Skocz do zawartości

Eco 6 zasmrodziła i padła

jaciomp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Otóż podpiąłem kolejny raz swoją eco 6 do zasilacza do zmodyfikowanego zasilacza atx, następnie zasilacz podłączyłem do gniazdka ( zwykle robię odwrotnie :| ) w gniazdu zaiskrzyło i z kratki wentylacyjnej ładowarki poszedł dymek.

Nastąpił chyba jakiś udar, nie zadziałały zabezpieczenia w zasilaczu?

Efekt jest taki ze został upalony element widoczny na zdjęciu.

Ładowarka się włącza, można przejść do programów ale ładować już nie chce, restartuje się i znowu pojawia sie ekran powitalny.

Da się to w ogóle naprawić?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dodam iż jest jeszcze na gwarancji, ale nie wiem czy to uwzględnią, zwłaszcza że ją rozkręciłem.

Opublikowano

Musisz wymienić ten element:) Najlepiej weź ładowarke do jakiegoś sklepu elektronicznego i pokaż im to, oni powinni wiedziec co to jest i powinni to miec. Jeśli będą bardzo uprzjemi to nieodplatnia lub za symboliczną opłatą wylutują Ci ten spalony i przylutują dobry element

Pozdrawiam Tomek

Opublikowano

Może SI 4418 a może AO 4418-raczej ten drugi.jaciomp, przecież meteor napisał Ci zamiennik tego Twojego tranzystora. Orginalnego u nas nie dostaniesz. Pozostaje kupić zamiennik np. TEN -pierwszy od góry, lub dowolny inny o zbliżonych parametrach. Będzie działać.Ja wymieniałem i wsadziłem właśnie ten-działa do dziś. Koszt około 2zł-tranzystor, za to wysyłka z 15.Wymiana w zakładzie RTV około 15-20 zł.

Opublikowano

Spoko, nie skumałem że chodzi o zamiennik.

Widzę że Wam też padają te trany, jaka jest zwykle przyczyna? Coś się tam jeszcze potrafi sypnąć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.