Skocz do zawartości

DX8 czy Aurora

igorros1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Latam już rok i zaczynam wkraczać w większe modele. Aktualnie mam Spektrum DX6i i powoli zaczyna mi brakować możliwości.

Gdy skończy się sezon halowy, zamierzam kupić nową aparaturę. Poważnie biorę pod uwagę Aurorę 9 i Spektrum DX8 (na JR i Futabe raczej mnie nie stać). Zaznaczam, że mam już jeden oryginalny odbiornik 6200 oraz dwie podróbki z Chin.

Zależy mi na tym, aby aparatura była przyszłościowa. Od aurory odstrasza mnie brak lekkich odbiorników (w zimę latam sporo na hali). Spektrum z kolei ma jeden kanał mniej.

Proszę o radę przy wyborze. Oczywiście nie ograniczam się tylko do tych dwóch aparatur.

• Odpowiedzi 89
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Witam

Niczego nie przesądzam, nie mniej lekki (7g), 6 kanałowy odbiornik do Aurory, zapowiedziany jest na styczeń.

Opublikowano

7g w stosunku do 3g to spora różnica, ale hitec i tak wykazuje spory postęp.

Inna sprawa, że ten 7-gramowy odbiornik pewnie będzie kosztował minimum 200 zł, a dobrze działająca podróba spektruma aktualnie kosztuje 8 $

Opublikowano

powiem ta:

jak w zeszłym roku szykowałem się ku zmianie radia tez brałem pod uwagę spektrum 7 i aurorę. wybór padł na aurorę. i nie żałuje uważam ze zrobiłem najlepszy wybór jaki mogłem zrobić w tej grupie cenowej. ale jak to mówią jedni wolą blondynki inni brunetki.

to tak bardzo ogólnikowo. jedyny minus aurory to kiepski pakiet który jest w zestawie. radze zmienić od razu na li-pola 2s bo ten oryginalny to w porywach 2,5 godziny trzyma.

pozdrawiam

Opublikowano

Ale dx7 i dx8 mocno się od siebie różnią. dx7 dla mnie nie wchodzi w rachubę przy tej cenie (tylko 200 zł tańsza od dx8). Poza tym ja już potrzebuję 7 kanałów, a co będzie za 2 lub 3 lata.

Opublikowano

Spektrum dx8 ma strasznie duzo problemow- juz bodajze piaty update softwaru sie ukazal, wiec nie wiem czy warto ryzykowac. Wlasnie spojrzalem na cene Futaby 8mki i juz widze czemu Cie odstraszyla. A szkoda, bo to naprawde dobry sprzet. Pomysl o np sciaganiu go z hong kongu lub innego miejsca, sadze, ze warto, gdyz niedlugo ukaze sie update zwiekszajacy w niej ilosc kanalow do 12 :)

Gość Anonymous
Opublikowano

witam to wszystko zależy czym zamierzać latać jak to będą modele małe modele np halowe to myślę ze lepiej zostać przy Spektrum. A jak to będą modele spalinowe to lepiej zmienić. Ja mam Aurole 9 i jestem zadowolony co do pakietu to sprawuje się dobrze mi trzyma ok 7 dni ostrego latania telemetria jest to dobra sprawa ale jakoś nie przepadam na patrzeniu na radio jak model leci(czekam na moduł głosowy :lol: ) zawsze możesz zrobić dietę dla odbiornika

Opublikowano

Polecam Aurore 9. U mnie orginalny pakiet trzymał 5h a lipol 1600mah 8h.Wygoda-dotykowy ekran, możliwość przypisywania czemukolewiek(drążek,przełącznik itp.) każdej funkcji apki. Zasięg też ładny jak na 2,4ghz, na optimach 6-7 okolo 2km a na optimie 9 ponad 3. Gorąco polecam. Jestem bardzo zadowolony i Ty też będziesz.

Opublikowano

Jak futaba może zwiększyć ilość kanałów z 8 do 12?

I czy w ogóle jest ktoś kto ma dx8 i się może wypowiedzieć?

O spekulacjach na temat błędów w dx8 ja również dużo słyszałem i to rzeczywiście trochę odstrasza...

Opublikowano

Ale jednak 1900 zł za futabę to trochę przekracza moje możliwości finansowe, a ściągnięcie z chin praktycznie pozbawia gwarancji (odesłanie do chin trochę kosztuje).

Opublikowano

Faktycznie jest sporo taniej np. w RC711com Futaba 8FG (zestaw) wraz z kosztami przesyłki wychodzi niecałe 1500 czyli w cenie Aurory. Faktycznie z naprawą gwarancyjną może być problem, ale z drugiej strony prawdopodobieństwo awarii kwalifikującej do naprawy gwarancyjnej w przypadku futaby jest minimalne, a naprawę pogwarancyjną ,czy usterki powstałej z winy użykownika - płatną, można zrobić i w Polsce.

Opublikowano

Ale jednak 1900 zł za futabę to trochę przekracza moje możliwości finansowe, a ściągnięcie z chin praktycznie pozbawia gwarancji (odesłanie do chin trochę kosztuje).

Tutaj masz T8FG z odbiornikiem za 350 Euro plus koszty przesylki. Nie wiem, jak to sie robi, ale byc moze daloby sie jeszcze zorganizowac zwrot podatku - wowczas cena wynioslaby ponizej 300 Euro.

W razie koniecznosci naprawy, zawsze to po sasiedzku, a nie w Chinach. Ale mysle, ze i polski serwis nie odmowi naprawy aparatury kupionej w Niemczech.

Acha, to prawda, u nas tez mowi sie o majacym niebawem nastapic zwiekszeniu ilosci kanalow w T8FG i FX-20 (posiadaja identyczne oprogramowanie).

Opublikowano

Nie wiem, jak to sie robi, ale byc moze daloby sie jeszcze zorganizowac zwrot podatku

Według mnie, nie da rady. W krajach UE płaci się podatek VAT raz, w miejscu zakupu towaru. Tak zapłacony podatek jest "ważny" w całej UE.

Opublikowano

W razie koniecznosci naprawy, zawsze to po sasiedzku, a nie w Chinach. Ale mysle, ze i polski serwis nie odmowi naprawy aparatury kupionej w Niemczech.

Nie liczył bym na to tak bezkrytycznie .

jeśli jest wielu importerów to często bywa tak że sprzęt zakupiony w jednym źródle nie będzie serwisowany w oficjalnej sieci serwisowej jeśli ów importer nie odprowadza daniny ....

działa to tak że wiele produktów importując na własną rękę można zakupić w fabrykach "bez gwarancji" na zasadzie kupujesz ,płacisz i wyp...........

Jeśli coś się uszkodzi to już Twoje zmartwienie ale spory rabat pokrywa często poniesione straty. Proszę nie myśleć że to tylko u nas . wystarczy prześledzić zagraniczne fora by dowiedzieć się że ktoś ostrzega przed sklepem xyz bo serwis nie uznał gwarancji na ten produkt .

Popatrzcie na allegro choćby dział car audio ...te same radia potrafią kosztować nawet 30% mniej u rożnych sprzedawców . Problem w tym że jedni piszą że gwarancja jest w autoryzowanym krajowym serwisie a inni że w serwisie autoryzowanym....i zaczyna się jazda bo towar trzeba wysłać do sklepu a ten naprawia to na własną rękę albo wysyła dalej zagranicę i nagle wszystko trwa tygodnie lub miesiące..

nie zawsze tanio oznacza taniej

Opublikowano

Nie liczył bym na to tak bezkrytycznie .

jeśli jest wielu importerów to często bywa tak że sprzęt zakupiony w jednym źródle nie będzie serwisowany w oficjalnej sieci serwisowej jeśli ów importer nie odprowadza daniny ....

działa to tak że wiele produktów importując na własną rękę można zakupić w fabrykach "bez gwarancji" na zasadzie kupujesz ,płacisz i wyp...........

Jeśli coś się uszkodzi to już Twoje zmartwienie ale spory rabat pokrywa często poniesione straty. Proszę nie myśleć że to tylko u nas . wystarczy prześledzić zagraniczne fora by dowiedzieć się że ktoś ostrzega przed sklepem xyz bo serwis nie uznał gwarancji na ten produkt .

Popatrzcie na allegro choćby dział car audio ...te same radia potrafią kosztować nawet 30% mniej u rożnych sprzedawców . Problem w tym że jedni piszą że gwarancja jest w autoryzowanym krajowym serwisie a inni że w serwisie autoryzowanym....i zaczyna się jazda bo towar trzeba wysłać do sklepu a ten naprawia to na własną rękę albo wysyła dalej zagranicę i nagle wszystko trwa tygodnie lub miesiące..

nie zawsze tanio oznacza taniej

I właśnie dlatego wolałbym kupić w Polsce.

Opublikowano

Zafunduj sobie Aurorę- instrukcja po polsku, telemetria, ciągły rozwój oprogramowania, widać, że Hitec z Multiplexem się obdał :) . Małe i tańsze odbiorniki za chwile będą w sprzedaży. Według mojej oceny jest to bardziej rozwojowa aparatura od Futaby 8.

Opublikowano

Mój kolega kilka dni temu kupił spektruma dx8. Z aurorą już kilka razy się zetknąłem. W zależności od opinii kolegi kupię albo dx8 albo hiteca. Futaba z różnych względów raczej odpada.

A jest jakiś dobry jr w cenie do 1700 zł (pytam, bo przecież jr jest kompatybilny ze spektrum?)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.