Kolar Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Witam! Czy jest tu ktoś na forum kto posiada tokarkę i możliwość gwintowania? Potrzebuję taką śrubę, prawie zwykłe M6 jednak o skoku 0,75mm (nie umiem nigdzie takiej znaleźć). Czy ktoś mógłby się podjąć wyzwania? Jeśli jednak tak, to gdzie mogę to kupić? Jak ktoś byłby w stanie ją zrobić to ile by to kosztowało? W zasadzie to prawie wcale nie jest związane z modelarstwem, śruba wkręcana do rosyjskiej lornetki by przymocować do niej adapter do statywu:P Śruba ma mniej więcej wyglądać tak (starałem się to jakoś rozrysować w Corelu): Po przeciwnej stronie niż jest gwint, musiałby być jakiś uchwyt do wkręcania, ale to już sobie zrobię sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 http://motoallegro.pl/m6x0-75-narzynka-m-6-x-0-75-i1303599048.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolar Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 No tak, ale ja tokarki nie posiadam, to jak mam tą śrubę wykonać? Może ktoś z forum się tym zajmuje i mógłby mi taką śrubę zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M52 Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 W mojej lornetce też jest nietypowe gniazdo. W większości sklepów z aparatami i inną optyką mają/dorobią ci taki element. Mi dorabiali calową śrubę łączącą lornetkę ze statywem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Nie lepiej gniazdo śruby przegwintować na normalno śrube 6mm? Lub rozwiercic do fi8mm i wtedy gwintować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Jeśli to typowy gwint do statywu jaki wystepuje w fotoaparatach ( a myslę, że właśnie tak jest) to jest to gwint calowy i występpuja dwa standarty: 1/4" 16 zwojów na cal i 3/8" 20 zwojów na cal. Poszukaj w serwisach foto. Może coś ci podpasują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Nie lepiej gniazdo śruby przegwintować na normalno śrube 6mm? Lub rozwiercic do fi8mm i wtedy gwintować.Jak zakładam mocowanie w tej lornetce jest gdzieś od przodu pomiędzy okularami (tak jest w mojej). Więc nie wydaje mi się aby było to łatwiejsze ze względu na brak miejsca. Więc bez rozbierania sprzętu lub wyspecjalizowanych narzędzi raczej by się nie obeszło, nie mówiąc już w ogóle o tym że najlepiej w ogóle nie ingerować w konstrukcję przyrządu. Tak jak napisał krankor masz tam najprawdopodobniej gwint calowy, z tą różnicą że skoki gwintów są odwrotnie 1/4"×20 i 3/8×16. Natomiast co do projektu tej śruby, wydaje mi się że źle do tego podszedłeś. Może umieść tutaj fotkę gniazda w lornetce, oraz fotkę mocowania w statywie to coś wspólnie pomyślimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Masz rację Adam sprawdziłem przed chwilą grzebieniem i śruba ze statywu 1/4" ma skok 20. Sorry za błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Jest na naszym forum "fachowiec od toczenia" autor tego tematu, ale jest z nim mały problem, od ponad 2 miesięcy tu nie zagląda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolar Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 No więc porobiłem zdjęcia adaptera, śruby oraz samego gniazda w lornetce (tak jest między okularami oraz między obiektywami po drugiej stronie - do tego chcę adapter przykręcić). Adapter: I sama śruba (to co starałem się narysować): Gniazdo w lornetce: A to było oryginalnie wkręcone w te gniazda - widać od razu, że zwoje są "gęstsze" I jak to wygląda Panowie? Macie jakieś pomysły jak to przykręcić? Dodam, że tą fabryczną śrubą nie da się adaptera przykręcić, bo jest za krótka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Paweł, Ty zmierz porządnie ten gwint na śrubie wykręconej z tego gniazda. Wtedy będzie wiadomo czego tak naprawde potrzebujesz. Bo takie "prawie M6" to trochę niedokładne. Podałem na początku te calowe gwinty bo zasugerowałem się Twoim opisem że to jakoby gniazdo pod statyw. A wygląda, że to normalna śruba konstrukcyjna z tej lornetki o drobniejszym gwincie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolar Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Zmierzyłem suwmiarką i średnica śruby do 5,85-5,90mm. Naprawdę nie wiem co to może być za śruba? :shock: Pewnie nigdzie takich nie dostanę :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Wg mnie to ma 5,85-5,9 bo jest na odp**** zrobione. To moze nawet nie byc gwintowane tylko z jakiegos odlewu czy maszynowo nacinane. Ciasny gwincik robi siędają np + 0.1 wtedy nacinasz narzynką i idealnie nie ma luzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolar Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Nie wydaje mi się, by było to zrobione "byle jak", ponieważ ta lornetka jes rosyjska KRONOS 20x60, a ruskie lornety są zrobione porządnie Co do gwintu to może być taka śruba M5,8 (?) Tutaj jest cała dyskusja na temat adaptera do tej lornetki: http://forum.astropolis.pl/topic/4694-adapter-do-lornetki-za-2-zote/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Paweł na linku który podałeś pisze jak BYK ta śruba o którą się pytasz to M6 :idea: Ten wymiar 5,85 albo 5,95 to jest normalne na zwykłych M6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.