Grzegorz POL Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 Witam, posiadam kadłub-samoróbkę do szybowca max 1m rozpiętości. Jaki polecacie profil skrzydeł do akrobacji ( max 1m) oraz jak wyznaczyć oraz wydrukować różne wielkości tego profilu. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje.
Rafal B. Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 Tutaj masz program z bazą profili: http://www.profili2.com/eng/default.htm A co do profilu. W tak małym modelu normalnie zastosowałbym profil Dr. Dreli (seria AG) z płaskim spodem. Profile w miarę cienkie o dużym zakresie prędkości.
milo Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 1 metr rozpięości, szybowiec, akrobacja, hmmm może kolega się pomylił, proszę o więcej szczegółów to może pomożemy.
Grzegorz POL Opublikowano 29 Września 2010 Autor Opublikowano 29 Września 2010 Czemu miałbym się pomylic? Wenę do tego projektu wziąłem z modelu ToTo 6 projektu motylastego. Różnicą jest że ja zastosuje nieruchomy płat. Myślę że wszystko poleci.
Pablo_433 Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 może na profilu RG-15 taki mały modelik
malinn Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 Zerknij na modele arthobby - colibri 1m i zuni 1,2m - nieźle śmigają na zboczu. Na stonie są ich plany. Moje zuni jest bez sk ale daje radę myśle , że bedzie ci ciężko zrobić samemu szybowiec który lata lepiej ale na pewno to możliwe... Model taki musi mieć cieńki profil co by sobie z wiatrem poradził najlepiej jak by miał 6,5 - 7,5% grubości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.