Skocz do zawartości

Aurora 9 ZESTAW TELEMETRYCZNY HTS 2,4GHz , HPP-22 , dodatki

Norman

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem chwilkę i zrobiłem fotki bajerów rozszerzających możliwości mojej aparaturki . Chciałem wam przedstawić trochę danych dotyczących dużego zestawu 55830 telemetrii do aparatury Aurora-9 . Sam kiedyś dużo szukałem informacji o tym zestawie , więc i może was to zainteresuje.

Dołączona grafika

W zestawie:

• moduł telemetryczny HTS-SS (55832) x 1

Dołączona grafika

• sensor GPS HTS-GPS (55836) x 1

Dołączona grafika

• sensor obrotów-optyczny HTS-ORPM (55833) x 1

Dołączona grafika

• sensor obrotów-magnetyczny HTS-MRPM (55842) x 1

Dołączona grafika

• sensor poziomu paliwa HTS-FUEL (55835) x 1

Dołączona grafika

• sensor temperatury HTS-TEMP (55834) x 4

Dołączona grafika

Podłączony moduł telemetryczny HTS-SS , świeci mrugającym niebieskim światełkiem

Dołączona grafika

Do poprawnego działania potrzebna jest aktualizacja w nadajniku i odbiorniku do wersji

przynajmniej 1.07(0). Dotyczy to szczególnie osób, które nabyły aparatury przed wrześniem 2010r.

Aktualizacje dokonuje się za pomocą programatora HPP-22.

Dołączona grafika

Tu do pobrania instrukcja do HPP-22 http://hitecrcd.co.kr/tester/hpp-22_maulal.pdf

Program służący do zmiany oprogramowania , aktualizacji odbiorników , nadajników i modułu pobieramy ze strony http://hitecrcd.co.kr/tester/hpp_22.htm

Ten sam program jest wykorzystywany do śledzenia na bieżąco trasy lotu modelu oraz wszystkich parametrów lotu .

W zależności od posiadanych czujników możemy odczytywać :

- GPS ( pozycja , wysokość , prędkość , odległość od miejsca startu )

- temperaturę ( w zestawie 4 czujniki )

- obroty , czujnik magnetyczny i czujnik optyczny

- poziom paliwa ( w zestawie 3 czujniki o różnej długości , wszystkie maja cztery punkty pomiarowe )

Wszystkie te czujniki podłączone są do modułu telemetrycznego HTS-SS .

Zasilanie modułu HTS-SS możemy wykorzystać bezpośrednio z odbiornika podłączając kablem 3 żyłowym zawartym w zestawie .

Opis programu do obsługi interface HPP-22 http://hitecrcd.co.kr/tester/hpp_22.htm

Po pobraniu programu i zainstalowaniu , można zobaczyć jak wygląda przykładowa trasa nawet nie mając interface .

Trzeba uruchomić program , kliknąć "ETC" i w rozwijanym okienku wybrać "SPECTRA 2.4 MODULE DEMO" .

tu do pobrania przykładowa TRASA Po rozpakowaniu trasy w uruchomionym programie wybrać file / Open (sensor) i wskazać ten plik tekstowy.

Istnieje też możliwość oglądania trasy modelu w programie GoogleEarth , wtedy trasa jaką pokonał model jest wyświetlana w 3D.

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Po odinstalowaniu programu HPP-22 i ponownym zainstalowaniu , przestaje wyświetlać ikonę modelu i nie rysuje już trasy . Czy ktoś by mógł mi pomóc rozwiązać ten problem ?

Tak powinno to wyglądać

Dołączona grafika

Edit :

Czy są osoby na tym forum które sprawdzały poprawność wyświetlania modelu i trasy w programie HPP-22 , lub maja swoje zapisane trasy i chciały by się podzielić doświadczeniami ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wyszła nowa wersja programu HPP-22 , V1.04(1)

Po zainstalowaniu nie występuje już problem z brakiem rysowania trasy modelu :jupi:

Opublikowano

A ja bym miał pytania odnośnie czujników.

Na ile precyzyjny jest sensor poziomu paliwa?

Na jakiej zasadzie działa magnetyczny sensor obrotów? Czy na śmigle montuje się jakiś marker?

Opublikowano

Na piaście albo montujesz albo są zamontowane magnesy (sterowanie elektonicznym zapłonem w benzynach)

Ten pomiar paliwa w zbiorniku jest intrygujacy.

Jest gdzieś instrukcja do tego sensora, ma ktoś jakieś doświadczenia ze stosowania??

Opublikowano

Czy moglibyscie sie Panowie zdecydowac - sensor czy czujnik. W slowniku jezyka polskiego slowo sensor nie wystepuje. Ktos, gdzies, na tym forum, cosik pisal na temat uzywanie jezyka polskiego.

Opublikowano

Czujnik poziomu paliwa, jest tyle intrygujący, co kiepsko opisany w dokumentacji, nie mniej z tego co wyczytałem:

- montuje go się na zewnątrz dolnej ścianki zbiornika.

- obecny na RC Groups człowiek z Hiteca, nie bardzo potrafi wyjaśnić na jakiej zasadzie ten czujnik działa - pisze, że mierzy gęstośc paliwa ??? IMO to wygląda i prawdopodobnie jest tensometr, czyli de facto mierzy naprężenia na dnie zbiornika, które to zależą od cięzaru paliwa w zbiorniku, ale to tylko moje przypuszczenie.

- mierzy tylko poziom paliwa żarowego, do mieszanki benzynowej się nie nadaje i według przedstawiciela Hitec pracują nad bezynowym, ale skarżą się że kiepsko im idzie. :(

- mierzy poziom w skali 5-cio stopniowej, czyli nieco na oko.

- mierzy tylko jeżeli model/zbiornik jest w pozycji normalnej poziomej, podczas akrobacji nie mierzy.

PS

Co do czujnika obrotów; czujnik magnetyczny posiada w zestawie magnesy. Odelgłość płaszczyzny wirowania magnesu od głowicy czujnika, gwarantująca poprawny odczty, to 1mm. Magnes powinien być zamontowany (np. na tarczy kołpaka śmigła) tak aby strona oznaczona X, zwrócona była w stronę głowicy czujnika, innaczej nie działa.

Opublikowano

miernik poziomu paliwa chyba nie mierzy żadnych naprężeń . Swój jeszcze nie naklejałem na zbiornik , podczas próby oparłem o butelkę z wodą i pokazywał zmieniający się stan w butelce gdy ją przechylałem.

edit : sorki za niewyraźne fotki ale robiłem na tle monitora żeby prześwietlić trochę ten czujnik z naklejką

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

Jak rozumiem są to dane czysto geograficzne odczytam po locie. Ciekawe czy w perspektywie Hitec wypuści czujniki bardziej praktyczne z lotniczego punktu widzenia (prędkościomierz, wariometr) tak aby można było odczytać prędkość modelu nie względem ziemi a względem powietrza, ustawiać ostrzeżenia jeżeli jest się w okolicy prędkości przeciągnięcia, monitorować na biężąco prędkości wznoszenia i opadania itp. itd. Obecny zestaw chyba nie ma takich możliwości, sprostujcie jeśli jestem w błędzie.
Opublikowano

Jak rozumiem są to dane czysto geograficzne odczytam po locie. Ciekawe czy w perspektywie Hitec wypuści czujniki bardziej praktyczne z lotniczego punktu widzenia (prędkościomierz, wariometr) tak aby można było odczytać prędkość modelu nie względem ziemi a względem powietrza, ustawiać ostrzeżenia jeżeli jest się w okolicy prędkości przeciągnięcia, monitorować na biężąco prędkości wznoszenia i opadania itp. itd. Obecny zestaw chyba nie ma takich możliwości, sprostujcie jeśli jestem w błędzie.

Nie koniecznie musisz to doczytać po locie , cały czas podczas lotu masz to widoczne na wyświetlaczu nadajnika . Jeśli podczas latania będziesz miał podpiętą aurorę9 z HPP-22 i z komputerem , to będziesz to widział na monitorze komputera . Masz możliwość przełączania się z czujników na radar pokazujący przemieszczający się model . Niedługo wyjdzie moduł USB WI-FI , zastępujący niewygodne połączenie kablowe tych przedmiotów . Z następnych nowinek które się pojawią to głosowe informowanie o tych parametrach

edit: chyba muszę zacząć cytowanie selektywne :P

Jeśli chodzi jeszcze o czujnik paliwa, to są cztery stany jakie może pokazać , w komplecie są trzy naklejki i każda jest podzielona na cztery punkty pomiarowe . Każda naklejka(czujnik) jest innej wielkości , aby dobrać do wielkości swojego zbiornika.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

znalazłem film pokazujący działanie głosowego powiadamiania o parametrach , ciekawe czy będzie można zmieniać głosy lub wprowadzić nasz język .

EDIT :

Dzisiaj przeprowadziłem testy dotyczące działania czujnika poziomu paliwa z paliwem benzynowym oraz z olejem napędowym . Niestety mam złe wieści i zasłyszane obawy że nie bedzie pokazywał prawidłowo się sprawdziły .

Testy przeprowadziłem w naczyniach szklanych i z tworzyw sztucznych , czujnik zbliżony do paliwa benzynowego z domieszką oleju nie powoduje żadnej reakcji :( , natomiast zbliżony do naczynia z wodą lub do rozpałki grilowej alkoholowej pokazuje prawidłowe wskazania. Wiec może być używany jedynie z paliwami do silników żarowych.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Normanie.

Czy jest jakaś istotna różnica w module telemetrycznym HTS-SS w wersji nitro i elektro?

Zamawiając nie zwróciłem uwagi na ten detal, a sprzedawca nie poinformował mnie o takim wyborze.

Druga sprawa tyczy się GPS'a.

Ile czasu potrzebuje na zalogowanie?

Czy położony przy oknie ma prawo "milczeć"?

Nie mam żadnych odczytów w aparaturze, które powinny pojawić się - jak sądzę, w miarę prędko po włączeniu zasilania.

Opublikowano

Coś mi umknęło, albo Hitec zmienił front.

W wersji 1.10 modułu HPP-22 nie ma opcji demo i nie widzę szansy na uruchomienie w komputerze panelu pozwalającego na podgląd trasy modelu i wszelkich odczytów z posiadanych czujników.

Wszystko działało w wersji 1.04, a tu niespodzianka.

Oświećcie mnie proszę.

Edit:

Znalazło się w innym miejscu :D

Opublikowano

Jestem po pierwszych próbach działania GPS'a.

Pokonałem pierwsze trudności i znowu mam radosny dzień - oby więcej takich :wink:

Muszę przyznać, że jak na wielkość modułu i maleńkiej w nim anteny, to dokładność jest raczej porażająca.

Zrobiłem test na przypadkowym parkingu i pozwoliłem sobie na pospacerowanie po nim.

Obszedłem jeden samochód i fragment chodnika przy rondzie, trzymając zestaw w dłoni.

Kiedy obejrzałem w Google Earth wynik, usiadłem z wrażenia.

Kolejną próbę zrobię w terenie niezabudowanym i jeśli wynik będzie porównywalny lub jak sądzę lepszy, to uznam to za trafiony zakup.

Chętnie udostępnię zainteresowanym plik, ale nie mam pojęcia jak go tu wkleić :?

Opublikowano

Mam pytanie? Odkryłeś , jaka jest różnica pomiędzy elekto a nitro? Ja też kupiłem odbiornik GPS i dopiero teraz dojrzałem, że kupiłem płytkę NITRO. A chcę używać z napędem elektryczym.

Opublikowano

Czekam na info od Normana w tej sprawie.

Jak nie będzie wiedział, to zadzwonię w poniedziałek do Modele Max. Gość jest szczery do bólu i bardzo kontaktowy.

Osobiście uważam, że to chyba bez większego znaczenia, ale sprawdzę w najbliższym czasie czy to istotna sprawa i dam znać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.