Jump to content

wyważenie mustanga P-51

Rogus

Recommended Posts

Witam. Zakupiłem swój pierwszy model z balsy i mam problem. W instrukcji mam coś takiego

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/904bfb27a3f35ab0.html

I nie wiem odkąd mam liczyć te 75mm od punktu 1 czy 2

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/056440f8237a9814.html

Od miejsca obok 1, czyli najbardziej z przodu, bo:

- jest to konkretne, charakterystyczne miejsce i pewnie to sobie wymyślili w instrukcji

- do oblotu zawsze lepiej za bardzo przedni, niż tylny SC

Poza tym do wczoraj miałem ten model. SC mierz od punktu 1. Do tego ustaw dobrze wychylenia lotek. mój poległ gdyż nie mogłem go wyprowadzić z korka. Przy małej prędkości model jest bardzo ospały i lubi przepadać. Nie montuj podwozia bo rozwalisz skrzydło. No chyba ze umiesz podchodzić do lądowania z dużą prędkością i dysponujesz twardym (asfaltowym) podłożem.

Do tego ustaw dobrze wychylenia lotek. mój poległ gdyż nie mogłem go wyprowadzić z korka. Przy małej prędkości model jest bardzo ospały i lubi przepadać.

To nie wina wychyleń.Mustang niestety nie lubi latać powoli,o czym i ja się przekonałem.Lata i prowadzi się świetnie ,ale musi mieć prędkość.Cienki profil,mała powierzchnia,duże obciążenie jednostkowe.Jakiej firmy by nie był i nie jest geometrycznie przewymiarowany,taką będzie miał charakterystykę.

Tu masz dwa filmy

Ale akurat w tym modelu(tej firmy) musialem troche rzeźbić w mocowaniu skrzydla w kadlubie. Skrzydlo jest mocowane na 2 śruby. Gniazda śrub sa zbyt blisko dzwigni lotek, co daje max 2-3 mm wychylenie. Dlatego pisze o dobrym ustawieniu tych pow. sterowych. A no i jeszcze do autora wątku. Wzmocnij domek silnika np. trapezem ze sklejki 2mm. Jest bardzo delikatny

A na jakim pakiecie latasz? Zalecane jest 1300 lecz nawet jak położe go na silniku to nie jest dobrze wyważony. Dopiero jak połoze 2600 za silnikiem to jest ok. Wydaje mi się, że z tym wiekszym pakietem to cegła będzie straszna. No chyba że źle łapałem za skrzydło ale nie mam mozliwości teraz sprawdzić, nie mam go przy sobie.

O masakra:d ja mam w nim silnik turbojet z abcrc.pl, taki wiekszy, ciąg 1100g. Na pakiecie 1500mah 3emodel. Pakiet na max przy pierwszej wredze, miedzy wychodzącymi "pinami" domku silnika. Sc tak jak podane w instrukcji jest odpowiednie. Mialem tez w nim 2200 mah 3s i straszna cegla.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.