Vadic Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 I na koniec - jaki jest sens projektować model tak, żeby przetrwał kraksę? Trzeba latać tak, żeby się nie rozbijać, i już Święte słowa Pawel_W, ale wiadomo jak to czasem bywa. Najlepszym się zdarza :mrgreen: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Widzę, że wynikła niezła burza mózgów. Dobra dobra - usuwam się w cień bo gryzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11307 a ktoś te serwa testował, specyfikacja ciekawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ale opinie kiepskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 opinie nie zawsze są adekwatne do produktu, muszę zamówić jedno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Generalnie jeśli więcej niż jedna osoba pisze o tym samym problemie (z centrowaniem) to chyba coś w tym musi być. Ja się kieruję opiniami właśnie i jeszcze się nie przejechałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Panowie popełniłem Yakulca, wyszedł 155gram do lotu. Polatałem dzisiaj na hali ale nie jestem zadowolony tak jak z sraka Bruckmann'a. Nie pasują mi lotki, po pierwsze przy większej szybkości wpadają we flatter lub się wyginają, powierzchnia jest bardzo duża i chyba się nie obędzie bez płaskowników. No i z wychyleniami mam coś nie tak, wychylenia w górę są około 2x większe niż w dół. W górę jest jakies 75-80* w dół nawet nie 45* co skutkuje bardzo krzywymi beczkami, nie mówiąc o tym, że nie można wykonac rolling hariera bo strasznie jest mułowaty i mało czuły na lotki. Ktoś ma jakieś pomysły? P.S: Dzwignie mam zamocowane tak, że są nad osią obrotu lotki, na dwóch lotkach w takich samych miejscach, dzwigienki wykonane z kawałeczka balsy, do tego przyklejony pręcik z termokurczką (wiecie o co chodzi chyba...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbacz Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Ale orczyk na serwie masz prosty, a cięgna od niego odchodzą pod kątem, więc w jedną stronę idzie dalej w drugą mniej. Rozwiązanie to kątowa dźwignia, lub odsunięcie serwa jak najbardziej do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 1. Lotki należy wzmocnić płaskownikami. 2. Problemem jest orczyk lotek. Zauważ że pomiędzy popychaczem idącym od lotki do serwa a ramieniem serwa nie masz kąta prostego, jeśli chcesz mieć takie same wychylenia w górę i dół zastosuj nakładkę na orczyk serwa. 3. Powyższy efekt niweluje się również oddalając serwo lotek maksymalnie od nich oraz wklejając dźwignie najbliżej skrajnej części lotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Serwo lotek mam bardzo wysunięte w przód jakieś 8cm od przodu modelu natomiast nie mam kątowej dźwigni i chyba to jest problemem. Gdzie takie coś można dostać lub ewentualnie jak wykonać?? No i widać ze muszę wkleić te płaskowniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbacz Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Uploaded with ImageShack.us Do orczyka doklejone poxipolem kawałki innych orczyków. Tutaj nawet za bardzo odsunięte. Po prostu linia utworzona pomiędzy osią obrotu serwa, a otworem gdzie przechodzi drut cięgna musi być pod kątem prostym do linii cięgna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Dzięki wielkie qbacz !! Zaraz coś takiego wymajstruje ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Gdzie takie coś można dostać lub ewentualnie jak wykonać?? http://rcgrape.pl/zestaw-orczykow-p-26.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Dzięki Boogie za link ale już sobie zrobiłem takie jak pokazał qbacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Właśnie skończyłem nanosić ostatnie poprawki i generować plany najnowszej wersji Yaka-V3 w wersji pdf A0. Mowa o najbardziej wypasionej wersji z tego filmu ( zoptymalizowane stery, dodane specjalne generatory itp. ) : Jeśli ktoś jest zainteresowany planami tej najbardziej wypasionej wersji to będę udostępniać plik do druku pdf A0 po wpłacie 25pln ( myślę że to uczciwa cena biorąc pod uwagę czas itp ). Osoby które w ubiegłych latach zakupiły ode mnie plany Yaka-54 w dowolnej wersji mogą liczyć na nowe plany w cenie 19pln. Osoby zainteresowane proszę o kontakt pw . Dziękuję za zainteresowanie projektem i pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 UWAGA ! Oficjalnie oznajmiam iż niema możliwości darmowego uzyskania pliku wektorowego ( cad,corel itp. ) z wiadomych względów. To co mam do udostępnienia jest na pierwszej stronie tego tematu ( w tym momencie niewiele ). Jeśli kogoś interesuje plik wektorowy to odpłatnie mogę udostępnić ( 29pln za wektor starszej wersji modelu ). Tak więc wszelkie prywatne wiadomości z podobnym zapytaniem pozwolę sobie pozostawić bez odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Pytanie me brzmi czy bez żadnych ale mogę odciachać ogon od kadłuba przy lini numer 2. Wszyscy ciachają przy 1. Czy jednak gdy ciachnę przy 2 - bo mi tak wygodniej to coś się stanie? Chyba sztywność i konstrukcja modelu nie powinna się zmienić ? Nie jest to chyba jakieś newralgiczne miejsce. Dodam, że od spodu będę robił kratownice a u góry będą paski z depronu. EDIT: podbijam, nie gniewajcie się ale nudzę się a tak bym wyciął Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbacz Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Możesz śmiało ciąć przy 2ce. Ale lepiej po tej linii co jest na rysunku, lub co najmniej V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Za dużo cackania się, nie wyjdzie idealnie równo, a po linii będzie szybciej Trzymać i tak będzie dobrze. Dzięki Kuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Obie linie cięcia są poprawne ale : -polecam linię nr. 1 gdy ktoś chce dać płaskownik pomiędzy skrzydło a lotkę ( mniejsza ilość elementów klejonych i narażonych tym samym na pękanie ), -polecam linię nr. 2 gdy ktoś wyżej wspomnianego płaskownika nie daje i najlepiej odciąć to po linii jak na planach ew. po V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.