Skocz do zawartości

Kolejna Mucha Standard w skali 1:5

winiol8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja Mucha lada dzień będzie gotowa do lotu.

Z prac, które muszę jeszcze wykonać zostało zamontowanie i podłączenie lotek do serw, które już są zainstalowane w skrzydłach i zrobienie napędu steru kierunku.

Tutaj zastanawiam się nad napędem popychaczowym i pull-pull, może macie jakieś sugestie?

No oczywiście szybowiec też będzie trzeba wyważyć, ale po wstępnych przymiarkach to będzie chwila.

Malowanie niebieskich elementów na kadłubie i reszty dekoracji pozostawiam sobie na deser, czyli po oblocie (oczywiście jeżeli prądy powietrza i zmrożona ziemia zlitują się nad Muchą).

Dołączona grafika

Kadłub z MM nie należy do szczytowych osiągnięć techniki modelarskiej, ale kształt ma do przyjęcia ( mam nadzieję, że wytrzymałość też).

Dołączona grafika

Hamulce mają blokadę przed samoczynnym otwarciem i są napędzane standardami, tak jak stery. Lotki i hak do holu za samolotem są na serwach hs82mg.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dopasowanie oszklenia do ramki i później całości do kadłuba wymagało trzech godzin pracy i wykonania ramki od nowa ze sklejki (oryginał był laminatowy).

Dołączona grafika

Efekt jest zadowalający, ale do ideału nieco brakuje. Przy następnym modelu będzie lepiej.

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Śmigło na pierwszym zdjęciu pasuje do silnika M-11 i nadaje się do napędu modelu samolotu CSS-13 w skali 1:1 :D

Opublikowano

Faktycznie wszędzie dookoła muchy i muchy wieczorkiem wstawię zdjęcia mojej w skali 1/4. Niepotrzebnie starasz się zrobić pasowanie kabiny perfekcyjnie w oryginale wcale nie było tak idealnie pasowane, ja przy swojej obecnie robię krzywizny w kadłubie co by nie wyglądała gładka jak Puchacz czy inny laminat. Spójrz na wyremontowaną Muchę Sto zanim została uszkodzona, wcale nie była gładziutka i w tym był jej urok.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jaest szansa aby na III AIR TOW MEETING pojawiły się cztery Muchy :lol:

Opublikowano

Niepotrzebnie starasz się zrobić pasowanie kabiny perfekcyjnie w oryginale wcale nie było tak idealnie pasowane, ja przy swojej obecnie robię krzywizny w kadłubie co by nie wyglądała gładka jak Puchacz czy inny laminat. Spójrz na wyremontowaną Muchę Sto zanim została uszkodzona, wcale nie była gładziutka i w tym był jej urok.

Pisząc o dopasowaniu miałem na myśli chęć zrobienia tego w taki sposób, żeby w ogóle kabinka pasowała jako tako do kadłuba. Uwierzcie mi na słowo, że na zdjęciach wygląda lepiej niż na żywo :oops: Mam dużo zdjęć Much 1:1 i do idealnej gładkości poszycia jest im daleko. Ja mam kadłub laminatowy, więc z "popsuciem" gładkości nie jest łatwo, ale konstrukcyjne skrzydło pokryte koveralem przypomina skrzydło oryginału.

I tak tej muchy nie dopuścimy do lotu!! :twisted:

Nie rozumiem

Opublikowano

Podstawa kabiny nie ma "podłogi", więc przez oszklenie widać wnętrze. W tej kabinie oprócz pilota będzie całe wyposażenie: dźwignie, tablica przyrządów, fotel, pedały itp. Mam już nawet materiał na tapicerkę boków kadłuba. Tu nie ma żartów :!: :!: :!:

Opublikowano

Adamie ja też mam laminatowy kadłub ale musiałem go oszlifować z szarego podkładu, to nie starałem się go teraz zrobić na gładko, za to skrzydło niestety jest styro balsa :cry: .

Ogólnie chciałem powiedzieć że nie musisz się stresować drobnymi niedokładnościami, tak wygląda bardziej naturalnie. :)

Opublikowano

Podstawa kabiny nie ma "podłogi", więc przez oszklenie widać wnętrze. W tej kabinie oprócz pilota będzie całe wyposażenie: dźwignie, tablica przyrządów, fotel, pedały itp. Mam już nawet materiał na tapicerkę boków kadłuba. Tu nie ma żartów :!: :!: :!:

Ambitnie!

Ja nie mam takiego zacięcia do detali w kabinie gratuluję!!!

Opublikowano

Ja nie chcę z tej muchy zrobić makiety, już za późno. Ale w kabinie musi coś być, nie po to robiłem nową podstawkę "bez podłogi" a po za tym bez wyposażenia kabiny (nieco uproszczonego rzecz jasna) będzie wyglądać trochę biednie. Z niecierpliwością czekam też na Twoje zdjęcia. Ciekawy jestem efektu popsucia gładkości. A drobnych niedokładności to w Musze jest nadmiar :oops:

Opublikowano

Efekt będzie widać dopiero po lakierze, miałem dziś wrzucić zdjęcia niestety przyszedł znajomy i wyciągnął mnie z pracowni ale postaram się to jutro zrobić.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety za pierwszym razem lakierowanie nie poszło zgodnie z planem ze względów na warunki atmosferyczne, w efekcie musiałem ponownie wyszlifować kadłub i polakierować na nowo. W efekcie zrezygnowałem z psucia kadłuba.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

No piękna ta Mucha. Pare kresek znaki i będzie jak oryginał.

Hmm... tyle że w tej Twojej zdecydowanie ładniej wyszło łączenie skrzydeł z kadłubem niż w tej na zdjęciach powyżej. :D:D:D

Opublikowano

Krzysztof z tą muchą to coś pomyślimy. Zaraz popatrzę w swoje archiwa i wieczorem dam znać czy coś znalazłem.

EDIT.

Bardzo prosze muchę. Napisz czy może któraś być i w jakim formacie potrzebujesz.

Mucha 1

Dołączona grafika

Mucha 2

Dołączona grafika

Mucha 3

Dołączona grafika

Mucha 4

Dołączona grafika

Mucha 5

Dołączona grafika

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.