TomekONY Opublikowano 21 Lutego 2011 Opublikowano 21 Lutego 2011 Posiadam popularną ostatnio budżetową aparaturę Turnigy 9X. Jestem w trakcie dobierania wyposażenia do modelu i zastanawiam się jak skonfigurować aparaturę aby można było używać klap. Na pewno na forum jest ktoś kto lata modelem o podobnej konfiguracji oraz posiada tą aparaturę, co ja. Proszę więc o pomoc.
lech-j Opublikowano 21 Lutego 2011 Opublikowano 21 Lutego 2011 Dołączam się do tematu bo też mam z tym problem.
MironRC Opublikowano 22 Lutego 2011 Opublikowano 22 Lutego 2011 a szukaliście ? 8) http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=28377&highlight=klapy
TomekONY Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Opublikowano 23 Lutego 2011 a szukaliście ? 8) http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=28377&highlight=klapy Tak ale w temacie opisane jest jak skonfigurować aparaturę na klapolotki a nie przy konfiguracji gdy faktycznie posiada się klapy i lotki osobno...
darek.3333 Opublikowano 23 Lutego 2011 Opublikowano 23 Lutego 2011 Tak ale w temacie opisane jest jak skonfigurować aparaturę na klapolotki a nie przy konfiguracji gdy faktycznie posiada się klapy i lotki osobno... Każda klapa jest na osobnym serwie? A czy nie można by dla klap wykonać tych mixów jak podał strejla-u a lotki zostawić na klasycznym flaperonie , który on wyłączył? Też mam tą aparaturę dopiero kilka dni i kombinuję :wink:
lech-j Opublikowano 28 Lutego 2011 Opublikowano 28 Lutego 2011 Czy ktoś doszedł do tego jak zaprogramować te klapy? bo ja niemogę.
f-150 Opublikowano 28 Lutego 2011 Opublikowano 28 Lutego 2011 Na osobnych kanałach nie ma możliwości.Jedynie Y kable.Dlatego pozbyłem się tego wynalazku.
Capriman Opublikowano 28 Lutego 2011 Opublikowano 28 Lutego 2011 Ja mam klapy na jednym serwie i lotki na dwóch serwach i wszytko działa bez problemu tak jak chciałem. Klapy działają na przełączniku 3 pozycyjnym otwierają się w dwóch pozycjach + jest możliwość domixowania do tego SW ( u mnie w rwd po właczeniu klap mix nie był konieczny). Udało mi się też zrobić włączenie klap i klapolotek na raz ale tylko w jednej pozycji też z możliwością mixowania SW... Jak dobrze pamiętam to jeden mixer został wolny i bez problemu można by zrobić klapy n 2 serwach lub przez kabel y jak kolega pisze...
f-150 Opublikowano 28 Lutego 2011 Opublikowano 28 Lutego 2011 Jeżeli zrobisz klapy na dwóch serwach i dwóch kanałach to nie ma możliwości domiksowania wysokości.Chyba że u mnie nie działał mixer(działał ale wychylał ster na max albo w czasie zaciągania nagle w drugą stronę),ale po podpięciu na Y kablach wszystko działało poprawnie włącznie z domiksowaniem.
Capriman Opublikowano 28 Lutego 2011 Opublikowano 28 Lutego 2011 Działa też na 2 serwach bo przed chwilą sprawdzałem a mixowanie SW robię 2 ostatnich mixach Tu jest filmik o tym:
Xeo Opublikowano 2 Lutego 2014 Opublikowano 2 Lutego 2014 Próbuję ustawić na oddzielnych kanałach klapy tak aby na 1 z nich wstawiać revers ponieważ na Y-kablu działają jak lotki :/ Zastanawiam się czy tak da radę czy też muszę zmienić ustawienie 1 serwa w skrzydle Bixa?
jpd Opublikowano 2 Lutego 2014 Opublikowano 2 Lutego 2014 UUUUU... ale archeologia Jakie masz oprogramowanie tegoż urządzenia ? Jeśli opentx to w Companion masz to w konfiguratorze zrobione 2 serwa na lotki i oddzielne 2 serwa na klapy. Nie posiadam tego radia patrzę jedynie na to co mi pokazuje oprogramowanie opentx i companion.
Xeo Opublikowano 2 Lutego 2014 Opublikowano 2 Lutego 2014 Standard :-) Dla kogo archeologia dla innego pionierstwo ;-) ~ wysłane z LG P760 przy użyciu Tapatalk ~
jpd Opublikowano 2 Lutego 2014 Opublikowano 2 Lutego 2014 Archeologia w sensie odświeżania tematu sprzed prawie 3ch lat
szpachla Opublikowano 2 Lutego 2014 Opublikowano 2 Lutego 2014 Na Y kablu nie zrobisz. Musiałbyś fizycznie odwrócić jedno serwo. Albo na 2 kanałach. A jak masz tą apkę to kup sobie programator i wgraj jakieś alternatywne oprogramowanie. Będziesz mógł w prosty sposób miksować wszystko ze wszystkim łącznie z przełącznikami i pokrętłami.
Wojtek Sz Opublikowano 2 Lutego 2014 Opublikowano 2 Lutego 2014 Standard :-) Dla kogo archeologia dla innego pionierstwo ;-) ~ wysłane z LG P760 przy użyciu Tapatalk ~ Sebastian standart standartem, ale po co się wk....ć że czegoś nie do się ustawić. Zmień soft w aparaturze na ER9x. Polecam zmianę softu .
Xeo Opublikowano 3 Lutego 2014 Opublikowano 3 Lutego 2014 Chodzi mi tonight głowie ale nadajnik jest nowa na gwarancji i trochę mi szkoda jej tracić :-/~ wysłane z LG P760 przy użyciu Tapatalk ~
bart07 Opublikowano 3 Lutego 2014 Opublikowano 3 Lutego 2014 Sebastian, podziwiam Twoją cierpliwość Weź nożyk i popraw gniazdo jednego z serw klap (zrób je odwrotnie). Będziesz miał tak, jak jest poprawnie. Będzie działał kabel Y Tutaj o tym pisałem - http://pfmrc.eu/index.php?/topic/36909-bixler-2-kit-dla-zoltodziba-jakie-elementy-dokupic/page__view__findpost__p__463608
Xeo Opublikowano 3 Lutego 2014 Opublikowano 3 Lutego 2014 Bartek to akurat najprostsze rozwiązanie które traktuje jako ostateczność :-) jeśli nadajnik ze standardowym softem nie podoła ustawieniu klap na 2 oddzielnych kanałach to pewnie tak zrobię. Bo to szybsze niż zmiana softu i mniej na tym tracę :-) Zanim zmienię soft (prędzej czy później na bank to nastąpi) wolę rozkminić to co mam aktualnie bez straty gwarancji. Choć i z tej pewnie (oby tak było) nie skorzystam. ~ wysłane z LG P760 przy użyciu Tapatalk ~
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.