Jump to content

Foka z kolpakiem ......

rkajor

Recommended Posts

modelik śliczny

kołpak... hmmm... z tym gorzej - bo ejst ciężki - i przy lądowaniach są tenedencje do gięcia osi które w tych silnikach nie grzeszą nadmierną twardością

jeśli chcesz kolpaczek - to pomyśl o składanym śmigle

ale przede wszystkim skróć ośkę ile się da -tak żeby piasta opierała się o wirnik

a jak masz dostęp do hartowanych osi - to zrób podmianę ;)

skróć ośkę ile się da -tak żeby piasta opierała się o wirnik

Jak chcesz latać z kołpakiem to zastosuj się do rady Marka - koniecznie!

Ja latałem z jeszcze większym kołpakiem Me-109 i nic się nie działo z wałem silnika do czasu ostrego kreta :-)

Nawet jak piasta będzie dotykać silnika to wał wygnie przy pierwszej okazji dlatego staraj się by ich nie było bo model świetnie wygląda.

ms

A nie można założyć na ośkę miedzy wirnikiem a obsadą śmigła, dobrze dopasowanej tulejki aby "pogrubić" ośkę?

Będzie ona wtedy dużo sztywniejsza i będzie ją trudnej zgiąć, a nie zamkniemy sobie możliwości innych zastosowań naszego silnika.

Jak założysz szeroki i ciężki pierścień to silnik może mieć problem z synchronizacją i wcale nie masz pewności czy ta masa jest rozłożona proporcjonalnie i nie będzie powodować wibracji.

Najlepiej zrób jak uważasz i podziel się swoim doświadczeniem po pierwszym konkretnym kretowaniu.

ms

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.