Jakub_K Opublikowano 7 Marca 2011 Opublikowano 7 Marca 2011 Witam. Panowie, w moim chińczyku 1.2Ghz 700mW mam inne złącze anteny nadajnika i inne anteny odbiornika. Różnią się średnicą gwintu. Chciałem zakupić lepszą antenę odbiorczą (o diversity pomyślę później), jednakże nie wiem jaki to rodzaj wtyku, a sprzedawcy z ebaya nie są specjalnie pomocni/dokładni w opisie... Na zdjęciu prezentuję dwa. Po lewej antena TX, po prawej RX. pozdrawiam, Jakub modelepodwodne.pl
utopia Opublikowano 7 Marca 2011 Opublikowano 7 Marca 2011 dokładniej rozmiar... z fotki to może być wiele szukaj po słowach Mini uhf , FME, TNC, SMA itd.......
RomanJ4 Opublikowano 7 Marca 2011 Opublikowano 7 Marca 2011 Porównaj może tu http://www.rfline.pl/publikacje/konektory_opis.html
diem Opublikowano 7 Marca 2011 Opublikowano 7 Marca 2011 W odbiorniku jest zwykła F'ka, w nadajniku SMA. Nie mylić z RP-SMA, które dostępne są w sklepach z akcesoriami sieci bezprzewodowych - te sie nie nadają.
Jakub_K Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Opublikowano 7 Marca 2011 Dzięki Panowie, Pytam, gdyż znalazłem na ebayu antenę bacik 7dbi, ale z wtykiem SMA. Czy mogę po prostu wylutować z odbiornika AV gniazdo "F" i wlutować gniazdo SMA? pozdrawiam, Jakub modelepodwodne.pl
diem Opublikowano 7 Marca 2011 Opublikowano 7 Marca 2011 Rozstaw raczej będzie inny. Mimo wszystko i tak nie chcesz latać na antenie dookólnej 7dbi. Ma bardzo słaby kąt promieniowania w pionie, kilka stopni. Do FPV zdecydowanie panelówka, jeśli brakuje Ci odległosci na oryginalnych antenach. Poszukaj info o antenie biquad, są kalkulatory. Zbudujesz ją w godzine.
Jakub_K Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Opublikowano 8 Marca 2011 Dzięki za odpowiedź diem. No dobra, ale biquad jest kierunkowy tak? W tym wypadku poczekam aż będę zaopatrywał się w diversity - nie chcę latać tylko na kierunkowej.
diem Opublikowano 8 Marca 2011 Opublikowano 8 Marca 2011 Kilka osób lata z biquadem rzuconym poziomo na ziemie, miedzy innymi Kefir (chyba on na to wpadl). Potwierdzone loty na 4km
Jakub_K Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Opublikowano 9 Marca 2011 Hmm, no okej. To robię biquada. Znalazłem kalkulator, który wyliczył mi następujące wartości: W zakładce częstotliwość, po przecinku można wpisać maksymalnie 3 cyfry, czy jest jakiś sposób by poznać w miarę dokładną częstotliwość kanału 15, a nie ogólne 1,2 GHz?? Znalazłem też taki oto tutorial budowy, ale paru rzeczy nie rozumiem. Co tak naprawdę lutujemy w środku? Środkowy kąt drutu podłączamy do środka kabla, ale z czym kończymy końcówki i czy łączymy je ze sobą? Kalkulator wskazuję na separację końcówek drutu, ale Panowie z tutoriala te końcówki połączyli, do tego na moje oko podłączone są one chyba do reflektora. Nie do końca rozumiem też czy reflektor jest odizolowany od masy czy też ma z nią połączenie? Sporo pytań, ale chciałbym to zrobić porządnie. EDIT: Nieaktualne, gdyż poszedłem na łatwiznę i zamówiłem antenkę od Kefira
Jedrula Opublikowano 10 Marca 2011 Opublikowano 10 Marca 2011 W zakładce częstotliwość, po przecinku można wpisać maksymalnie 3 cyfry, czy jest jakiś sposób by poznać w miarę dokładną częstotliwość kanału 15, a nie ogólne 1,2 GHz??Powinno być w specyfikacji nadajnika i odbiornika. EDIT: Nieaktualne, gdyż poszedłem na łatwiznę i zamówiłem antenkę od Kefira Dobrze zrobiłeś, Kefirowe anteny sa super. Niestety bez diweristy sprawdzają sie słabo, ale z diweristy i bacikiem 3dbi jest super.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.