Skocz do zawartości

Macchi - Castoldi MC-72 ze styroduru

kesto

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 107
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Głowiłem się trochę nad sposobem połączenia pływaków rurką węglową i tu znowu z pomocą przyszło moje ulubione wiertło z rurki od anteny radiowej. Jak zwykle "robaczek" to wycięty przez wiertło kawałek pływaka. Rurki jakimś cudem udało się wkleić równolegle względem siebie, choć wierciłem "na oko". :mrgreen:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Opublikowano

Pływaki dokręcone. Śruby oczywiście później pomaluję na czerwono.

Dołączona grafika

Mam nadzieję, że kąt ustawienia pływaków, skrzydeł i kadłuba jest prawidłowy.

Dołączona grafika

Tak wygląda od przodu. Oczywiście brakuje jeszcze odciągów, nad którymi właśnie się męczę.

Dołączona grafika

Opublikowano

"Odrutowałem" trochę model. Odciągi zrobiłem z plecionki stalowej i końcówek do zarabiania przewodów elektrycznych. Wkręty mocujące odciągi do skrzydła wykorzystałem z kaset magnetofonowych. Reszta, to typowe snapy i trochę toczenia celem wykonania tulejek redukcyjnych. Teraz model jest dość mocno usztywniony.

Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Opublikowano

W samolocie sterów wodnych nie było w modelu chyba też nie będzie i już teraz jestem ciekaw jak będzie wyglądać sterowanie na wodzie,szczególnie przy większym wietrze.

Mam małe doświadczenia w tym zakresie ale miałem okazję to sprawdzić i potem szybko zamontowałem ster.Bez steru wodnego model zawsze ustawiał się pod wiatr o płynięciu bokiem do wiatru mogłem zapomnieć :D .

Opublikowano

jestem ciekaw jak będzie wyglądać sterowanie na wodzie

Siłom i godnościom osobistom :wink:

Cierpliwości, wszystko pokażę w swoim czasie 8)

Opublikowano

Zapomniałem zapytać się z jakiego jeziora będziesz startował?

Czy do niego wpada rzeka Lega?

Sam startowałem z jeziora z którego Lega wypływa :D

Może mamy ze startami coś wspólnego :D

Oczywiście było to parę late temu ale było OK :D

Opublikowano

Pierwsze starty pewnie zrobię z jeziora Ełk, tak jak w przypadku Cataliny. Rzeka Lega przepływa przez Selmęt Wielki - jeziora na wschód od Ełku. Tam pływam na desce windsurfingowej :mrgreen:

Opublikowano

Dla lepszego chłodzenia silnika, wywierciłem otwory w przodzie modelu przy pomocy jakże użytecznego wiertła rurowego :lol: i dokleiłem "łezki"wycięte z rurki aluminiowej.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Opublikowano

Dwa śmigła jak w w prawdziwym samolocie a już liczyłem że będzie tradycyjnie jeden silnik jedno śmigło :D

Latałeś już na takim napędzie,jak to w powietrzu się sprawdza?

Opublikowano

To jest właśnie lekki problem. Jeden kołpak powędrował do śmieci :lol:. Muszę trochę pokombinować, aby było lekko i ładnie.

Opublikowano

Ten większy (ale niziutki), to mniejszy problem :lol: - zrobiłbym z laminatu w kształcie miski, dno z przodu śmigła, a mocowanie na te 4 śrubki.

Musi być lekki, bo przy dużym wycięciu na łopaty nawet grubościenny plastik w moich kombinacjach odkształcał się pod wpływem siły odśrodkowej - nie do wyważenia.

Mniejszy musiałby być dwuczęściowy: znowu miska, tym razem mocowana pod smigłem i jeszcze jakiś nosek z wycięciem na śmigło na wierzch.

:crazy: :crazy: :crazy:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.