mkrawcz1 Opublikowano 15 Października 2010 Opublikowano 15 Października 2010 Witam :-) Buduję moduł żarzenia świecy w oparciu o stabilizowane prądowo źródło (LM350) i tu zagwozdka: - przy 2,0 A świeca jest ciemna, - przy 2,7 A zaczyna świecić ciemnopomarańczowo, - przy 3,2 A świeci jasnopomarańczowo. To taki egzemplarz czy one tak mają (myślałem, że 2 A będzie "z górką")?
DarekRG Opublikowano 15 Października 2010 Opublikowano 15 Października 2010 Ja używam pojedynczego ogniwa Ni-MH SC1800mAh 1.2V o wydajności: 20-25 A Kolor spirali powinien być lekko jasno-pomarańczowy. Przy ciepłym silniku prąd dostarczony do świecy podczas pracy silnika powinien być mniejszy bo inaczej przepalisz spiralę.
mkrawcz1 Opublikowano 15 Października 2010 Autor Opublikowano 15 Października 2010 A ja robię panel i zasilę z 12V :-) Jaki prąd płynie przez świecę przy zasilaniu tym ogniwem?
DarekRG Opublikowano 15 Października 2010 Opublikowano 15 Października 2010 Przy słabym ogniwie leci 1,8A i grzałka jest pomarańczowa. Przy naładowanym.... hmmm, trzeba będzie naładować palucha Jeśli chodzi o napięcie podtrzymywania żarzenia podczas pracy (nie do rozruchu) to trzeba doświadczalnie spróbować przy jakim napięciu silnik będzie stabilnie pracował i wchodził na obroty zaczynając od najniższego i stopniowo go podnosząc. Wiadomo, jeśli silnik będzie miał lepsze chłodzenie np przez to że na polu będzie zimniej to i napięcie podtrzymywania żarzenia musi być wyższe. Edit: z tym prądem to sprawdzę jak mi się naładuje ogniwo i jeszcze raz napisze ile mi wyszło na amperomierzu.
meteor Opublikowano 15 Października 2010 Opublikowano 15 Października 2010 Ja na panelu ustawiam zawsze między 3 a 4A prąd. Nie wiem jaki kolor ma świeca ale jeszcze żadnej nie spaliłem
mkrawcz1 Opublikowano 15 Października 2010 Autor Opublikowano 15 Października 2010 A mierzyłeś go czy wg. opisu przy pokrętle?
RomanJ4 Opublikowano 15 Października 2010 Opublikowano 15 Października 2010 U mnie też niewiele ponad 3A (wg miernika na panelu)
Adam P. Opublikowano 15 Października 2010 Opublikowano 15 Października 2010 Jeśli mogę wtrącić-LM350 do żarzenia świecy to kiepski pomysł-będzie 20-40W strat na stabilizatorze. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłaby regulacja PWM
meteor Opublikowano 16 Października 2010 Opublikowano 16 Października 2010 Panel wskazuje między 3 a 4A, osobno nie mierzyłem.
mkrawcz1 Opublikowano 16 Października 2010 Autor Opublikowano 16 Października 2010 Jeśli mogę wtrącić-LM350 do żarzenia świecy to kiepski pomysł-będzie 20-40W strat na stabilizatorze. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłaby regulacja PWMWiem i liczę się z tym, postawiłem na prostotę, a nie efektywność energetyczną :-)Minuta-dwie na rozruch nie powinny za szybko rozładować akumulatora 7Ah. Jak będzie czas i ochota - przerobię na sterowanie współczynnikiem wypełnienia.
DarekRG Opublikowano 16 Października 2010 Opublikowano 16 Października 2010 I ja u siebie zmierzyłem po tym jak się mi paluch naładował Wychodzi 3A, z tym że jak wpinam amperomierz w obwód to grzałka w świecy się nie rozpala, natomiast po wypięciu amperomierza świeci na jasny pomarańcz. Trochę zastanawiam się czemu się tak dzieje? Czyżby amperomierz działał jak rezystor? Zaskoczyło mnie to i nie bardzo sobie umiem to zjawisko wyjaśnić i stwierdzić czy pomiar jest miarodajny? Może ktoś wie?
mkrawcz1 Opublikowano 16 Października 2010 Autor Opublikowano 16 Października 2010 A tak z czystej ciekawości: wpinasz amperomierz szeregowo czy równolegle? ;-)
meteor Opublikowano 16 Października 2010 Opublikowano 16 Października 2010 A kable sie nie robiły ciepłe ? Te oryginalne kable od mierników to kaszana. Do pomiaru prądu trzeba je wymienić na grubsze.
DarekRG Opublikowano 16 Października 2010 Opublikowano 16 Października 2010 A tak z czystej ciekawości: wpinasz amperomierz szeregowo czy równolegle? ;-)Szeregowo :> A kable sie nie robiły ciepłe ? Te oryginalne kable od mierników to kaszana. Do pomiaru prądu trzeba je wymienić na grubsze.Kabelki zimne, ale i tak będę musiał pomyśleć o ich wymianie bo są już długo używane.
RomanJ4 Opublikowano 16 Października 2010 Opublikowano 16 Października 2010 Kolego Darku, powstaje w ten sposób dzielnik napięcia. Zwłaszcza kiedy jedną gałęzią jest mała rezystancja świecy a drugą mała rezystancja bocznika amperomierza, napięcie na poszczególnych gałęziach zbliża się do 1/2 napięcia zasilania (proporcjonalnie do stosunku obu rezystancji) Dlatego nie żarzy tak jak bez miernika.
mkrawcz1 Opublikowano 16 Października 2010 Autor Opublikowano 16 Października 2010 Moja "produkcja " sprawdziła się dziś na 100%, czterokrotnie odpalając silnik. Niestety, aku rozrusznika zmarł, co nie pozwoliło dokończyć docierania. Przy okazji, grzanie ciągłe świecy przez ok. 5 minut rozgrzało radiator układu do temperatury "gorącego kartofla" (nie dało się utrzymać w ręce) :-)
Krzysztof7501 Opublikowano 25 Marca 2011 Opublikowano 25 Marca 2011 Ja tam uważam, że proste rozwiązania są najlepsze. Używam aku 2V 10Ah, i 1,5 - 2 metry kabla o przekroju tak dobranym, aby na świecy było 1,2V. Wtedy świeca jest pomarańczowa. Długi kabel sprawia, że nic złego się nie stanie w razie przypadkowego zwarcia na klipsie. Proste i niezawodne.
mkrawcz1 Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Opublikowano 26 Marca 2011 Dorzucanie dodatkowego aku do skrzynki tylko do żarzenia świecy moim zdaniem nie jest prostym rozwiązaniem ;-) Układ żarzenia "homemade" leży w szafie, do skrzynki trafił fabryczny panel z automatycznym ustawianiem prądu. Wrócę do tematu ewentualnie przy produkcji pokładowego układu żarzenia, ale to do dużego i ciężkiego modelu dwusilnikowca, więc za jakieś 2-3 lata ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.