Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co to za silnik??

Dołączona grafika

Podobno jest nowy i produkowany był w Rosji. Chcę go zastosować do wicherka 25. Czy jest on wart swojej ceny-80zł?

Czy te silniki nie mają tłumika? Podobno jego pojemność to 2.5ccm.

Proszę o odpowiedź.

PS. Chodzi o ten w górnym lewym rogu.

Dzięki

Opublikowano

witam .to meteor , pod nim jak mnie wzrok nie myli sokól a obok nazwa w instrukcji :wink: a co do wartości no cóż jak numizmaty im starszy tym droższy , ale myślę że na początek do kolekcji silników modelarskich w sam raz nic więcej .pozdrawiam

Opublikowano

W brew pozorom meteor był bardzo dobrym motorkiem.

Miałem jako pierwszy i dal był by zdolny do pracy gdby by nie zmiana gaźnika.

Gość Anonymous
Opublikowano

Jeśli nie chcesz się zniechęcić to odpuść sobie ten motorek.

Opublikowano

Ten Meteor (w lewym gornym rogu) jest bez piasty smigla i kolpaka - to pierwszy problem ..drugi to przerobka gaznika -bo ten gaznik przypowierzchniowy nie spelnia dobrze swojej roli ...

80 zl ? ... troche drogawo jak na niekompletny silnik ...

Opublikowano

Mam Meteora i jeżeli chodzi o Wicherka to sobie odpuść. Nie chodzi o to, że nie da rady, bo może go szarpnąć ( w końcu model przewidziany jest na 2,5 cm), ale nie ma gaźnika RC i wcześniej wspomnianych przez kolegów-przedmówców części.

Pozostałe motorki to tzw. samozapłony (coraz rzadziej spotykane, a chyba może już nie), których paliwo to eter metylowy 33%, nafta 33% i olej 33%.

Wszystkie motorki raczej do uwięziówek. Gaźniki bez regulacji obrotów (w sensie płynnej z radia). Obroty ustawiasz na max. przed wypuszczeniem modelu.

W dzisiejszych czasach raczej nikt się takimi zabawkami nie bawi. Półki w sklepach modelarskich uginają się od silników do których wzdychano w czasach kiedy prezentowane przez Ciebie były w użytku powszechnym.

Przypomniałeś mi tymi motorkami moje pierwsze "podrygi" z modelarstwem :D, szkoda, że nie ma "RYTMA" :wink: .

P.S.

Wartość tych silniczków raczej kolekcjonerska.

Opublikowano

Ja mam chyba jakiegos OSa .15 ( czyli 2,5 cm3 ). Problem jedyny , ze jest to silnik chyba na uwiez , bo nie ma gaznika RC. Ale ( pisze ALE bo na 100 % pewien nie jestem ) mozna wstawic do niego gaznik RC. Jest zupelnie nowy w kartonie choc ma pewnie 10-15 lat. Jak jestes zainteresowany to daj znac.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.