGY-1800A i Hextronic HXT900 reg quantum i hk 40 A a filtrow nie probowalem
Leszek_K Opublikowano 23 Września 2010 Opublikowano 23 Września 2010 Ops, nie zauwazylem ze nowa. Trzeba od podstaw. Odczep wszystko od odbiornika. Podczep tylko baterie i jedno serwo. Jezeli ciagle glupieje - sprawdz dokladnie baterie i jej polaczenia, marna bateria powoduje takie efekty. Jezeli nie - podczep wiecej serw, jezeli ciagle nie - podczep regulator - silnik bez smigla. Ta metoda w koncu znajdziesz winnego. Pamietaj tez o dokladnym sprawdzeniu polaczen baterii w nadajniku.
meadow24 Opublikowano 24 Września 2010 Autor Opublikowano 24 Września 2010 dzis zauwazylem nawet ze z zestawowym adbiornikiem gada bez jakis wielkich skokow natomiast z corona nadal szaleje moze to jednak problem z coona??
Leszek_K Opublikowano 25 Września 2010 Opublikowano 25 Września 2010 Czy to znaczy ze z odbiornikiem Graupnera wszysto jest w porzadku? Odbiorniki Corony sa znane z tego ze jakis ich procent nie nadaje sie do uzytku. Przynajmniej tak kiedys bylo. Ponoc cos poprawili.
meadow24 Opublikowano 25 Września 2010 Autor Opublikowano 25 Września 2010 dokladnie tak odbiornik graupnera bangla a na coronie lipa
Leszek_K Opublikowano 26 Września 2010 Opublikowano 26 Września 2010 To chyba juz sobie odpowiedziales na pytanie. Corona do kosza lub do sprzdawcy/producenta
madrian Opublikowano 26 Września 2010 Opublikowano 26 Września 2010 Ja mam Coronę w Delcie. Normalnie jest wszystko w porządku, ale po włączeniu toru video 1,2GHz (FPV) dzieje się dokładnie to samo. Serwa drzą w neutrum. Po wyłączeniu nadajnika video - Spokój. Natomiast nie problemów w locie i w innych położeniach niż neutrum. Generalnie mi to nie przeszkadza, bo na starej aparaturze serwa mi skakały jak żabki. Spróbuj może zmienić protokół komunikacji. Jeżeli wariuje na PPM, to może spróbuj PCM?
Leszek_K Opublikowano 27 Września 2010 Opublikowano 27 Września 2010 Madrian - do PCM musisz miec odbiornik PCM, Graupnera.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.