sionziom Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Witam wszystkich. Wreszcie zabrałem się za budowę najwspanialszego myśliwca w którym się zakochałem czyli spitfire'a. Szczególne podziękowania dla Sławka_9000 za wydrukowanie planów.(Jeśli ktoś by chciał plany pisać na priv). Dane modelu: Rozpiętość- 1100mm Długość- 910mm waga gotowego do lotu ok. 700g wyposażenie: silnik regulator (taki posiadam) pakiet serwa model będzie w malowaniu 303 dywizjonu kościuszkowskiego Powycinałem części z 3mm depronu i wszystko razem W poniedziałek tata mi kupi 5mm depron i będę mógł wyciąć resztę elementów.Muszę jeszcze zamówić balsę, sklejkę i bowdeny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristoff Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zasiadam na widowni i będę się przyglądał myśliwce II Wojny zawsze mi się podobały. Sam marzę o zbudowaniu Hurricana w malowaniu dywizjonu 303 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.M Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 I jak tam z modelem :?: Budowa stanęła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 I jak tam z modelem :?: Budowa stanęła ? Wiesz... starsi ludzie nie zawsze mają "po szkole" wolne kilka godzin dziennie na własne hobby. Trzeba jeszcze zrobić obiad, zapłacić rachunki, polatać po urzędach, odrobić lekcje za dzieciaki, zrobić kolację itd... Modelarzy powinna cechować cierpliwość. Dlatego nie podnoś larum po tygodniu czy dwóch bez zdjęć z budowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 madrian, wszystko się zgadza... tylko autor tematu -sionziom, ma 15 lat xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Akurat tak wypadło, ale widzę, że Patryk odkopał kilka tematów o budowach modeli. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.M Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Ok sorry że je odkopałem teraz będę cierpliwy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Witam ponownie. Czasu miałem mało a do tego karę na komputer (ocenki) :devil: Ale jakoś w weekendy coś dłubnąłem, a oto wyniki tej pracy: Kadłub bez górnych części, narazie jestem na etapie szlifowania dziobka. A tu od dołu I mocowanie serw Teraz zbieram kasę na paczkę z hk bo kupuję serwa i kable no i pakiet do toto bo mi się przedziurawił. Jak zrobię kadłub na pewno wstawię zdjęcia a na skrzydła nie mam balsy 6mm do wzmocnień i sklejki 1mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksionc Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Słabo to wygląda... tzn. w sensie wytrzymałości bo ogólnie mi się podoba model. Ja bym jednak zastosował kilka patyczków dla wzmocnienia konstrukcji, zwłaszcza na przodzie Poza tym ładny model się zapowiada. Mam sentyment do klasycznych konstrukcji, może dlatego że nauczyłem się latać na F4U Corsair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 W planach niestety nie ma żadnych wzmocnień, ale dam wzdłuż węglowe pręty i z przodu wzmocnię to poprzeczkami z rurki węglowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Wiesz... starsi ludzie nie zawsze mają "po szkole" wolne kilka godzin dziennie na własne hobby. Trzeba jeszcze zrobić obiad, zapłacić rachunki, polatać po urzędach, odrobić lekcje za dzieciaki, zrobić kolację itd... Modelarzy powinna cechować cierpliwość. Dlatego nie podnoś larum po tygodniu czy dwóch bez zdjęć z budowy... dokładnie tak wiem po sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Udało mi się wkleić wzmocnienia Niestety nie miałem tyle węgla i dałem wzdłuż patyczki bambusowe mam nadzieję że wystarczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Chyba nie spełnią swojej roli. Przy uderzeniu rozejdą się. Taki układ nie przekaże dobrze energii uderzenia. Radziłbym ci je wyjąć, a całość komory wylaminować jedną warstwą tkaniny szklanej i żywicą. Będzie mocno, sztywno i lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_94 Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Albo mi się zdaje albo żywica z utwardzaczem zeżre mu depron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Masz rację. Zdaje ci się. Żywice epoksydowe (czyli te których zazwyczaj się używa w modelarstwie) nie zawierają styrenu który to tak chetnie pochłania wszelkie pianki. Inna sprawa jest z poliestrami, bo te zeżrą styropiany deprony, i co tam jeszcze piankowego im się podżuci. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_94 Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Dlatego napisałem że mi się zdaje , ja nie laminuje depronu bo się nie bawię z depronem Kolega chciał zalaminować depronową łódkę i mu zjadło - chciałem tylko ostrzec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cellon Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Dlatego napisałem że mi się zdaje , ja nie laminuje depronu bo się nie bawię z depronem Kolega chciał zalaminować depronową łódkę i mu zjadło - chciałem tylko ostrzec Czyli twój kolega nie użył żywicy epoksydowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Najprawdopodobniej użył polistyrenowej, która jest sporo tańsza. Tak właśnie wygląda cięcie kosztów w modelarstwie - łatwiej coś popsuć, niż zaoszczędzić. Popularny Epidian 53 lub nawet żywica UHU PLUS 300kg i trochę tkaniny skzlanej 45g/m2 lub w podobnych okolicach. Taką robótkę można zrobić pędzelkiem bez wymyślnych piecyków próżniowych i form. Docinasz i dopasowujesz tkaninę, tak by wypełniła ścianki komory z małym naddatkiem. Tkaninę wyjmujesz. Smarujesz żywicą rozrobioną wg przepisu, ścianki, cienką warstwą. Wykładasz tkaninę i pędzelkiem dociskasz tak, by dolegała do wszystkich ścianek, bez pęcherzy powietrza. Później przyklejoną tkaninę smarujesz drugą warstwą żywicy. Jak tkanina dobrze nasiąknie, upewniasz się czy dobrze dolega i zostawiasz na kilka godzin do wyschnięcia. Nadmiar odcinasz ostrym nożem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Tak czytam to wszystko i nie bardzo widzę sens jakichkolwiek wzmocnień w tym kadłubie poza dodaniem wagi.Zwróciliście uwagę jak wykonany jest przód kadłuba?Zrobiona jest nakładka z kilku warstw depronu oraz dubler na ściankach,a taka kanapka sama z siebie jest sztywna.Jeżeli reszta kadłuba będzie tak samo wykonana to całkowicie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Wojtek ma rację kadłub jest bardzo sztywny i wizualnie mocny, boki są z 2 warstw dół też a maska z 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.