Grifon Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Jako, że mało się dzieje na tym poddziale chciałem was czymś zainteresować w Internecie trafiłem na tą stronę. Strona jest po angielsku z tego, co wydukałem gość buduje i propaguje małe modele swobodnie latające najczęściej typu Peanut scale. Są tam naprawdę fajne modele, zresztą zobaczcie sami. :arrow: http://www.ffscale.co.uk/index.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Zajrzyj na forum SAU modelarnia. Jest tam cały dział poświęcony "Orzeszkom". Znajdziesz tam sporo o tej klasie modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Fajna sprawa. Pooglądałem sobie i już kombinuję jakby do takiego jeta serwa wstawić. Ale chyba nie ma tak dużych silniczków rakietowych. A może paliwo karmelkowe by zdało egzamin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Są jeszcze lepsi budowniczowie modeli swobodnie latających - np Bill Denis i Mike Smith . Ich modele są większe niż orzeszki ale to naprawdę makiety. Dziwię się że w ogóle puszczają to bez jakiejkolwiek kontroli w powietrze. Tutaj stronka Mike Smitha a tutaj film z lotu modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Widziałem film, piękny model, aż szkoda było patrzeć jak nakrył się ogonem. Nawet nie wiedziałem, że można budować modele odrzutowców z takimi silniczkami. :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Kiedyś to był jedyny sposób na Jeta... Były też popularne silniczki śmigłowe, napędzane rozprężanym CO2 z nabojów od syfonu. Cóż. Parę technik przyszło nowych, kilka starych zniknęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość awiatik sosno Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Nawet nie wiedziałem, że można budować modele odrzutowców z takimi silniczkami.Można, silniczki to Rapier L-1,2,... , występują w kilku rozmiarach.Cóż. Parę technik przyszło nowych, kilka starych zniknęło.Tych starych całkiem nie zmiotło z modelarskiego światka.Fanów gumówek i małych modeli , nie koniecznie zdalnie sterowanych zapraszam tutaj: http://awiatikforum.ok1.pl/viewforum.php?f=3&sid=aaae679ea5913108a4318fe9fc4853d3 Już kiedyś to powiedziąłem: nie sztuką jest zrobić jaki kolwiek model zdalnie sterowany i go ulotnić, sztuką jest zbudować modelik z napędem gumowym i go tak wytrymować aby pięknie poleciał i bezpiecznie wylądował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 W czechach sa regularnie rozgrywane tego typu zawody a i sa tam producenci tych silniczkow. Sam ostatnio zaopatrzylem sie w maly zapasik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Arek - a co z nabojami i ich napełnianiem ? Te usługi to raczej upadły, kiedyś można było kupić/wymienić naboje w byle warzywniaku ale nie widziałem ich od wielu lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Teraz trafiają się czasem jednorazówki, poza tym masz naboje CO2 do wiatrówek - Niemal identyczne jak te nasze, stare do syfonów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Przeglądając strony ktore poleciliśćie trafiłem na to http://strony.aster.pl/robertg/c_index.htm Dobrze zrobiony model i przejzyście opisana relacja z budowy. Dla mnie super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.