TOMEK.CEKALA Opublikowano 8 Lutego 2011 Opublikowano 8 Lutego 2011 Witam mam mały dylemat.Nie wiem jak mam dokładnie określić środek ciężkości.Ja myślę tak że jeśli oś pozioma modelu i skrzydła są w poziomie to model jest prawidłowo wyważony[jeśli podeprzemy model w 1/3 szerokości skrzydła.]
Irek M Opublikowano 8 Lutego 2011 Opublikowano 8 Lutego 2011 oś pozioma modelu i skrzydła są w poziomie to model jest prawidłowo wyważony Oś pozioma - długa - modelu raczej nie jest równoległa do osi długiej skrzydła gdyż skrzydło ma pewien profil, a do tego jest zamocowane najcześciej pod pewnym kątem do kadłuba modelu. Ale sprawdzasz dobrze - wystarczy, że nos kadłuba jest w poziomie lub nawet lekko pochylony bardziej niż w poziomie. To dotyczy elektryków bo w spalinie będzie (nos) pochylony bardziej z uwagi na to, iż wyważenie przeprowadzamy na pustym zbiorniku paliwa. Gdy je uzupełnimy nos będzie cięższy i już :mrgreen:
TOMEK.CEKALA Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Opublikowano 8 Lutego 2011 Dięki właśnie oto mi chodziło tylko nie wiedziałem jak do końca się wysłowić ale chyba rozumiem o co chodzi.
Irek M Opublikowano 8 Lutego 2011 Opublikowano 8 Lutego 2011 Kliknij ten temat i przejdź do strony 15. http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=221 Tam jest fotka jak wyważam model; widać , że kadłub jest poziomo ale skrzydło nie bo własnie jest mocowane pod pewnym kątem w stosunku do kadłuba( i jego osi).
Callab Opublikowano 8 Lutego 2011 Opublikowano 8 Lutego 2011 W modelu podpartym w środku ciężkości (nie koniecznie musi to być 1/3 cięciwy skrzydła), statecznik poziomy ma być w poziomie.
TOMEK.CEKALA Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Opublikowano 8 Lutego 2011 Teraz wiem o co chodzi przy okazji wyjaśnił się inny problem który mnie męczył .Ps-piękny model,sam kiedyś myślę zbudować jakiś model z Pierwszej Wojny Światowej. EDIT: Mój model to samoróbka zrobiony na podstawie zdjęcia wicherka z jakiejś książki więc wymiary są zupełnie przypadkowe jak i cała konstrukcja była wymyślona prze zemnie więc jak określić ten nieszczęsny środek ciężkości.
RomanJ4 Opublikowano 8 Lutego 2011 Opublikowano 8 Lutego 2011 jak określić ten nieszczęsny środek ciężkości.Myślę, że to Ci pomożehttp://www.piotrp.de/MIX/sp.htm
TOMEK.CEKALA Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Opublikowano 10 Lutego 2011 Dziękuje wszystkim za cenne rady.Dzięki nim pomierzyłem wszystkie kąty i wyznaczyłem środek ciężkości i okazało się że mój model niema prawa latać więc biorę się za gruntowną przebudowę. (nie zapomniałem kliknąć pomógł.)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.