sly1954 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Witam Zobacz to bez eteru. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILNIK Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 czyli jedna cześć benzyny, dwie części oleju silnikowego i trzy części nafty czyli np 10ml benzyny 98 (95) 20ml oleju silnikowego 30ml nafty coś mi sie zdaje ze to nie pójdzie co Wy na to koledzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 A co w tym paliwie ma sie zapalić samoczynnie? Eter to takie "bydle "że pod odpowiednim ciściemiem samo sie zapala i nawet nazwa silnika z tym paliwem "samozapłon" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly1954 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Witam Jak widać na załączonym filmie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILNIK Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 No właśnie na filmie działa dobrze ale to może być jakiś żart równie dobrze ktoś może wgrać film i napisać ze chodzi mu na wodę albo na coca cole Ale postaram sie to sprawdzić i na pewno dam Wam znac ; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Rozumiem że to uruchomienie to tak dla sportu? Bo ten silnik nie ma obecnie najmniejszego sensu do napędu modeli, nawet trenerków... W zasadzie jedyne jego zastosowanie modelarskie to motoszybowiec w którym ten napęd służyłby do "wyciągnięcia" modelu na pułap do lotu. Pozdr. Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly1954 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Witam Może wystarczy przeczytać to,http://www.rcuniverse.com/forum/m_4561055/mpage_41/key_/tm.htm Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILNIK Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Tak mikon dla sportu żadnego modelu nie bede budował poprostu chce uruchomić silnik zobaczyć jak działa, nie miałem nigdy styczności z takimi maleństwami ogolnie jestem mechanikiem ale okrętowym czyli z drugiego bieguna jesli chodzi o silniki bo te sa wielkie i na paliwa ciężkie tzw pozostałościowe jak np mazut i zainteresował mnie ten silniczek ktory to przelezal u mnie jakies 15 lat pozdrawiam Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Masz rację. Uruchamiaj SILNIK silnik. Jeżeli, jak wynika z Twojego zawodu, znasz się na mechanice silników to poradzisz sobie z doprowadzeniem go do użytku. Jeśli to prawda co jest na filmiku to może, ale na ucho jego obroty są na poziomie kilkuset/minutę. Na "prawdziwym" paliwie dla samozapłonów taki Rytm jak Twój kręci kilkanaście. Trzymam kciuki. Napisz czy się udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Odpalaj kolego, odpalaj, jeśli tylko masz taki zamiar i ochotę. Nic, żadne książki, internety, nie zastąpią własnego, osobistego doświadczenia. Nawet gdyby miało się nie udać (z początku), to będziesz miał jakąś bazę aby przemyśleć, coś poprawić, rozgryźć problem. A już na pewno będziesz miał "ten pierwszy raz" za sobą. :wink: Nie odpuszczaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rewia2006 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Obecnie modelarze zapaleńcy eter biorą z samostartów kupowanych w stacjach benzynowych. To taki środek w aerozolu służący do ułatwiania rozruchu silnika samochodowego zimą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILNIK Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Dzieki chlopaki za doping i pomoc sprawdzalem te samostarty w sklepie motoryzacyjnym, maja okolo 5% eteru, najwiecej propanu, nafty itp mysle wiec ze to nie bedzie zbyt dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Czy pytałeś już w aptece? Sam jestem ciekaw czy jeszcze go sprzedają. Dla nie wiedzących eter służył kiedyś "za moich czasów" do narkozy. Na pewno do tych celów już go się nie używa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILNIK Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 tak pytałem jest ale tylko na receptę i recepta jest maksymalnie na 400ml smieszne to jest tzreba isc do lekarza zeby bawić sie modelami a i tak nie każdy lekarz wypisze pewnie babka powiedziała mi ze na litr potrzebuje 3 recepty szkodda ze nie ma juz składnic harcerskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 sprawdzalem te samostarty w sklepie motoryzacyjnym, maja okolo 5% eteru, najwiecej propanu, nafty itp nie wiem jakie oglądałeś ale ja używam samostartów z Kauflandu i są super ale składu na nich niema :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 SILNIK to poproś jakiegoś znajomego lub znajomej (one częściej chodzą do lekarza) żeby poprosiła o taką receptę. Z 400 ml będziesz miał ponad litr paliwa. To na początek wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Dorwij kogoś pracującego w szpitalu... :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 TU: http://allegro.pl/eter-etylowy-c2h5oc2h5-czda-1l-i1968752959.html Tu też można na zamówienie od lekarza (ilość chyba nie jest ograniczona) http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://www.l-dent.pl/sklep/result.php http://www.standard.pl/pl-surowce_chemiczne-306-eter,dwuetylenowy.html :?: Nie wiem czy to podobna substancja w działaniu (do zastosowania w modelarstwie) http://allegro.pl/eter-naftowy-80-100c-op-2-5l-i2025175384.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILNIK Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Cos pomyśle z tym paliwem Powiedzcie mi jeszcze drodzy koledzy modelarze jak to wyglada z silniczkiem ktory ma świece? wiem ze paliwo będzie inne, w zasadzie chodzi mi tylko o to czy to jest miniaturowa świeca iskrowa (taka z elektroda jak w samochodzie benzynowym) czy świeca żarowa czyli żarzący się drucik oporowy? jeżeli jest to świeca iskrowa (widziałem takie na jakiejś stronce modelarzy) to co steruje zapłonem? wiem ze pewnie zadaje śmieszne pytania ale nie miałem w reku takiego silniczka. p.s. może macie gdzieś dział z instrukcjami rysunkami schematami ? chętnie bym obejrzał pozdrawiam Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Witaj Poczytaj obie zakładki poniżej tej w której pytasz w tym dziale. Wszystko tam znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.