Jakub_K Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 Witam. Panowie, w moim chińczyku 1.2Ghz 700mW mam inne złącze anteny nadajnika i inne anteny odbiornika. Różnią się średnicą gwintu. Chciałem zakupić lepszą antenę odbiorczą (o diversity pomyślę później), jednakże nie wiem jaki to rodzaj wtyku, a sprzedawcy z ebaya nie są specjalnie pomocni/dokładni w opisie... Na zdjęciu prezentuję dwa. Po lewej antena TX, po prawej RX. pozdrawiam, Jakub modelepodwodne.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
utopia Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 dokładniej rozmiar... z fotki to może być wiele szukaj po słowach Mini uhf , FME, TNC, SMA itd....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
RomanJ4 Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 Porównaj może tu http://www.rfline.pl/publikacje/konektory_opis.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jedrula Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 Wygląda to na F i SMA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
diem Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 W odbiorniku jest zwykła F'ka, w nadajniku SMA. Nie mylić z RP-SMA, które dostępne są w sklepach z akcesoriami sieci bezprzewodowych - te sie nie nadają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub_K Posted March 7, 2011 Author Share Posted March 7, 2011 Dzięki Panowie, Pytam, gdyż znalazłem na ebayu antenę bacik 7dbi, ale z wtykiem SMA. Czy mogę po prostu wylutować z odbiornika AV gniazdo "F" i wlutować gniazdo SMA? pozdrawiam, Jakub modelepodwodne.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
diem Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 Rozstaw raczej będzie inny. Mimo wszystko i tak nie chcesz latać na antenie dookólnej 7dbi. Ma bardzo słaby kąt promieniowania w pionie, kilka stopni. Do FPV zdecydowanie panelówka, jeśli brakuje Ci odległosci na oryginalnych antenach. Poszukaj info o antenie biquad, są kalkulatory. Zbudujesz ją w godzine. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub_K Posted March 8, 2011 Author Share Posted March 8, 2011 Dzięki za odpowiedź diem. No dobra, ale biquad jest kierunkowy tak? W tym wypadku poczekam aż będę zaopatrywał się w diversity - nie chcę latać tylko na kierunkowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
diem Posted March 8, 2011 Share Posted March 8, 2011 Kilka osób lata z biquadem rzuconym poziomo na ziemie, miedzy innymi Kefir (chyba on na to wpadl). Potwierdzone loty na 4km Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub_K Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Hmm, no okej. To robię biquada. Znalazłem kalkulator, który wyliczył mi następujące wartości: W zakładce częstotliwość, po przecinku można wpisać maksymalnie 3 cyfry, czy jest jakiś sposób by poznać w miarę dokładną częstotliwość kanału 15, a nie ogólne 1,2 GHz?? Znalazłem też taki oto tutorial budowy, ale paru rzeczy nie rozumiem. Co tak naprawdę lutujemy w środku? Środkowy kąt drutu podłączamy do środka kabla, ale z czym kończymy końcówki i czy łączymy je ze sobą? Kalkulator wskazuję na separację końcówek drutu, ale Panowie z tutoriala te końcówki połączyli, do tego na moje oko podłączone są one chyba do reflektora. Nie do końca rozumiem też czy reflektor jest odizolowany od masy czy też ma z nią połączenie? Sporo pytań, ale chciałbym to zrobić porządnie. EDIT: Nieaktualne, gdyż poszedłem na łatwiznę i zamówiłem antenkę od Kefira Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jedrula Posted March 10, 2011 Share Posted March 10, 2011 W zakładce częstotliwość, po przecinku można wpisać maksymalnie 3 cyfry, czy jest jakiś sposób by poznać w miarę dokładną częstotliwość kanału 15, a nie ogólne 1,2 GHz??Powinno być w specyfikacji nadajnika i odbiornika. EDIT: Nieaktualne, gdyż poszedłem na łatwiznę i zamówiłem antenkę od Kefira Dobrze zrobiłeś, Kefirowe anteny sa super. Niestety bez diweristy sprawdzają sie słabo, ale z diweristy i bacikiem 3dbi jest super. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.