Wojtass_nt Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Dzieciaki by się obraziły gdyby to czytały. To jest ACTION MAN! On niczego się nie boi! Masz jakieś zdjęcia sprzączek w pasach? Nie wiem dokładnie co i ile muszę zrobić. Na razie mam tylko te od regulowania naciągu przy barkach. Reszty nie mogę się dopatrzeć na tych zdjęciach co mam. edit: Pasy są parciane i będą regulowane tak jak w oryginale. Czekam tylko na jakąś pomoc w postaci zdjęć klamerek. No chyba, że jutro pójdę na lotnisko i dopadnę jakiegoś Juniorka. Wszystko tylko powkładane na miejsce na sucho. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Tutaj coś widać (szelki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Tutaj coś widać (szelki) Obrazek Hehe to jest egzemplarz który leży u mnie w piwnicy Ma plastikową wytłoczkę imitującą pilota i kokpit. Nic po za tym Już sobie dzisiaj porobiłem fotki wszystkiego co mnie interesowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Ładny JUNIOREK, mam sentyment do tego szybowca, trochę czasu w nim spędziłem i bardzo miło to wspominam. Co do kropek w kabinie to w JUNIORACH ich już nie było. Tak malowano kabiny w starszych szybowcach takich jak PIRAT, FOKA, PUCHACZ. W JUNIORACH były też, chyba po raz pierwszy w polskich szybowcach, czarne pasy bezpieczeństwa. I jeszcze mała uwaga. Na zdjęciu, które pokazał ECO400 widać rejestrację na górnej powierzchni skrzydła, na szybowcach laminatowych była ona malowana tylko na dolnej powierzchni i to kolorem szarym a nie czarnym. To po to żeby laminat się nie nagrzewał po w wysokiej temperaturze spada jego wytrzymałość. Pozdrawiam Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Dzisiaj przyjrzałem się 2 sztukom. Jedna ma szarą łupinkę- ewidentnie po remoncie a drugi ma ładnie nakrapiany anty refleksyjny kokpit. Czyli jednak malowano w kropki. Mój jednak będzie wersją bez kropek- nie chcę przedobrzyć a skoro u mnie na lotnisku jest bez- to będzie bez. Obfotografowany egzemplarz ma szare pasy. W drugiej sztuce nie zwróciłem uwagi na kolor. Na pewno inne jest rozmieszczenie między innymi mikrofonu, przyrządów nawigacyjnych i "rusztowania" za siedzeniem. Co do koloru znaków to masz rację. Ten junior z fotki ma właśnie szare i takie też zamierzam zrobić. No chyba, że lotniskowe egzemplarze mają czarne rejestracje- to będę miał dylemat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Kontynuując... Wzoruję się na tych pasach: Uploaded with ImageShack.us A wychodzi tak: Uploaded with ImageShack.us Jeszcze tylko 1 pas i gotowe. Robiłem przymiarki z pilotem- po wyregulowaniu pasy chyba będą go trzymać :jupi: No i jak widać- powolutku drążek wyrasta z fotela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekB. Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Takie same są w Bocianie (chyba, że to tylko w naszym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Metti Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Tego typu pasy są montowane w szybowcach SZD (w większości), w moim aeroklubie są w Juniorze, Bocianie, Jantarze, a chyba nawet w PW-6 Co do modelu - piękny Junior się szykuje, miło jest popatrzeć że powstaje replika czegoś na czym samemu się latało . Pozdrawiam Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 25 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Rozdział pasy zakończony: Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Skonsultowałeś z pilotem czy taki kolor kurteczki mu odpowiada?? Bo może się zezłościc w pierwszym locie :shock: Dobra robota, wstawiaj więcej fotek z postępów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 25 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Co do modelu - piękny Junior się szykuje, miło jest popatrzeć że powstaje replika czegoś na czym samemu się latało . Dzięki za miłe słowa. Muszę się przyznać, że nie będzie to pełna replika. Zrobię ile się da ale już na pewno teraz wiem, że nie będzie działających hamulców- jedynie imitacja na skrzydle aby było widać, że o hamulcach nie zapomniałem. Trochę się też obawiam wszystkich otworów pod kadłubem no i tego w nosku kadłuba. Pierwotnie miałem go nie robić ale co to za junior bez dziury w nosie Zaczep do holu będzie pod spodem tak jak w oryginale. edit: Malker- to jego kurtka Jestem zdania, że jeżeli ktoś w czymś chodzi to mu się to podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Dzisiejsze popołudnie upłynęło mi przy robieniu osłony na drążek. Wykonałem go banalną metodą- przede mną leżała chusteczka chigieniczna, a jako że uwielbiam używać tego co akurat mam pod ręką to wyciąłem z niej prostokącik. Następnie skleiłem w stożek. Z kawałka balsy 1mm wyciąłem mniejszy prostokącik jako podstawa na którą naciągnąłem chusteczkowy stożek. Do środka wsadziłem drążek i całą chusteczkę nasyciłem kilkoma kroplami rzadkiego CA Całość jest twarda jak skała. Troszkę szlifu na brzegach podstawy i malowanko. W międzyczasie korzystając z okazji, że farba na drążku sobie schnie zrobiłem dźwignię regulacji pedałów (czerwona) oraz 4 pokrętła, których na zdjęciach nie widać zbytnio bo są zbyt matowe. Przykleiłem drążek na miejsce oraz poprawiłem poduchę do siedzenia. W części zagłówka widać białe rurki- brakuje 2 pionowych na środku ale te dopiero na końcu po wklejeniu wszystkiego wewnątrz kadłuba. Szykuje mi się bardzo dłuuuugi weekend, czyli możliwość dłubania przy serwach na ogonie. Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Metti Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Mała uwaga - dźwignia służąca do regulacji pedałów jest brązowa(przynajmniej w "moim" aeroklubowym Juniorze), kolor czerwony jest zarezerwowany do awaryjnego zrzucania osłony kabiny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Nie udało mi się oszukać :mrgreen: Masz rację. Zrobiłem czerwoną bo jakoś mi się ten kolor podoba, ale skoro tak razi w oczy to muszę przemalować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Przemalowałem dzwignię od pedałów i teraz jej prawie nie widać, a taka była ładna Mały postęp prac- dźwignia hamulców (niebieska) Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Świetnie to wygląda. Gdyby mi ktoś przedstawił te zdjęcia jako widok kabiny prawdziwego szybowca, to chyba bym uwierzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Metti Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Przemalowałem dzwignię od pedałów i teraz jej prawie nie widać, a taka była ładna Może i była ładna, jednak w przypadku awarii w locie pilot już się nie pogubi i nie będzie ciągnął "do siebie" pedałów tylko ciągnął za właściwe dźwignie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Wesoły dzień dziś nastał. Sąsiad przyniósł mi paczkę od Witka, który podarował mi swoje kopyto do kabinki i kabinkę. (Witku gorące podziękowania dla Ciebie!! Nie wiesz ile radości sprawia mi twoja pomoc!!) Kabinka jest mocno zarysowana- wynika to z niedoskonałości kopyta, ale to żaden problem. Trochę zabawy dremelkiem i mam dociętą na kształt. Później pasta tempo ultra cut i filc na dremelku. W efekcie godziny polerowania mam nieco ładniejszą owiewkę i łazienkę zabryzganą od pasty :jupi: W najbliższych dniach ciąg dalszy polerowania. A później najbardziej mozolna robota czyli stelaż owiewki i mocowanie na zawiasach. Międzyczasie będę robił próby różnych klejów aby sprawdzić co łapie się najlepiej tego tworzywa. A może jakieś sugestie? Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Powolutku robię stelaż owiewki. Jeszcze kilka korekt i gotowa. Wkleiłem magnesy neodymowe które pewnie trzymają owiewkę na miejscu. Nie grozi jej odpadnięcie. Pierwotnym zamierzeniem były zawiasy takie jak w oryginale. Jednak kruchość i pewien problem z kształtem kadłuba i spodniej linii owiewki spowodował, że będzie to zawias "tasiemka" z taśma szmacianej i linkowy ogranicznik aby kabinka otwierała się do pewnego momentu- jak w oryginale. Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 No,no oby tak dalej :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.