instruktor Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 W prawie każdym modelu trzeba zrobić osłonę silnika i tu problem.Najczęściej w seryjnych modelach firmowych osłonki wychodzą z formy .No i ładnie ,ale jak potrzebna jedna? np do Katany 1.6 m czy też do Katany ale 1.4 m? Wynikł problem robić formę? można ale czas i koszty..... Można taniej i szybciej.Robimy sobie osłonkę ze styropianu ,następnie oklejam taśmą pakową i niezbyt gorącym żelazkiem przyprasowuję wszelkie załamki.Zbyt gorace zniszczy styropian.tak wygląda jedna z kabin budowana również w ten sposób Nastepnym krokiem jest przygotowanie formatek z tkaniny szklanej na trzy warstwy .Przynajmniej ja tak stosuję bo dwie to trochę zbyt elastyczna.Używam tkaniny 80 -tki.Osłona zalaminowana ,użyłem L285.Na zalaminowanie zużyłem 20 ml żywicy i 8 ml utwardzacza ,dodatkowo zarobiłem jeszcze 5 ml żywicy,2 ml utwardzacza z krzemianką i denaturatem jako rozcieńczalnik.Tą miksturą"pomalowałem" cała osłonkę a właciwie zatarłem całą powierzchnię aby podczas obróbki papierem ściernym nie szlifować włókna teraz to już pozostawiłem do utwardzenia Po wyjęciu styropianu ,nigdy nie udało mi się wyjąć w całości :cry: uzyskujemy półfabrykat do dalszej obróbki, bez zadnego syfu w srodku po usuwaniu styropianuza pomoca rozpuszczalników .Zreszta szkoda rozpuszczalnika do tego celu Teraz troche wygrzewania i będzie się mozna brać za szlifowanie i malowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Tak, to jest bardzo dobra i sprawdzona metoda budowy pojedynczych elementow laminatowych. Poznalem ja na stronie Pana Motylastego (kadlub Toto-5), ale jako srednio doswiadczony modelarz powiem, ze dla poczatkujacych trudna. No ale nie o tym temat, czekam na fotografie gotowej oslonki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 "czekam na fotografie gotowej oslonki." Troche to potrwa, bo czasu w tym tygodniu mało :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Nie szkodzi, w koncu cierpliwosc moim zdaniem to w modelarstwie cecha niezbedna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Dziś trochę popracowałem.Maska po szlfowaniu .szpachlowaniu i wstępnie pomalowaniu podkładem i jeszcze w drugim ujęciu Jeszcze czeka mnóstwo pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 no i osłonka gotowa na modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Szczepan - jako że jestem ten" co pod kim dołki kopie... " chciałem się zapytować całkiem poważnie . Dlaczego rozcieńczasz żywicę wodą? A znalazłem to we wspomnianym cytacie : .Na zalaminowanie zużyłem 20 ml żywicy i 8 ml utwardzacza ,dodatkowo zarobiłem jeszcze 5 ml żywicy,2 ml utwardzacza z krzemianką i denaturatem jako rozcieńczalnik Dawniej miało to usprawiedliwienie - był to jedyny techniczny alkohol dostępny dla ludu ale teraz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Jaki techniczny, jaki techniczny ??? Normalny etanol z sokiem jagodowym... !! Bo po 5,5 za 0,5l i Real jest po drodze do modelarni... Bo już się pogubiłem: Piłę przyłączyli do Berlina czy Berlin do Piły ???? - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Niemcy mówią, "że mieszkają w Berlinie koło Piły" poza tym "jagodzianka" to jedyny trunek w domu, którego goście nie wytrąbią.. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Instruktorze, opowiedz pokrótce technikę wykonania paska, ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Skażony - czyli już techniczny Tak się składa że znam 2 wytwórców posiadających rozlewnie i skażalnie spirytusu i normy które mówiły o 95% etanolu już od wielu lat straciły swoją moc prawną przez co każdy z producentów może dowolnie "chrzcić" wodą wg własnej receptury . Izba kontroli skarbowej a dokładniej pracownicy działu "Szczególny nadzór podatkowy " są zainteresowani samym procesem skażenia alkoholu i rozlewem . Jakie inne "składniki" są dodawane w trakcie to już nie jest regulowane prawem . dlatego pytanie brzmi czemu lejecie wodę do żywicy . 30% wody wymieszane z 95%alko odparuje bez śladu Oczywiście każdemu wolno robić co lubi i do czego się przyzwyczaił .. lepiej chyba być świadomym co się czyni ? Pamiętacie jak za dawnych czasów robiło się lakiery ze styro i rozpuszczalnika nitro ? A dlaczego teraz lakier jest mętny ? Bo to producent określa skład rozpuszczalnika a względy ekonomiczne powodują stosowanie zamienników i środków o mniejszej czystości Bo już się pogubiłem: Piłę przyłączyli do Berlina czy Berlin do Piły ???? - Jurek - tego nie rozumiem proszę via pw czasem na forum są dziwne reakcje ...ale to już inna sprawa EDIT : pożywka do dyskusji denaturat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Krzysiu o ile mi wiadomo denaturat to podobno spirytus a że troche kolorowy W/g danych spryt to alkochol 95% Mam tą cichą nadzieję że jednak jak wspomniałes te 5% odparuje a nie leją tego dużo , ponieważ z własnego doświadczenia wiem że ze mnie, ta reszta (nie woda) odparowuje po jakimś czasie A tak poważnie to nie mam pod ręką alkocholu technicznego, a specjalnie go sprowadzać dla jednej małej dupereli ,to szkoda fatygi . Teraz z innej beczki odnośnie linii. Na pomalowaną maskę nakleiłem wąski pasek folii do oklejania modeli i delikatnie niezbyt goracym żelazkiem rozprasowałem.Po tym zabiegu całą maskę pomalowałem bezbarwnym lakierem akrylowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Szczepan a powiedz jaka farba malowałeś maskę? nie reaguje z paliwem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 ... Po tym zabiegu całą maskę pomalowałem bezbarwnym lakierem akrylowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.