Vadic Opublikowano 9 Stycznia 2011 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Witam! Chciałbym zmajstrować sobie drut oporowy. Na wszystkich instrukcjach jakie widziałem, całe urządzenie podłączane było do akumulatora samochodowego (72Ah). i tu tkwi problem. Nie posiadam takiego akumulatora. Nie chcę go kupować bo to dość spory wydatek. Czy jest coś co może nagrzać ok 1m drutu oporowego, oprócz w/w akumulatora? Jeżeli nie będę musiał się obejść bez tego "narzędzia". Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Bartek
dziobak Opublikowano 9 Stycznia 2011 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Ponieważ napięcie bezpieczne jest 24V, więc taki transformator (220V/24V, 120 - 150W) może być tu zastosowany.
Vadic Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2011 No nic będę próbował szukać może znajde jakąś wystarczającą baterię? To zaczyna być niebezpieczne :mrgreen: :mrgreen: Wiecie że przez myśl przeszło mi podłączenie całej aparatury do gniazdka? Myślę że to zły pomysł :twisted: :twisted: :twisted:
Konrad Opublikowano 9 Stycznia 2011 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zorganizuj sobie tzw.trafo bezpieczeństwa,jest to transformator mający napięcie wyjściowe 24V i wydajność kilku amperów,transformatory takie były(są) stosowane podczas pracy w kanałach na warsztatach aby uniknąc porażenia ze względu na wilgoć.
Vadic Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2011 Gdzie taki transformator można znaleźć?
RomanJ4 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Opublikowano 9 Stycznia 2011 pomyszkuj tu, może znajdziesz http://www.cnc.info.pl/wycinarka-styropianu-vf61.htm
dziobak Opublikowano 9 Stycznia 2011 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Może być i taki transformator,do tego ściemniacz jakieś 400w z castoramy http://www.indel.pl/p_tsth.html
meteor Opublikowano 9 Stycznia 2011 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Vadic, a dlaczego nie poszukałeś odpowiedzi na forum ? Temat przewijał się kilkukrotnie.
Vadic Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2011 meteor, Szukać szukałem, ale wszyscy tam mieli akumulatory, więc nie znalazłem odpowiedzi. Jeżeli gdzieś jest to bardzo przepraszam za zaśmiecanie forum.
utopia Opublikowano 9 Stycznia 2011 Opublikowano 9 Stycznia 2011 No nic będę próbował szukać może znajde jakąś wystarczającą baterię? To zaczyna być niebezpieczne :mrgreen: :mrgreen: Wiecie że przez myśl przeszło mi podłączenie całej aparatury do gniazdka? Myślę że to zły pomysł :twisted: :twisted: :twisted: Może wsadź do gniazdka dwa gwoździe i za nie złap ? jak myślisz będą z tego elektryzujące pomysły? Coraz więcej nie nastolatków ale dzieci które próbują kręcić bat z.. wiadomo z czego .. Najlepiej by wszystko było "znaleźne" za darmo i bez wysiłku . I żeby modele budowały się bez pracy . Pokaż chłopcze swoje pomysły rodzicom zanim dojdzie do tragedii i zanim zaczniesz bawić się prądem . Jakimkolwiek ..
Rafciu Opublikowano 9 Stycznia 2011 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Chciałbym zmajstrować sobie drut oporowy.Drut oporowy kupuje się w sklepie. :wink: Urządzenie? Do czego? Do wycinania w styro/depronie/itp.? Są specjalne urządzenia do cięcia m.in. styro. Podobne trochę do zasilacza, włącznik, regulator "grzania", 2 wyjścia do których można podpiąć drut oporowy i go nagrzać żeby wycinać. Są też tego typu gotowe: rozwinięcie i opis w tym temacie: http://www.cnc.info.pl/topics61/budowa-prostej-wycinarki-drutowej-vt12945.htm Sory, że takie wielkie ale to z internetu schemat Jeżeli nie oto Ci chodziło to z góry przepraszam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.