Vadic Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Witam! Chciałbym zmajstrować sobie drut oporowy. Na wszystkich instrukcjach jakie widziałem, całe urządzenie podłączane było do akumulatora samochodowego (72Ah). i tu tkwi problem. Nie posiadam takiego akumulatora. Nie chcę go kupować bo to dość spory wydatek. Czy jest coś co może nagrzać ok 1m drutu oporowego, oprócz w/w akumulatora? Jeżeli nie będę musiał się obejść bez tego "narzędzia". Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Ponieważ napięcie bezpieczne jest 24V, więc taki transformator (220V/24V, 120 - 150W) może być tu zastosowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadic Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 No nic będę próbował szukać może znajde jakąś wystarczającą baterię? To zaczyna być niebezpieczne :mrgreen: :mrgreen: Wiecie że przez myśl przeszło mi podłączenie całej aparatury do gniazdka? Myślę że to zły pomysł :twisted: :twisted: :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zorganizuj sobie tzw.trafo bezpieczeństwa,jest to transformator mający napięcie wyjściowe 24V i wydajność kilku amperów,transformatory takie były(są) stosowane podczas pracy w kanałach na warsztatach aby uniknąc porażenia ze względu na wilgoć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadic Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Gdzie taki transformator można znaleźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 pomyszkuj tu, może znajdziesz http://www.cnc.info.pl/wycinarka-styropianu-vf61.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Może być i taki transformator,do tego ściemniacz jakieś 400w z castoramy http://www.indel.pl/p_tsth.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Vadic, a dlaczego nie poszukałeś odpowiedzi na forum ? Temat przewijał się kilkukrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadic Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 meteor, Szukać szukałem, ale wszyscy tam mieli akumulatory, więc nie znalazłem odpowiedzi. Jeżeli gdzieś jest to bardzo przepraszam za zaśmiecanie forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 No nic będę próbował szukać może znajde jakąś wystarczającą baterię? To zaczyna być niebezpieczne :mrgreen: :mrgreen: Wiecie że przez myśl przeszło mi podłączenie całej aparatury do gniazdka? Myślę że to zły pomysł :twisted: :twisted: :twisted: Może wsadź do gniazdka dwa gwoździe i za nie złap ? jak myślisz będą z tego elektryzujące pomysły? Coraz więcej nie nastolatków ale dzieci które próbują kręcić bat z.. wiadomo z czego .. Najlepiej by wszystko było "znaleźne" za darmo i bez wysiłku . I żeby modele budowały się bez pracy . Pokaż chłopcze swoje pomysły rodzicom zanim dojdzie do tragedii i zanim zaczniesz bawić się prądem . Jakimkolwiek .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafciu Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Chciałbym zmajstrować sobie drut oporowy.Drut oporowy kupuje się w sklepie. :wink: Urządzenie? Do czego? Do wycinania w styro/depronie/itp.? Są specjalne urządzenia do cięcia m.in. styro. Podobne trochę do zasilacza, włącznik, regulator "grzania", 2 wyjścia do których można podpiąć drut oporowy i go nagrzać żeby wycinać. Są też tego typu gotowe: rozwinięcie i opis w tym temacie: http://www.cnc.info.pl/topics61/budowa-prostej-wycinarki-drutowej-vt12945.htm Sory, że takie wielkie ale to z internetu schemat Jeżeli nie oto Ci chodziło to z góry przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.