ahaweto Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Witam. Jakiś czas temu zakupiłem taką kamerę. Niestety kamera nie może działać z własnym zasilaniem dlatego że po podłączeniu ogniwa LiPol 1S 170mAh zaczyna pokazywać się dymek z płytki drukowanej. Robiłem próbę dwukrotnie i taki sam rezultat. Po podłączeniu przez odbiornik wszystko działa normalnie. Po odpowiedzi kolegów z forum na moje pytania udało mi się ją uruchomić. Konieczne teraz było zbudowanie jakiegoś mocowania aby to urządzenie w prosty sposób mocować na modelu. Jest to pierwsza taka moja konstrukcja i zobaczymy jak będzie się spisywać. To co widać na zdjęciach waży 24g. Jedynym modelem który aktualnie mogę wyposażyć w tę kamerę jest Ekstra VA. Model wykonany w całości z EPP. Modelem tym latam już ok. pół roku. Miał jedną poważną kraksę ale po odbudowie lata jeszcze lepiej . Jeżeli wszystko będzie grało, to w przyszłości pod kamerę przygotuję bardziej nadający się do tego celu model. Montaż na modelu miał być prosty, i chyba mi się udało . Do połączenia kamery z odbiornikiem zastosowałem przedłużacz 15cm aby chcąc przyłączyć/odłączyć kamerę do/od modelu nie wyciągać odbiornika. Na modelu wygląda to tak. Aparatura Optic 6, kamera podłączona pod kanał 5. Można zdalnie przełączać miedzy trybami pracy: film, zdjęcia seryjne, zdjęcia pojedyncze jak również uruchamiać i zatrzymywać pracę kamery w danym trybie. Niestety sami musimy pamiętać jaka opcja jest aktualnie włączona. Obiektyw podczas lotu będzie skierowany w dół pod kątem ok. 30 stopni względem osi podłużnej modelu aby uniknąć widoku śmigła. Wszystko działa prawidło, pozostaje czekać na dobrą pogodę. Zobaczymy czy moje założenia się sprawdzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Witam. Już po pierwszych lotach z kamerą. Wszystko gra . Ekstra jest trochę za szybka, sporo zdjęć rozmazanych. Oto próbka. Filmy też są , ale nie mam konta na YT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Gratuluje pierwszych oblotow, kamerka bardzo sprytnie ukryta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Extra nie jest za szybka, kamera jest za wolna :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Fajnie wkomponowana, + za pomysł... ale jakość obrazu jest mierna, ale na początek jak najbardziej wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Witam. Faktycznie jakość obrazu nie jest rewelacyjna. Traktuję ją jako doświadczenie przed następnym krokiem. Liczę jeszcze na to że przy słonecznej pogodzie obraz będzie lepszy, bo choć te zdjęcia wydają się jasne to w rzeczywistości pogoda była fatalna choć bez opadów. Typowy jesienny dzień, ponury i zamglony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.