TOMEK.CEKALA Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Witam mam mały dylemat.Nie wiem jak mam dokładnie określić środek ciężkości.Ja myślę tak że jeśli oś pozioma modelu i skrzydła są w poziomie to model jest prawidłowo wyważony[jeśli podeprzemy model w 1/3 szerokości skrzydła.] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 oś pozioma modelu i skrzydła są w poziomie to model jest prawidłowo wyważony Oś pozioma - długa - modelu raczej nie jest równoległa do osi długiej skrzydła gdyż skrzydło ma pewien profil, a do tego jest zamocowane najcześciej pod pewnym kątem do kadłuba modelu. Ale sprawdzasz dobrze - wystarczy, że nos kadłuba jest w poziomie lub nawet lekko pochylony bardziej niż w poziomie. To dotyczy elektryków bo w spalinie będzie (nos) pochylony bardziej z uwagi na to, iż wyważenie przeprowadzamy na pustym zbiorniku paliwa. Gdy je uzupełnimy nos będzie cięższy i już :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Dięki właśnie oto mi chodziło tylko nie wiedziałem jak do końca się wysłowić ale chyba rozumiem o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Kliknij ten temat i przejdź do strony 15. http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=221 Tam jest fotka jak wyważam model; widać , że kadłub jest poziomo ale skrzydło nie bo własnie jest mocowane pod pewnym kątem w stosunku do kadłuba( i jego osi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 W modelu podpartym w środku ciężkości (nie koniecznie musi to być 1/3 cięciwy skrzydła), statecznik poziomy ma być w poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Teraz wiem o co chodzi przy okazji wyjaśnił się inny problem który mnie męczył .Ps-piękny model,sam kiedyś myślę zbudować jakiś model z Pierwszej Wojny Światowej. EDIT: Mój model to samoróbka zrobiony na podstawie zdjęcia wicherka z jakiejś książki więc wymiary są zupełnie przypadkowe jak i cała konstrukcja była wymyślona prze zemnie więc jak określić ten nieszczęsny środek ciężkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 jak określić ten nieszczęsny środek ciężkości.Myślę, że to Ci pomożehttp://www.piotrp.de/MIX/sp.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Dziękuje wszystkim za cenne rady.Dzięki nim pomierzyłem wszystkie kąty i wyznaczyłem środek ciężkości i okazało się że mój model niema prawa latać więc biorę się za gruntowną przebudowę. (nie zapomniałem kliknąć pomógł.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.