Skocz do zawartości

Foka z kolpakiem ......

rkajor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak myslicie rozwiazanie z takim kolpakiem na stalej piascie ma szanse przetrwac - powiedzmy w lotach rekraacyjnych - bo na polu walki to raczej na pewno nie ?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

modelik śliczny

kołpak... hmmm... z tym gorzej - bo ejst ciężki - i przy lądowaniach są tenedencje do gięcia osi które w tych silnikach nie grzeszą nadmierną twardością

jeśli chcesz kolpaczek - to pomyśl o składanym śmigle

ale przede wszystkim skróć ośkę ile się da -tak żeby piasta opierała się o wirnik

a jak masz dostęp do hartowanych osi - to zrób podmianę ;)

Opublikowano

skróć ośkę ile się da -tak żeby piasta opierała się o wirnik

Jak chcesz latać z kołpakiem to zastosuj się do rady Marka - koniecznie!

Ja latałem z jeszcze większym kołpakiem Me-109 i nic się nie działo z wałem silnika do czasu ostrego kreta :-)

Nawet jak piasta będzie dotykać silnika to wał wygnie przy pierwszej okazji dlatego staraj się by ich nie było bo model świetnie wygląda.

ms

Opublikowano

A nie można założyć na ośkę miedzy wirnikiem a obsadą śmigła, dobrze dopasowanej tulejki aby "pogrubić" ośkę?

Będzie ona wtedy dużo sztywniejsza i będzie ją trudnej zgiąć, a nie zamkniemy sobie możliwości innych zastosowań naszego silnika.

Opublikowano

Twierdzisz, że np 6mm ośki nie można skrzywić. Zdziwiłbyś się :devil:

Nie wiem czy ta tulejka cokolwiek zmieni/utwardzi.

Opublikowano

Jak założysz szeroki i ciężki pierścień to silnik może mieć problem z synchronizacją i wcale nie masz pewności czy ta masa jest rozłożona proporcjonalnie i nie będzie powodować wibracji.

Najlepiej zrób jak uważasz i podziel się swoim doświadczeniem po pierwszym konkretnym kretowaniu.

ms

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.