Jump to content

Środek ciężkości a oś modelu.

TOMEK.CEKALA

Recommended Posts

Witam mam mały dylemat.Nie wiem jak mam dokładnie określić środek ciężkości.Ja myślę tak że jeśli oś pozioma modelu i skrzydła są w poziomie to model jest prawidłowo wyważony[jeśli podeprzemy model w 1/3 szerokości skrzydła.]

oś pozioma modelu i skrzydła są w poziomie to model jest prawidłowo wyważony

Oś pozioma - długa - modelu raczej nie jest równoległa do osi długiej skrzydła gdyż skrzydło ma pewien profil, a do tego jest zamocowane najcześciej pod pewnym kątem do kadłuba modelu. Ale sprawdzasz dobrze - wystarczy, że nos kadłuba jest w poziomie lub nawet lekko pochylony bardziej niż w poziomie. To dotyczy elektryków bo w spalinie będzie (nos) pochylony bardziej z uwagi na to, iż wyważenie przeprowadzamy na pustym zbiorniku paliwa. Gdy je uzupełnimy nos będzie cięższy i już :mrgreen:

Teraz wiem o co chodzi przy okazji wyjaśnił się inny problem który mnie męczył .Ps-piękny model,sam kiedyś myślę zbudować jakiś model z Pierwszej Wojny Światowej.

EDIT:

Mój model to samoróbka zrobiony na podstawie zdjęcia wicherka z jakiejś książki więc wymiary są zupełnie przypadkowe jak i cała konstrukcja była wymyślona prze zemnie więc jak określić ten nieszczęsny środek ciężkości.

Dziękuje wszystkim za cenne rady.Dzięki nim pomierzyłem wszystkie kąty i wyznaczyłem środek ciężkości i okazało się że mój model niema prawa latać więc biorę się za gruntowną przebudowę. (nie zapomniałem kliknąć pomógł.)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.