Kwasiu Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Witam szanowne grono Wszystko zaczęło się pewnego normalnego, sobotniego wieczoru. Siedząc przy komputerze, pijąc sok grejpfrutowy i jednocześnie przeglądając forum naszła mnie straszliwie silna wena twórcza, nie mogąc usiedzieć na miejscu w biegu rzuciłem się na depron zza szafy. Obezwładniłem osobnika i rzuciłem na blat, następnie bez opamiętania mazałem i kroiłem do upadłego. Po długich bojach powstało takie skromne "Coś", na razie bez skrzydeł Model jak zwykle powstał bez jakichkolwiek rysunków wyliczeń czy czegoś podobnego, po prostu kroiłem tak jak mi pasowało jak większość moich deprolotów Została kwestia skrzydeł, albo zmuszę się do zrobienia ramki do drutu i sobie takowe wytnę, albo znajdę może gdzieś jakieś tanie do kupienia. Mój budżet jest mocno nadszarpnięty więc pewnie skończy sie na 2 opcji lub skrzydłach z depronu. Może ktoś ma takie rdzenie 1,6-8m na zbyciu nie potrzebne?? Model nie będzie miał pełnego pan-tila, ponieważ brakło mi kanałów, można się będzie tylko porozglądać na boki Jakieś sugestie?? Pozdrawiam Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jOint_sKill Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Ale zrobiłeś syf w pokoju jak na mój gust stateczniki trochę skromniutkie do całości.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Ale zrobiłeś syf w pokoju Zdjęcia z placu boju jak na mój gust stateczniki trochę skromniutkie do całości.. Na mój też, ale zdjęcie nie oddaje ich wielkości bo troszkę perspektywa zła, i ogon dość długi jest. Co do skrzydeł to mam rdzenie ale mają cieciwę 25cm :/ chyba troszkę dużo jak na model 1,8m nie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Akuracik. 25cięciwy cm dla 180 cm rozpiętości to wprost ideał,że tak powiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Czy belka ogonowa jest czymś wzmocniona? Przy pierwszym lądowaniu może sie ułamać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 to jest listwa balsowa oklejona depronem 6 i 3mm, więc prędzej rozwale kadłub niż tą belkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 A no to luz Myślałem że tylko depron, było by krucho... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 No i mam dylemat, którą wersje skrzydeł wybrać, dorwałęm takie rdzenie, mniejsze skrzydło ma 135cm a większe 180cm. Które wybrać: Kandydat nr.1 Cieciwa 20cm na środku, rozpietosć 135cm: Kandydat nr.2 Cieciwa 24cm, rozpietosć 180cm: Która wersja waszym zdaniem będzie lepsza?? Przy okazji, przyszedł już zestaw A\V więc sie sprężam i jak będzie pogoda to pora na jakieś loty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Większe skrzydło - większa siła nośna. Ale teraz widać, że stateczniki masz sporo za małe na 100%. Dopasuj ich wielkość do skrzydła, zgodnie z klasycznymi zasadami proporcji dla modeli S statecznika poziomego = ok. 1/4 S skrzydła. Statecznik pionowy też "nieco" za mały. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Statecznik poziomy ma ok 47cm, więc do mniejszego skrzydła były by ja ulał, do większego troszkę małe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Długości może i tak. Ale powierzchnię ma deczko skromną, a to o nią chodzi. po prostu model będzie mało stateczny i mocno narowisty, przy słabej sterowności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 No i poleciał, na początku nie było kolorowa, ale puźniej po przesunięciu SC i drobnej regulacji zaczyna przypominać poprawny lot. Zamieszczę krótki filmik jaki udało mi się nagrać, nie obrobiony i nie wyłączony głoś więc radzę wyłączyć bo nie podpiąłem mikrofonu Więcej zdjęć i filmów w najbliższym czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Kurczę... film prawie jak z "Mietka" we wrześniu 39... Wydaje mi się, czy model ci strasznie padał na lewe skrzydło? Wydaje się też dość nerwowy i mało stateczny. Częste korekty i to dość mocne. Na pewno nie chcesz poprawić tych stateczników? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miqul Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Strasznie go buja, wygląda to jak by miał za duży wznios skrzydła. 2min i 50 sekund :mrgreen: chyba zahaczyłeś o druty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Na czym miałeś podgląd video? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Fil to jest pierwszy lot tym modelem, to jest trymowanie i inne ustawienia. Więc nie można oczekiwać zbyt wiele, ściągało go an lewo bo miałem zły wykłon silnika. Podgląd na laptopie, to nie był lot FPV, trymowanie i ustawienia, czyli lot klasyczny, z lotu FPV mam 20min filmu z ostatniego lotu i tam jest już znacznie lepiej, ale jest za duży i niechce mi się wrzucać na YT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.