Reinus Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 Witam mam pytanko do Was. Szukam smigla do EasyStar'a i znalazlem, wymiar ktorym jest 5x4.3" lub 125x110mm. Teraz moglibyscie mi powiedziec jak sie oblicza wymiary smigla? od czego zaleza te milimetry? mam w domu smiglo 110x30mm jest malutkie bardzo i chyba nie podejdzie Kupilem takze ostatnio smiglo GWS EP-6050 o wymiarach 6x5" ktore jest z kolei za duze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek M Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 Wymiary śmigieł standardowo podaje sie w calach: 1 cal ~ 2,54mm. Bywa, że na jednej łopacie podano w calach, a na drugiej w milimetrach; kiedyś Czesi podawali w milimetrach tylko. Czyli 5x4,3 = 127x109,2mm w zaokrągleniu 125x110... I ot cała zagadka :rotfl: Dodam jeszcze tylko, że zawsze pierwszy wymiar to średnica śmigła, a drugi to skok śmigła. Natomiast dobór własciwego śmigła do silnika czy modelu to już zupełnie inna je(st) bajka ;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swift Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 Witam Na stronie Muliplex, w wykazie częścxi zamiennych do ES, jest podane śmigło 5''x4'' (127mmx102mm). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reinus Posted January 5, 2011 Author Share Posted January 5, 2011 Dziekuje Wam bardzo za konkretne odpowiedzi To juz wszystko wiem. Znacie moze temat, w ktorym moglbym poczytac o doborze smigla do modelu lub silnika? ( wiem, ze wybor do silnika okresla producent ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 8, 2011 Share Posted January 8, 2011 Wymiary śmigieł standardowo podaje sie w calach: 1 cal ~ 2,54mm.Ciekawe od kiedy??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
instruktor Posted January 8, 2011 Share Posted January 8, 2011 Nawet jak miałem sporo mniej latek to tzw "sobasiowe" smigła miały 8x4 inch :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 9, 2011 Share Posted January 9, 2011 Chodzi o przelicznik, mnie uczyli, że cal ma 25,4 mm, no ale to też było dawno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.