Shock Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Witam.Mam nadzieję że bardziej doświadczeni modelarze w temacie pomogą . Chodzi mianowicie o funkcje gaszenia silnika w Futabie t6ex dodatkowym przyciskiem przewidzianym do tego celu .Sprawa jest prosta w przypadku mode2 czyli gaz z lewej strony. Po naciśnięciu przycisku serwo wychyla się trochę więcej gasząc silnik. Mój problem jednak jest z innej beczki-otóż ja latam na mode 1 czyli gaz z prawej i nie bardzo wiem czy da się i jak przerzucic tą funkcje na prawą stronę bo jak na razie w momencie naciskania przycisku gaszenia ,wysokośc podskakuje mi do góry..czyli wiadomo że nie korzystam z tego gaszenia silnika ,choc nieraz by się to przydało. Teoretycznie skoro da się zmieniac mode to chyba logiczne powinno byc też że powinna byc możliwośc zmiany funkcji gaszenia silnika. Proszę o info czy "ten typ tak już ma" czy może uda mi się skorzystac z owej funkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Z Twojego opisu wynika, ze masz tylko zmieniony mode "fizycznie", ale nie systemowo w aparaturze. Zmiana w systemie powinna pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 No niby tak ,mode jest zmienione "fizycznie" na mode 1 jednak w "systemie" nie mogę się doszukac mozliwości aby tam cos pozmieniac .Byc może wyższe modele aparatur mają taka mozliwosc,w tej "szóstce" nie mogę znalesc w menu funkcji zmiany systemu mode 1/2. Chyba że nie potrafię znaleśc lub jest w jakimś ukrytym podmenu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Trzymając oba przyciski MODE włącz nadajnik, na wyświetlaczu pojawi się komunikat "STCK 2" - co oznacza MODE nadajnika. Następnie ustaw przyciskami "+" albo "-" MODE w którym chcesz latać. Wyłącz nadajnik, po włączeniu powinieneś mieć już przestawione MODE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gmeracz Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Może przyda ci się też manual do Futaby 7C. Wprawdzie nowsza ale w Futabach wiele funkcji jest identycznych. Poza tym funkcję TH-CUT używa się tylko w elektrykach, a w spalinach TH-HOLD. Działają po prostu inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekJ Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Co Kolega Gmeracz ma konkretnie na myśli w temacie elektryków i spalin? BTW instrukcja do 6ex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gmeracz Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Oczywiście Leszek że walnąłem babola i opisałem odwrotnie, sorki. To tak jest jak się spieszy człek na polatanko A generalnie chodziło mi o to, że CUT używa się tylko w spalinach, bo w elektrykach wystarczy HOLD, a używanie CUT nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi