Skocz do zawartości

Mój pierwszy model

jacekb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co do mnie czyli przyszłego pilota to doświadczenie = 0

Dobrze, że otwarcie o tym piszesz.

Moim zdaniem jest szansa na udany pierwszy lot.

To jest naprawdę jeden z najprostszych modeli.

Jednak jest pewien problem, skoro film z lotu tak stabilnego modelu jak pokazał Marcin wzbudza jakiekolwiek wątpliwości.

Jeżeli ten filmik wydaje się czymś nieosiągalnym, to znaczy że pilot nie jest jeszcze gotowy :D

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jacek, skąd wziąłeś dane wagowe tego modelu? Wersja swobodnie latająca to waga ok 350 - 550g - Ty podajesz 2000g :?:

Wersja RC wieloczynnościowa to nie 2700g ale 3000 - 4000g. Takie dane podane są w karcie projektowej modelu RWD 5 bis. Nie twierdzę, że tyle ma wyniesć w Twoim przypadku, ale jak już podawać dane to precyzyjnie :devil: Na wszelki wypadek wkleję ją bo może wykorzystasz nie które dane.

kartamodelurwdpl2.jpg

Opublikowano

Żle mie zrozumiałęś ,nie mam obaw co do stabilności modelu tylko co do wagi modeliku z filmu.

Zważyłem swój :

model+ serwa +odbiornik+śmigło kołpak+pakiet +cięgna i linki+przewody paliwowe i elektryczne+silnik =1950g

zbiornik z paliwem=270g

folia do oklejania niemam pojęcia ile pójdze około 3m2 +300g

razem 2520g

To daje obciążenie 47g na dm2

chyba niebędzie tak żle

Opublikowano

Irek znajdź i popatrz na tej kartce gdzie jest :stopień zmniejszenia :D

To inny model.

edit

Ten sam ale w inny rozmiar

Opublikowano

Dane co do wagi modelu wziołem z książki W.Schiera Miniaturowe lotnictwo Wydanie z 1978r strona 231

Opublikowano

Jacek - nie przesadzaj !!!! :devil: Mój trenerek o masie 2,7kg silnik 7,5cm ma obciazenie 60coś tam i lata idealnie, Vicomte przy tym samym silniku i wadze lecz obciążeniu 70coś tam lata jeszcze lepiej :jupi: Więc nic się nie stanie gdy twoje planowane wzrosnie.

Opublikowano

Model z filmu do ciężkich na pewno nie należał. Nie ma się też co łudzić że podobny model z napędem spalinowym latać będzie wolniej. Prawidłowe obciążenie dla tego typu modeli powierzchni mieścić będzie się w granicach 45-60g/dm2 (z karty projektowej wynika że obciążenie może być jeszcze większe) i w ten przedział powinieneś celować co zresztą skutecznie robisz. Nie ma cudów latać będzie i prawidłowo będzie się zachowywać.

Zbyt mała waga negatywnie wpłynie na własności lotne.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Przed paru laty miałem okazję podziwiać piękne loty modelu RWD-5 wykonanego na podstawie planów z publikacji "Miniaturowe Lotnictwo" napędzanego silniczkiem 4cm 4-takt chyba OS. Model nie miał lotek, jednakże przepięknie latał odczywiście pogoda musiała być prawie bezwietrzna, taki modelik ma swoje wymagania. Jedynym problemem jaki pamiętam był start z ziemi z uwagi na wąskie podwozie w górnopłacie bez lotek ze stosunkowo słabym silnikiem /wymagał długiego rozbiegu po bardzo równej drodze/ oraz duże luzy na kołach. Za to z ręki startował bez większych problemów. Z ciekawości do pojemnego kadłuba zamontowaliśmy zegarek z wysokościomierzem /taki jakiego używają alpiniści/ i odczyt po jednym z lotów wskazywał przeszło 700m. :D

Opublikowano

normal_rwd5_001.jpgnormal_rwd5_002.jpg

Galeria

A ten model latal na 2,5ccm

..i zadne kapotaże nie były mu groźne.

buduj,buduj i nie wszystkimi uwagami sie przejmuj :)

..zwłaszcza tymi dotyczącymi owiewek ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.