Maciej Ritmann Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Siemano, Koledzy macie jakies pomysły, sygestie gdzie umieścić najlepiej kamerkę w breloku w kombacie p-36? miałem ją na nosie, widac było tylko chmury, mam ją teraz skierowaną lekko w dół z kabinki, lepiej ale nadal w większości chmurki nagrywa, model jest bardzo szybki, dodam, że śmigło powoduje całkiem spore zniekształcenia, na kabince jest odrobinę lepiej. Myślałem nad umieszczeniem jej wystającej z kadłuba od spodu, pod lekkim kontem, ale boję się czy przy lądowaniu nie będzie uszkodzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Najlepiej od dołu, skierowana lekko w dół - ale jak pisałeś, będzie podatna na uszkodzenia. Spróbuj owinąć gąbką i ląduj w wysokiej trawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 z trawą nie będzie problemu:) Brus jest jedną wielką trawą, PYTANIE: jak magnes będzie wpływał na zachowanie kamerki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Chcesz zamocować za pomocą magnesu? Sprytne - od wibracji pochodzących od śmigła będzie się obracać czyli panoramować okolicę . Ja zamocowałem na rzepa samoprzylepnego na skrzydle poza obrysem tarczy śmigła i przywiązałem mocną nicią do długiej szpilki. Szpilkę wbiłem pod kątem w skrzydło obok kamery. To tak na wszelki wypadek gdyby rzep nie wytrzymał. Rzep trzyma elastycznie więc można kamerkę ustawić pod odpowiednim kątem. W tych breloczkach obiektywy potrafią być różnie ustawione, niekoniecznie w płaszczyźnie obudowy. Mają spory luz w obudowie. Połóż kamerę na krawędzi stołu, nagraj fragment i zobacz, czy przedmioty na wysokości obiektywu na filmie są w połowie ekranu. Co do sterowania, miałem obawy, że będzie ciągnąć na jedną stronę ale wystarczył lekki trym lotkami. Nie było za to denerwujących pasków od śmigła. Inna sprawa, że obraz z kombata sam w sobie jest denerwujący. Po obejrzeniu całego lotu odwracasz wzrok od monitora i nie wiesz gdzie sufit a gdzie podłoga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Ja zamocowałbym na czubku ogona, tylko kwestia SC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 hehe nie wpadłem na panoramowanie:), a tak poważnie, zamocuję ją od spodu, lekko w dół, będzie wpuszczana w kadłub, jeszcze myślę nad dokładnym mocowniem, ogon odpada, odpadnie przy większych prędkościach (chyba) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Breloczek mocowałem na Orle na skrzydle rzepem tuż za krawędzią natarcia. Pole widzenia poza kręgiem smigła, lekko w bok na zewnątrz i lekko w dół. Dotąd nie spadła o tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 na razie pokombinuję z tym wpuszczeniem kamerki w kadłub, jest tak mała że nie będzie przeszkadzać, tylko nie wiem jak ją zabezpieczyć z przodu, czy otwór zrobić odrobinę mniejszy?(wyrobi się) czy na jakąś gumkię, czy jak... jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 no to umieszczę film jeszcze z kabinki, jakość nie powala ale zawsze: http://www.youtube.com/watch?v=RT7XDeGbkjQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudy1989 Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Po co kombinować?? Proste rozwiązania są najlepsze. Przyklej rzep od góry przed natarciem skrzydła tak, aby lekko w dół kamerka była skierowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 finał: kamerka przyklejona rzepem do lewego skrzydła, zaraz za obrysem śmigła, na prawym skrzydle przeciwwaga (15g) ołowiu, sprasowanego , jeszcze nie latałęm tak bo duje zacnie od wczoraj. napewno wstawię filmik z lotu, mam nadzieję, że tym razem będzie widać więcej niż na filmie wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Tak czytam i czytam - odpowiedzi trochę się zebrało ale nigdzie nie widzę cokolwiek o EPA, ktore stoi w temacie. Tak swoją drogą co ma EPA - krańcowe wychylenia serwa - do umieszczenia kamerki :?: :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 hehe bardziej mi chodziło o komat epa (pełnokadłubowy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 no dobra, to finał tej dyskusji, jak w moim poście wcześniej, za namową Grzegorza kamerka na skrzydle, ale ja dodatkowo na przeciwnym skrzydle umieściłem przeciw wagę. no to miłego oglądania. ps.: przeliczyłem się z wiatrem, a może to wiatr bawił się ze mną, bo wiał i nie wiał, momentami mocniej momentami wcale. Generalnie nagranie rozchybotanie, jakoś od połowy się jakoś uspokaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi