kminek Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Za TVN24: Lotnictwo wojskowe USA dokonało pierwszego ataku na cel w Libii przy pomocy bezzałogowego samolotu Predator (ang. - drapieżnik) - podał Pentagon. Departament Obrony nie podał, co dokładnie było celem ataku. Armia USA wydała bardzo zdawkowy komunikat. Podano jedynie, iż atak miał miejsce przed południem czasu miejscowego w Libii. Zobacz infografikę "Kabina" Predatora, z której piloci zdalnie kontrolują maszynę (Fot. USAF) USA wysyłają bezzałogowce do Libii Stany Zjednoczone zaczynają wykorzystywać uzbrojone samoloty bezzałogowe w... czytaj więcej ? Zrobotyzowany atak Predatory dostały "zielone światło" od Białego Domu do przeprowadzania ataków w Libii w piątek. Bezzałogowe maszyny mają służyć do chirurgicznych ataków na cele w miejscach, gdzie uderzenie klasycznych samolotów stanowi zbyt duże zagrożenie dla cywili. Predatory latają o wiele niżej i wolniej niż myśliwce, dlatego mogą namierzać swoje cele z większą precyzją. Atak przeprowadzają przy pomocy rakiet Hellfire. Nad Libię wysłano dwa "zespoły patrolowe", co oznacza pięć bezzałogowców. Pierwszy loty uzbrojonych Predatorów miały się odbyć w czwartek, ale zła pogoda zmusiła maszyny do powrotu do bazy. Nie wiadomo gdzie drony stacjonują. Prawdopodobnie jest to włoska baza Sigonella. A oto "kabina" predatora
Tomek Reda Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 takie zaawansowane FPVAle z jakimi możliwościami :roll: A tak on wygląda - http://www.asimo.pl/image/historia/2009/predator_uav.jpg :shock: A tutaj Predator rc - http://barabike.pl/Samolot_PREDATOR_RQ_1L-1638.html
Marcin K. Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Ale aparatury mają do d... Ani tego na pasku powiesić, ani zamontować w pulpit... Na co to komu... Kilka przełączników, jakieś monitorki, taki szpan a ciekawe czy wiedzą chociaż jaką pamięć modeli mają...
Adam_Max Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Za to operatorzy nie muszą :ass: ze stanów ruszać żeby wykonać misję na drugim końcu świata - wszystko zdalnie.
Marcin Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 A czy przypadkiem Predator nie jest nieuzbrojony. A uzbrojona wersja to Reaper?
robintom Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Podobno prototyp nazywał się Predator B I często nazywany jest z tego powodu Predator 2.
robroy67 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 troszku mnie ten samolocik interesował....wg mnie wersja R czyli reconesance...czy jakoś tak,sama nazwa mówi,że nie uzbrojony,wersja zwiadowcza.wersja B,albo MQ9...wersja z wzmocnionym silnikiem i możliwością uzbrojenia i wersja C...silnik turboodrzutowy,poza tym nie wiem ,jakie zmiany wprowadzono edit rq1 bez uzbrojenia mq1 Uzbrojone w AGM 114 hellfire o wersji C nic wiecej nie wiem :crazy:
madrian Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Ma spoilery, Alu, przyciemniane szyby i złotą grafikę na masce...
robroy67 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Ma spoilery, Alu, przyciemniane szyby i złotą grafikę na masce... a masz jakieś foteczki?? Byłbym "dźwięczny" ten samolocik jakoś na mnie wpływa...pozytywnie :jupi: ps wielkanoc wiec i "jajca" dopuszczalne :twisted:
Marcin K. Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 I taką deseczkę do jedzenia :rotfl:
gregoorr Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Pierwszy raz, gdy widziałem go z człowiekiem obok, byłem zdziwiony, jaki on jest wielki. Spodziewałem się czegoś mniejszego, coś w stylu tych "plecakowych".
Rekomendowane odpowiedzi