daniello Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Witam. Ostatnio udało mi się spalic regulator 30 A w skutek odwrotnego podłączenia li-pola :? Z regla poszedł dymek, więc zaopatrzyłem się juz w nowy. Ale nurtuje mnie ten stary. Po oględzinach okazało się, że innych uszkodzeń nie ma prócz napuchniętego jednego z dwóch kondensatorów. Nie jestem elektronikiem, więc nie wiem czy gdyby udało mi się wymienic ten kondensator, jest szansa na prawidłowe funkcjonowanie regulatora?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Trzymam kciuki za powodzenie. Koniecznie to opisz, może innym też się przyda. Poza kondensatorem, spaliła się być może jakaś dioda, a co poza tym - zależy od szczęścia. Po naprawie, pierwsze próby lepiej robić na jakimś mniej wydajnym źródle prądu niż LiPol. Np zasilacz, albo akumulatorki "paluszki" - będzie mniej dymu :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Wymieniając kondensator nic nie ryzykujesz, a to groszowa sprawa, więc warto spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 no dobra, to jak znajdę chwilke to skocze do odpowiedniego sklepu i pobawie się tym trochę. A co do źródła prądu to też dziwna sprawa. Otóż dym to "małe piwo", ale kiedy sprawdzałem li-polem czy aby na pewno regiel się spalił, to po 2 dniach celkę w prawie nowej bateryjce szlak trafił :oops: Po tygodniu dawała już tylko niecałe 0.01V (a pozostałe dwie po 4.2V) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Widać trafiłeś na felerny pakiet, albo na niezbalansowany i przy poborze (prąd zwarciowy!) poszła najsłabsza. Nie sprawdzałęś przed użyciem jak z celami? Kiedyś zostawiłem przez roztargnienie nierozłączony w modelu(skleroza) i jak mi się przypomniało to jedna cela miała coś 0,1V. Po podłączeniu ładowarka piszczała "connection break", więc podłączyłem pakiet (3S) na chwilę pod zwykły zasilacz 12V (trzymając w ręce aby wyłączyć jakby zaczął się robić ciepły - ale nie polecam tej metody ze względu na bezpieczeństwo!) i po chwili, dosłownie bodaj minucie napięcie na felernej celi podskoczyło na tyle, że ładowarka rozpoznała pakiet. Dalej ładowałem prądem 0,1C, oczywiście z balanserem. Po naładowaniu jeszcze raz samo balansowanie dokładnie wyrównujące i...chodzi do dziś. Tylko jeszcze raz przestrzegam, metoda podbicia celi skuteczna, ale niebezpieczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 po prostu jak się ma np ładowarkę z HK , to podpina się pakiet bez balansera, tryb nimh i tak łąduje do 10V, później przez balanser do pelna i wsio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 oj co do mojego pakietu to juz za późno :evil: ale sposób oczywiście przydatny, z pewnością w przyszłości z niego skorzystam. Mój pakiet przerobiłem już na 2S i jest jak nowy, chociaż nie miałem okazji jeszcze go wypróbowac w 100 %, latałem na nim krótko z powodu paskudnych warunków wietrznych :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 28 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 We wtorek planuję wybrac się do sklepu elektronicznego, także o ilę dostanę ten kondensator to w przyszłym tygodniu powinienem potwierdzic lub obalic moją tezę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 NIestety w sklepie nie dostałem żadnych kondensatorów o podobnych parametrach do tych z regla, także z przykrością informuję że nie zrobię tych eksperymentów. :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 3 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Zobacz może tutaj dostaniesz: http://www.diax.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 kondensatorów o podobnych parametrach do tych z reglaczyli jakich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 kondensator 25V 470 μ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 zawsze możesz kupić większy nie musi być identyczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 no niby tak, ale po prostu kupowanie 2 malutkich kondensatorow przez internet nie jest opłacalne. Regiel kupiłem za niecałe 40 zł 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.