ECO400 Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Witam. Przymierzam się do budowy takiego ustrojstwa: http://www.aoml.noaa.gov/hrd/project2005/aerosonde.jpg Model będzie miał około 2m skrzydła. Założenia: - prędkość przelotowa rzędu 160km/h - dobra nośność - cięciwa przy kadłubie ok. 21-23cm - przewidywana waga modelu gotowego do lotu: 1800g - konstrukcja skrzydła: styro+fornir Zastanawiam się jaki profil zastosować. Myślałem o RG15 ale wolę się poradzić bardziej doświadczonych w tej dziedzinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ynmark Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 witaj, ambitny plan. Ten post wisi juz dosc dlugo bez odpowiedzi nie bez powodu. Parametry trudne do zrealizowania. Przy rozpietosci skrzydla styro-fornir 2000 mm waga gotowego do lotu modelu 1800 gr. jest po prostu za mala. I czym to rozpedzic do 160 kmh? Chetnie poczytam poprawki do mojego wpisu. Pozdrawiam Tadeusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tede1408 Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 A jaki zamierzasz silnik do tego włożyć? Trochę trudno to rozpędzić do 160 km/h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 tede1408, co do silnika to nie mam żadnych ograniczeń (no może cenowe :wink: ) myślałem o jakimś silniki rzędu 600W kv 1600 zasilany z 4s. Napisałem około 160km/h. Swoim Brzy-Dal'em FPV rozpędzałem się do ponad 120km/h http://www.pfmrc.eu/viewtopic.php?t=27613 bez kamery HD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 trudno cokolwiek mądrego powiedzieć na taki wytwór fantastyki Eco, Ty potrzebujesz cudu, nie dobrego profilu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Eeee tam cudu od razu, prędkośc lądowania 100 km/h i każdy sie nada :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 cudu w jakiej kwestii? co do wagi to palnąłem ja z głowy, bez wcześniejszych wyliczeń. Twierdzicie że ta prędkość jest nie do osiągnięcia czy jak :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Dawid z kim sie bedziesz ścigał :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ynmark Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Hej, ja sie chyba starzeje :mrgreen: przed 20 laty popedzil bym do piwnicy zmaistrowal jakis kadlub na wzor tej Aerosondy wycial skrzydla z Rg-15 uzupelnil to Ultra 1800-3 plus 10 Nicd i ...zabral doswiadczenia na budowe nastepnego, lepszego eeeh. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Ścigał się nie będę ale zamierzam dalekie loty (5-8km) i chciałbym mieć szybki model, a nie żeby się pół godziny w jedna stronę wlec :wink: Jednak zrobię na rg-15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Ścigał się nie będę ale zamierzam dalekie loty (5-8km) i chciałbym mieć szybki model, a nie żeby się pół godziny w jedna stronę wlec :wink: Jednak zrobię na rg-15 Jak ci się uda zrobić model, robiący 8km/h to będziemy pod wrażeniem. A przy takich założeniach, to wyjdziesz zasięgu po 3 minutach. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Jak ci się uda zrobić model, robiący 8km/h to będziemy pod wrażeniem. a slalomem mogę? :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Jak ci się uda zrobić model, robiący 8km/h to będziemy pod wrażeniem. a slalomem mogę? :mrgreen: Dla mnie to nawet możesz halsować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adifotografista Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 ECO400 pisał: Jednak zrobię na rg-15 I jakie efekty na RG 15? Czy to lata, z jaką prędkością? Nie wiem z jaką prędkością, ale u nas latają z kamerą na odległość ponad 10 km nad miastem, na zwykłym radiu i nie wychodzą z zasięgu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.