TomekONY Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 Posiadam popularną ostatnio budżetową aparaturę Turnigy 9X. Jestem w trakcie dobierania wyposażenia do modelu i zastanawiam się jak skonfigurować aparaturę aby można było używać klap. Na pewno na forum jest ktoś kto lata modelem o podobnej konfiguracji oraz posiada tą aparaturę, co ja. Proszę więc o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lech-j Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 Dołączam się do tematu bo też mam z tym problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MironRC Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 a szukaliście ? 8) http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=28377&highlight=klapy Link to comment Share on other sites More sharing options...
lech-j Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 Dzięki bardzo szukałem jak :ass: Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomekONY Posted February 23, 2011 Author Share Posted February 23, 2011 a szukaliście ? 8) http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=28377&highlight=klapy Tak ale w temacie opisane jest jak skonfigurować aparaturę na klapolotki a nie przy konfiguracji gdy faktycznie posiada się klapy i lotki osobno... Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek.3333 Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 Tak ale w temacie opisane jest jak skonfigurować aparaturę na klapolotki a nie przy konfiguracji gdy faktycznie posiada się klapy i lotki osobno... Każda klapa jest na osobnym serwie? A czy nie można by dla klap wykonać tych mixów jak podał strejla-u a lotki zostawić na klasycznym flaperonie , który on wyłączył? Też mam tą aparaturę dopiero kilka dni i kombinuję :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
lech-j Posted February 28, 2011 Share Posted February 28, 2011 Czy ktoś doszedł do tego jak zaprogramować te klapy? bo ja niemogę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
f-150 Posted February 28, 2011 Share Posted February 28, 2011 Na osobnych kanałach nie ma możliwości.Jedynie Y kable.Dlatego pozbyłem się tego wynalazku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Capriman Posted February 28, 2011 Share Posted February 28, 2011 Ja mam klapy na jednym serwie i lotki na dwóch serwach i wszytko działa bez problemu tak jak chciałem. Klapy działają na przełączniku 3 pozycyjnym otwierają się w dwóch pozycjach + jest możliwość domixowania do tego SW ( u mnie w rwd po właczeniu klap mix nie był konieczny). Udało mi się też zrobić włączenie klap i klapolotek na raz ale tylko w jednej pozycji też z możliwością mixowania SW... Jak dobrze pamiętam to jeden mixer został wolny i bez problemu można by zrobić klapy n 2 serwach lub przez kabel y jak kolega pisze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
f-150 Posted February 28, 2011 Share Posted February 28, 2011 Jeżeli zrobisz klapy na dwóch serwach i dwóch kanałach to nie ma możliwości domiksowania wysokości.Chyba że u mnie nie działał mixer(działał ale wychylał ster na max albo w czasie zaciągania nagle w drugą stronę),ale po podpięciu na Y kablach wszystko działało poprawnie włącznie z domiksowaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Capriman Posted February 28, 2011 Share Posted February 28, 2011 Działa też na 2 serwach bo przed chwilą sprawdzałem a mixowanie SW robię 2 ostatnich mixach Tu jest filmik o tym: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xeo Posted February 2, 2014 Share Posted February 2, 2014 Próbuję ustawić na oddzielnych kanałach klapy tak aby na 1 z nich wstawiać revers ponieważ na Y-kablu działają jak lotki :/ Zastanawiam się czy tak da radę czy też muszę zmienić ustawienie 1 serwa w skrzydle Bixa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpd Posted February 2, 2014 Share Posted February 2, 2014 UUUUU... ale archeologia Jakie masz oprogramowanie tegoż urządzenia ? Jeśli opentx to w Companion masz to w konfiguratorze zrobione 2 serwa na lotki i oddzielne 2 serwa na klapy. Nie posiadam tego radia patrzę jedynie na to co mi pokazuje oprogramowanie opentx i companion. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xeo Posted February 2, 2014 Share Posted February 2, 2014 Standard :-) Dla kogo archeologia dla innego pionierstwo ;-) ~ wysłane z LG P760 przy użyciu Tapatalk ~ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpd Posted February 2, 2014 Share Posted February 2, 2014 Archeologia w sensie odświeżania tematu sprzed prawie 3ch lat Link to comment Share on other sites More sharing options...
szpachla Posted February 2, 2014 Share Posted February 2, 2014 Na Y kablu nie zrobisz. Musiałbyś fizycznie odwrócić jedno serwo. Albo na 2 kanałach. A jak masz tą apkę to kup sobie programator i wgraj jakieś alternatywne oprogramowanie. Będziesz mógł w prosty sposób miksować wszystko ze wszystkim łącznie z przełącznikami i pokrętłami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek Sz Posted February 2, 2014 Share Posted February 2, 2014 Standard :-) Dla kogo archeologia dla innego pionierstwo ;-) ~ wysłane z LG P760 przy użyciu Tapatalk ~ Sebastian standart standartem, ale po co się wk....ć że czegoś nie do się ustawić. Zmień soft w aparaturze na ER9x. Polecam zmianę softu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xeo Posted February 3, 2014 Share Posted February 3, 2014 Chodzi mi tonight głowie ale nadajnik jest nowa na gwarancji i trochę mi szkoda jej tracić :-/~ wysłane z LG P760 przy użyciu Tapatalk ~ Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart07 Posted February 3, 2014 Share Posted February 3, 2014 Sebastian, podziwiam Twoją cierpliwość Weź nożyk i popraw gniazdo jednego z serw klap (zrób je odwrotnie). Będziesz miał tak, jak jest poprawnie. Będzie działał kabel Y Tutaj o tym pisałem - http://pfmrc.eu/index.php?/topic/36909-bixler-2-kit-dla-zoltodziba-jakie-elementy-dokupic/page__view__findpost__p__463608 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xeo Posted February 3, 2014 Share Posted February 3, 2014 Bartek to akurat najprostsze rozwiązanie które traktuje jako ostateczność :-) jeśli nadajnik ze standardowym softem nie podoła ustawieniu klap na 2 oddzielnych kanałach to pewnie tak zrobię. Bo to szybsze niż zmiana softu i mniej na tym tracę :-) Zanim zmienię soft (prędzej czy później na bank to nastąpi) wolę rozkminić to co mam aktualnie bez straty gwarancji. Choć i z tej pewnie (oby tak było) nie skorzystam. ~ wysłane z LG P760 przy użyciu Tapatalk ~ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.