Skocz do zawartości

jaki profil?

ECO400

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przymierzam się do budowy takiego ustrojstwa: http://www.aoml.noaa.gov/hrd/project2005/aerosonde.jpg

Model będzie miał około 2m skrzydła.

Założenia:

- prędkość przelotowa rzędu 160km/h

- dobra nośność

- cięciwa przy kadłubie ok. 21-23cm

- przewidywana waga modelu gotowego do lotu: 1800g

- konstrukcja skrzydła: styro+fornir

Zastanawiam się jaki profil zastosować. Myślałem o RG15 ale wolę się poradzić bardziej doświadczonych w tej dziedzinie.

Opublikowano

witaj,

ambitny plan. Ten post wisi juz dosc dlugo bez odpowiedzi nie bez powodu. Parametry trudne do zrealizowania. Przy rozpietosci skrzydla styro-fornir 2000 mm waga gotowego do lotu modelu 1800 gr. jest po prostu za mala. I czym to rozpedzic do 160 kmh? Chetnie poczytam poprawki do mojego wpisu.

Pozdrawiam Tadeusz

Opublikowano

cudu w jakiej kwestii? co do wagi to palnąłem ja z głowy, bez wcześniejszych wyliczeń. Twierdzicie że ta prędkość jest nie do osiągnięcia czy jak :P :?:

Opublikowano

Hej,

ja sie chyba starzeje :mrgreen:

przed 20 laty popedzil bym do piwnicy zmaistrowal jakis kadlub na wzor tej Aerosondy wycial skrzydla z Rg-15 uzupelnil to Ultra 1800-3 plus 10 Nicd i ...zabral doswiadczenia na budowe nastepnego, lepszego eeeh. :mrgreen:

Opublikowano

Ścigał się nie będę ale zamierzam dalekie loty (5-8km) i chciałbym mieć szybki model, a nie żeby się pół godziny w jedna stronę wlec :wink:

Jednak zrobię na rg-15

Opublikowano

Ścigał się nie będę ale zamierzam dalekie loty (5-8km) i chciałbym mieć szybki model, a nie żeby się pół godziny w jedna stronę wlec :wink:

Jednak zrobię na rg-15

Jak ci się uda zrobić model, robiący 8km/h to będziemy pod wrażeniem. :P

A przy takich założeniach, to wyjdziesz zasięgu po 3 minutach. :wink:

Opublikowano

Jak ci się uda zrobić model, robiący 8km/h to będziemy pod wrażeniem. :P

a slalomem mogę? :mrgreen:

Dla mnie to nawet możesz halsować. :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

ECO400 pisał:

Jednak zrobię na rg-15

I jakie efekty na RG 15? Czy to lata, z jaką prędkością?

Nie wiem z jaką prędkością, ale u nas latają z kamerą na odległość ponad 10 km nad miastem, na zwykłym radiu i nie wychodzą z zasięgu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.