szpikulec Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 Panowie, ktoś z Was ma jakiś pomysł jak zrobić w szybowcu balast wodny? Tak mi się pomyslało, ze może warto by było podumać o czymś takim dla szybowca zboczowego... Większy wiatr - więcej wody, mniejsz wiatr - mniej wody :wink: Problemem może być sam zbiornik wody - jaka miałaby być jego konstrukcja zeby zapobiegać przemieszczaniu sie wody w samym zbiorniku (no i zmiany SC)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinn Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 Nikt tego nie stosuje bo ołów jest lepszy - ma lepszy stosunek wagi do objętości niż woda. Wodę stosuje się w prawdziwych szybowcach bo zrzucając ołów można szkód narobić , a deszcz nikomu nie szkodzi. Fajny patent zastosował mój kolega w modelu mefisto , którego teraz ja mam. Wykręca się hak do holowania i w jego miejsce na śrubkę fi 4mm wkręcam sobie ołów. Ołów przylega ładnie do spodu kadłuba. W każdej chwili bez rozkręcania modelu mogę go doważyć czy zdjąć ołów. Szybko i prosto. Inni mają luki bombowe - tzn. miejsca na ołów w kadłubie pod s.c. lub wkłądki ołowiane czy metalowe w bagnety też w s.c. W F3F często się doważa model i każdy to robi jak opisałem powyżej. Nie widziałem jeszcze nikogo z wodą w kadłubie jako balast. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted February 7, 2011 Share Posted February 7, 2011 Zastosuj serwo winde i ruchomy balast. Waga ta sama a zmiana środka ciężkości odbywa sie na potencjonometrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
laminat Posted February 7, 2011 Share Posted February 7, 2011 Ja bym widział inne zastosowanie ale bardziej makietowe. Makieta jantara na kosiaku z smuga wody - ot to jest coś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrp Posted February 7, 2011 Share Posted February 7, 2011 jaka miałaby być jego konstrukcja zeby zapobiegać przemieszczaniu sie wody w samym zbiorniku (no i zmiany SC)...Gąbka w pojemniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba r. Posted February 7, 2011 Share Posted February 7, 2011 ten Jantar ma taki motyw z balastem http://www.piotrp.de/MIX/j2b.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
pppd Posted February 7, 2011 Share Posted February 7, 2011 jaka miałaby być jego konstrukcja zeby zapobiegać przemieszczaniu sie wody w samym zbiorniku (no i zmiany SC)...Gąbka w pojemniku. Tylko z gąbki ciężko ten balas zrzucić później, a taka ma być zaleta balastu wodnego chyba ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szpikulec Posted February 7, 2011 Author Share Posted February 7, 2011 Też pomyślałem o gąbce...tyle ze nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy - w pojemniku gabka razem z "woreczkiem" na wode. Ale zdaje sie ze sam pomysł jest zbyt skomplikowany i niesie więcej problemów niż rozwiązań. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppompka Posted February 7, 2011 Share Posted February 7, 2011 Najprościej to mi się wydaje zbiornik, a w srodku przegrody z otworami, tak jak to jest zobione np. w samochodach straży pożarnej, albo zrobić taki zbiornik, żeby go zawsze zapełniać do pełna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wotoma Posted February 7, 2011 Share Posted February 7, 2011 W makietach szybowców jak najbardziej np. http://www.icare-rc.com/ventus2c_5_6m_mk.htm W modelu Ventusa przy masie modelu 12,5 kg balast wodny to dodatkowe 2,5 kg. Balast jako system dwóch zbiorników wstawiony jest niestety do skrzydeł o konstrukcji całolaminatowej. W czasie lotu jak zrzut wody realizowany jest poprzez system zaworków sterowanych dwoma dodatkowymi serwami. Mozna też pokusić sie o system SLS i wtedy mamy pełen wypas ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrp Posted February 7, 2011 Share Posted February 7, 2011 Też pomyślałem o gąbce...tyle ze nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy - w pojemniku gabka razem z "woreczkiem" na wode. Ale zdaje sie ze sam pomysł jest zbyt skomplikowany i niesie więcej problemów niż rozwiązań.Nie. Są takie twardsze gąbki z dużymi dziurami. Mam taką, moga zrobić foto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.