toretto1995 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Mam w komputerze taką wolną wtyczkę która zasila dysk twardy.Z tego co wiem to żółty+ i czarny to jest 12V . Da radę z tej wtyczki zasilać ładowarkę accucel 6 ?Ile na tym wyjściu jest "A" ? Chodzi mi o to by korzystać z komputera a jednocześnie ładować pakiety.Da radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Tak, da radę, ale dla wielu ładowarek 12V to za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 A wie Pan ile na tym złączu jest Amperów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 A wie Pan ile na tym złączu jest Amperów ? PAN nie wie ile tam jest amperów. A ile chcesz ?? Bo wiemy że jest chciane 12 V ( a jakie - bubu - chcą więcej :?: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Ile Amperów da rade przesłać przez wtyk zależy choćby od tego czy prąd jest przesyłany jako DC constans czy impulsowo bo ten drugi zależy od f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Mam ładowarkę Accucel-6 no i jak z 5A na tamtym wejściu by było to git... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 wtyczka wytrzyma 5A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 No to zaraz zrobię sobie jakąś wtyczkę i zobaczymy czy da radę naładować lipola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Sory za post pod postem.Okazało się że u mnie żółty i czarny to 12V a czerwony i czarny to 5V. Podłączyłem ładowarkę no i na początku nie chciało działać bo podłączałem pod 5V dopiero po zmianie kabli chula.Jak na razie pakiet się ładuje. Mam pytanie..zasila ktoś już tak ładowarkę? Czy takie zasilanie ma jakiś wpływ na ładowarkę lub zasilacz komputera? Nie będę ładował większych pakietów niż 2200mAh i akumulatorów żelowych (PB) 7.2 Ah , nie przeciąży to jakoś zasilacza komputera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Nie ważne jaka pojemność - ważne byś nie przesadził z natężeniem prądu ( tymi AMPERami ). Nie przekraczaj 2-3 Amper to będziesz żył długo i szczęśliwie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 W życiu nie przekroczę takich prądów ładowania ponieważ li-pol by szybko poszedł do kosza a akumulatorów żelowych raczej nie ładuje się takim wysokimi prądami.Dziękuję za wszystkie cenne wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Ładuj maksymalnie takim prądem jaki ma aku. Czyli aku 2200mah to ładuj 2.2A. Taki zasilacz mam do swojej ladowarki, także accucell. Z tym ze mam przerobiony, nie prosto z pc. Działa ni juz 5 lat i świetnie daje radę. Natężenie na wyjściu mam 7.2A i napięcie 11.78V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq2ajo Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Ja wziąłem zasilacz od PC i używam go z powodzeniem z ładowarką ECO SIX z Hobby King. Lokalnemu koledze też coś takiego dałem i działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Ląduj maksymalnie takim prądem jaki ma aku. Czyli aku 2200mah to ładuj 2.2A. Jeżeli o lądowanie - to możesz, jeżeli o ładowanie to NIGDY NIE musisz ładować prądem MAKSYMALNYM. Duzo zdrowiej dla akumulatora jak go ładujesz prądem pomiędzy 0,1 C do 0,5 C ( dla 2200 mAh - od 220 mA do 1,1 A - z tym że te 220 mA to jest ekstremum z drugiej strony ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Dlatego napisałem ze maksymalnie Juz poprawione :$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmichal Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 W tym temacie nikt nie poruszył pewnej ważnej kwestii. Czy zasilacz i komputer przeżyją takie ładowanie. 1. Sprawdź jaki masz zasilacz, jeżeli jest to jakiś no-name, lub kiepskiej jakości i bez znacznego zapasu mocy, lepiej dać sobie spokój. 2. Jaki jest dopuszczalne obciążenie danej linii w tym zasilaczu i ile z tego potrzebne jest twojemu PC. Podałeś zbyt mało danych sama wtyczka to zbyt mało, bo tak samo wygląda w chińskich "bombach" za 50zł jak i w renomowanych produktach o sporej mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karand Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Sory za post pod postem.Okazało się że u mnie żółty i czarny to 12V a czerwony i czarny to 5V. Podłączyłem ładowarkę no i na początku nie chciało działać bo podłączałem pod 5V dopiero po zmianie kabli chula.Jak na razie pakiet się ładuje. Mam pytanie..zasila ktoś już tak ładowarkę? Czy takie zasilanie ma jakiś wpływ na ładowarkę lub zasilacz komputera? Nie będę ładował większych pakietów niż 2200mAh i akumulatorów żelowych (PB) 7.2 Ah , nie przeciąży to jakoś zasilacza komputera?Przez co najmniej rok (dopóki nie dorobiłem się zasilacza) tak zasilałem swoją ładowarkę i ładowałem przez nią pakiety 3S 2200mAh prądem 2A. Komputer był wiekowy, zasilacz najtańszy chiński 300W. W komputerze był tylko jeden dysk twardy, jeden napęd CD i karta grafiki nie wymagająca dodatkowego zasilania. Komputer żyje do dzisiaj :wink: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 W tym temacie nikt nie poruszył pewnej ważnej kwestii. Czy zasilacz i komputer przeżyją takie ładowanie. 1. Sprawdź jaki masz zasilacz, jeżeli jest to jakiś no-name, lub kiepskiej jakości i bez znacznego zapasu mocy, lepiej dać sobie spokój. 2. Jaki jest dopuszczalne obciążenie danej linii w tym zasilaczu i ile z tego potrzebne jest twojemu PC. Podałeś zbyt mało danych sama wtyczka to zbyt mało, bo tak samo wygląda w chińskich "bombach" za 50zł jak i w renomowanych produktach o sporej mocy. Nie przesadzajmy 2 A x 12V = 24 W - taki zapas mocy to ma każdy zasilacz ... A 2 A przez nawet najbardziej "badziewne" złącze przepłynie ... ( tylko nie myślcie że podejrzewam to ze zdjęcia za takie "najgorsze" ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi