Skocz do zawartości

CD-ROM>>3f

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów, tak jak z tematu można się domyślić, chciałbym przerobić silnik z cd-rom'u na 3f na potrzeby modelarskie.

Silnik wyjęty z napędu, posiada 3 pojedyncze druciki i jeden podwójny, chciałbym się od państwa dowiedzieć, które zlutować.

Zdjęcia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

Dziękuję za linka Darku, ale tak szukam na tej stronie szukam, szukam i nie znalazłem odwiedzi na moje pytanie.

EDIT coś tam znalazłem, czyli dwa pierwsze z lewej mam zlutować i gotowe?

Opublikowano

Nie znam niemieckiego, proszę pana, ja wiem że mają być 3 do podłączenia, w moim od lewej(fot.) jest pierwszy drut pojedyńczy,drugi pojedyńczy,trzeci pojedyńczy i ostatni czwarty podwójny, wiem że któreś dwa trzeba zlutować, tylko nie wiem które i pytam państwa które muszą być zlutowane.

PS za odp. plusik gwarantowany(pomógł)

Opublikowano

Gdzies musisz miec jeszcze jeden drut. Musi byc ich minimum 6. Czyli mamy kolejno (poczatek- koniec) AB CD EF. W trojkat łączysz koniec jednej z początkiem kolejnej fazy. Czyli BC,DE,FA. I każdy z tych par idzie na regulator. Łącząc w gwiazde składasz razem końce BDF i pozostałe idą na regulator. Bym ci narysował no ale na telefonie cudów nie stworze. Sposób podłączenia zależy tylko od ciebie. Pary fax lepiej poszukać np miernikiem niz na chybił- trafił strzelać.

Opublikowano

To czyli co, ten silnik się nie nadaję na 3f?

Bo w nim w sumie jest 5 drucików, patrzałem żadne druciki nie są oberwane.

Opublikowano

EDIT!

Ten czwarty od lewej (pierwszy od prawej) jest zlutowany z 3 drucików, czyli suma wynosi 6 drucików.

Więc mały UPDATE pierwszy drugi i trzeci to pojedyncze druciki, a czwarty to 3 zlutowane=6 drucików, więc które razem zlutować?

Z góry dziękuję, plusiki za pomoc daję!

Opublikowano

Dziękuje bardzo panie Marcinie!

To się nazywa bardzo pomocna pomoc, bym dał następny plus ale to chyba nie zgodne z regulaminem.

A co do koszulki termo to się boję że uzwojenie przepalę, chyba nałożę jakąś małą rurkę.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!

Opublikowano

Ok, przylutowałem kabelki, i zabezpieczyłem termokurczliwką wolny drut.

Może i brzydko ale mam nadzieje że wytrzyma trochę, zdjęcie:

Dołączona grafika

A i jak mam przymocować jakąś np. listwę sosnową do silnika? Jakimś klejem do metalu czy jak?

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź.

Opublikowano

Więc mogę wiedzieć jak przymocować ten silnik, za pomocą czego-jakiego kleju?

I następne pytanie do kolegów, wał się poluzował i w tym, no yy "kielichu" i jak mogę go usztywnić?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.