Reinus Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Witam mam pytanko do Was. Szukam smigla do EasyStar'a i znalazlem, wymiar ktorym jest 5x4.3" lub 125x110mm. Teraz moglibyscie mi powiedziec jak sie oblicza wymiary smigla? od czego zaleza te milimetry? mam w domu smiglo 110x30mm jest malutkie bardzo i chyba nie podejdzie Kupilem takze ostatnio smiglo GWS EP-6050 o wymiarach 6x5" ktore jest z kolei za duze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Wymiary śmigieł standardowo podaje sie w calach: 1 cal ~ 2,54mm. Bywa, że na jednej łopacie podano w calach, a na drugiej w milimetrach; kiedyś Czesi podawali w milimetrach tylko. Czyli 5x4,3 = 127x109,2mm w zaokrągleniu 125x110... I ot cała zagadka :rotfl: Dodam jeszcze tylko, że zawsze pierwszy wymiar to średnica śmigła, a drugi to skok śmigła. Natomiast dobór własciwego śmigła do silnika czy modelu to już zupełnie inna je(st) bajka ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Witam Na stronie Muliplex, w wykazie częścxi zamiennych do ES, jest podane śmigło 5''x4'' (127mmx102mm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reinus Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Dziekuje Wam bardzo za konkretne odpowiedzi To juz wszystko wiem. Znacie moze temat, w ktorym moglbym poczytac o doborze smigla do modelu lub silnika? ( wiem, ze wybor do silnika okresla producent ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Wymiary śmigieł standardowo podaje sie w calach: 1 cal ~ 2,54mm.Ciekawe od kiedy??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Nawet jak miałem sporo mniej latek to tzw "sobasiowe" smigła miały 8x4 inch :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Chodzi o przelicznik, mnie uczyli, że cal ma 25,4 mm, no ale to też było dawno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.