Skocz do zawartości

MIG - 3 z Cyber Fly

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów :D

W końcu przyszedł czas na mnie i na pierwszy modele ESA :mrgreen:

Mój wybór padł oczywiście na malowany model MIG - 3 ze strony Cyber fly

Zawartość mojego zestawu:

Model: MIG - 3 Malowany

Silnik: EMAX GF2210

Regulator: Hobbyking SS Series 25-30A ESC

Serwa: TowerPro SG-90 9g (2x)

Pakiet: Turnigy nano-tech 1300mah 3S 25~50C

Dodatki:

-piasta śmigła

-śmigło 9x5

-złączka 't' ( pakiet -regulator)

-złączki banan 2mm 3szt ( silnik-regulator)

-klej CA średni

-aktywator do kleju

Łączny koszt to 298 zł :rotfl:

Zdjęcia zestawu :jupi:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Budowę modelu myślę że zacznę na ten weekend :rotfl: także przedstawię swoją fotorelację z budowy mojego Miga :jupi: Na dzień dzisiejszy myślę jak rozmieścić całe wyposażenie :crazy:

Jeśli macie jakieś pomocne uwagi w tej sprawie bardzo proszę o porady nawet zdjęcia waszych modeli z umiejscowionym osprzętem. Bardzo mi to ułatwi budowę mego Esiaka :wink:

Pozdrawiam i do usłyszenia :faja:

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

oczywiście na malowany model MIG - 3

Nie bardzo wiem dlaczego to tak oczywiste, ale wybrałeś.

To bardzo poprawny model i nie powinien Cię zaskoczyć w locie. Wersja malowana daje szybki efekt skończonego modelu ale nie pozwala na wyokrąlglenia i indywidualne "dopieszczenie" modelu.

Polecam po wklejeniu wzmocnień umocować silnik i złożyć model na szpilkach. Wtedy najłatwiej znaleźć SC i prawidłowo rozmieścić wyposażenie.

Zyczę powodzenia w budowie i chetnie zobaczę zdjęcia z jego oblotu. ESA wciaga każdego .... zatem do zobaczenia na zawodach :)

ms

Opublikowano

Mając trochę więcej czasu ruszyłem z budową swojego Esiaka :rotfl:

Budowę zacząłem od skrzydeł :P

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Po wyschnięciu kleju wziąłem się za montaż prętów w skrzydło z jednej i z drugiej strony :P

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tak samo wykonany ster wysokości ;D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Teraz kolej na kadłub i zamontowanie w nich prętów ..

ale nie bardzo wiem na jakiej wysokości je wmontować oraz czy pręty mają być tylko do szczeliny na ster wysokości czy do końca kadłuba :crazy: :?:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Nieoczekiwanie zdziwiłem się jak dostrzegłem że kadłub jest krzywy "wygięty" :crazy:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czy pręty po zamontowaniu w kadłubie rozwiążą problem :?: :crazy: jeśli nie to w jaki sposób to rozwiązać czy niema to znaczenia przy tego typu modelach :?:

Opublikowano

Widzę, że zestaw prawie taki sam jak w moim Su-26.

Wzmocnienia w kadłub wklej dopiero po wmontowaniu wyposażenia aby nie kolidowało z pakietem, serwami itp.

Na dzień dobry powinieneś kupić jeszcze min jedno śmigło. Ja już latam na 3cim. jedno

złamałem, drugie odfrunęło w siną dal.

Piastę prop-saver zamontuj tak na osi aby ośka minimalnie tylko wchodziła w śmigło. Tak aby można było wygiąć na gumkach śmigło pod brzuch samolotu.

Silnik zamontuj na deseczce bądź płytce drukowanej na śrubkach aby można było regulować skłonem i wykłonem. Regulator blisko silnika, na zewnątrz. Odbiornik, tak jak kabelki dadzą radę. Ja mam w zabudowany "kabinie". Kabelki do serw itp. natnij w EPP ścieżkę i wciśnij pionowo, bez kleju.

Dziury na serwa i pakiet wycinaj lutownicą z przygotowanym odpowiednio grotem.

Ale dziurę na pakiet wytnij dopiero po wyważeniu samolotu. Wcześniej przymocuj pakiet na rzepy. Pakiet masz taki sam jak ja. Nie wiem jaka masz grubość kadłuba. U mnie dało się nie robić dziury na wylot pod pakiet.

Znalazłem coś takiego u nas

i jeszcze

Dołączona grafika

Opublikowano

Mając znów trochę czasu zabrałem się za kadłub i wzmocnienie go prętami, przed wklejeniem kadłub był wygięty :crazy:

Mocowanie prętów na całej długości kadłuba :P

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pręty rozwiążą ten PROBLEM .

I rozwiązały problem wygiętego kadłuba :rotfl:

O to efekt :jupi:

Dołączona grafika

Teraz pozostaje kwestia umiejscowienia całego osprzętu :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozdrawiam i do usłyszenia wkrótce ;D

Opublikowano

w migu, który robiłam wyposażenie upchane, jak na zdjęciu poniżej...

Dołączona grafika

model też z cyber-fly tyle, że wersja niepomalowana

przy czym środek ciężkości jest bardziej w 1/3 skrzydła zamiast 1/4 - zatem bateria ciut bardziej do przodu i powinno być ok

pozdrawiam

Gosia

Opublikowano

środek ciężkości jest bardziej w 1/3 skrzydła zamiast 1/4 - zatem bateria ciut bardziej do przodu i powinno być ok

Dziękuje za poradę. Widzę że w Twoim modelu skrzydła są "solidnie" wzmocnione 2 pręty jeden na całą długość skrzydła a drugi krótszy na przodzie o ile się nie mylę z tego co zauważyłem na zdjęciu. Pytanie ile waży cały Twój model ? Zmieściłaś się w tych 400 gr ?

Ja zastanawiam się w jakiej części zamontować odbiornik Turnigy 9X 9ch 2,4Ghz (v2) jest dość duży jeśli chodzi o gabaryty kadłuba :?

Opublikowano

środek ciężkości jest bardziej w 1/3 skrzydła zamiast 1/4 - zatem bateria ciut bardziej do przodu i powinno być ok

Dziękuje za poradę. Widzę że w Twoim modelu skrzydła są "solidnie" wzmocnione 2 pręty jeden na całą długość skrzydła a drugi krótszy na przodzie o ile się nie mylę z tego co zauważyłem na zdjęciu. Pytanie ile waży cały Twój model ? Zmieściłaś się w tych 400 gr ?

Są dwa pręty od góry, tak jak piszesz... plus jeden od spodu, dokładnie w lini tego dłuższego - latanie w Krakowie jest dość kolizyjne ;)

aktualnie model waży 380g już po paru klejeniach :)

Ja zastanawiam się w jakiej części zamontować odbiornik Turnigy 9X 9ch 2,4Ghz (v2) jest dość duży jeśli chodzi o gabaryty kadłuba :?

do tej aparatury można zakupić odbiorniki HobbyKinga 6 lub 3 kanałowe - testowane prawie rok i działają bez zarzutu, a są dużo lżejsze

hk 3 kanały

hk 6 kanałów

a jeśli zostajesz przy tym co masz, to może w poprzek kadłuba - w tym migu jest co prawda mniejszy odbiornik, ale umiejscowiony w otworze zrobionym na wylot właśnie...

ale ilu modelarzy tyle pomysłów ;)

pozdrawiam

Gosia

Opublikowano

Okey mam drobny problem otóż nie bardzo wiem z której strony umiejscowić serwo do lotek :? czy od dołu czy od góry :? Jak dam od dołu będzie łatwiej serwisowane w razie spalenia czy jego uszkodzenia .. natomiast na górze pod samym kadłubem będzie kłopot z jego wymianą i wyjęciem :? Prześledziłem wiele wątków ze zdjęciami umiejscowienia tego serwa i wielu z Was ma je na górze. Jak sobie radzicie z wymianą ? Co doradzacie :? :?:

Opublikowano

Jeśli będziesz używał modelu do latania na zawodach i treningu ESA, to nie przejmuj się serwisowaniem serwa. Jeśli zamontujesz nowe dobrze działające to prędzej zniszczysz model niż serwo :)

A jeśli raczej będziesz używał modelu do lotów rekreacyjnych i nie zależy Ci na wadze, to zastanów się nad montażem dwóch, niezależnie na każdą z lotek. Takie rozwiązanie daje większą możliwość regulacji lotek (różnicowe wychylenia) i będziesz mógł je bez większych problemów wymieniać, zobacz TUTAJ trzecie zdjęcie :) Tylko raczej montuj na górnej stronie skrzydła.

Opublikowano

Właśnie zastanawiam się nad tym że jak serwo będzie na dole to przy pierwszy lepszym lądowaniu przy zahaczeniu o jakieś gałęzie czy nawet lądując na trawie itp może serwo nie wytrzymać :? "pójdą tryby itp" i co drugi lot serwisowanie serwa :ble: natomiast jak dam od góry obawiam się tego że może się niespodziewanie spalić itp itd :? i wymiana na górnym obszarze kadłuba będzie dość bardzo kłopotliwa :?

Opublikowano

Tak jak pisał Qbatus daj po jednym serwie na lotkę, wklej je na Uhu Por w otwory wycięte na górnej powierzchni płata i po temacie. Wyciągasz i wymieniasz kiedy chcesz, nie pomielisz trybów przy lądowaniu.

Dołączona grafika

Opublikowano

Dziś sobota więc ruszyły pełną parą prace nad moim Esiakiem 8)

Zamontowany odbiornik oraz serwo steru wysokości :wink:

Dołączona grafika

Po długich namysłach zamontowane zostały jednak 2 serwa na skrzydła :rotfl:

Nie prawidłowe miejsca na serwa zamaluje ładnie farbą :P

Dołączona grafika

Sklejony cały ogon :P

Dołączona grafika

Pozostało mi jeszcze zamontować silnik z regulatorem oraz zamontować pakiet i wyważyć cały model ... ale to wkrótce :rotfl:

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Proponuję ukryć antenkę od odbiornika bo w tym miejscu ma spore szansę na spełnienie roli taśmy o czym przekonał się mój kolegą ;) Pianka nie tłumi 2,4 GHz więc ukryj ją wewnątrz kadłuba .

Opublikowano

Proponuję ukryć antenkę od odbiornika bo w tym miejscu ma spore szansę na spełnienie roli taśmy o czym przekonał się mój kolegą ;) Pianka nie tłumi 2,4 GHz więc ukryj ją wewnątrz kadłuba .

Właśnie też myślałem o tym aby zamontować antenkę w kadłubie i tak też zrobię :wink:

Jak będziesz juz ostatecznie montował pakiet to w miare mozliwości zamontuj go w osi silnika.

Zamontuję go na "sucho" i wtedy sprawdzę w jakim miejscu powinien się znaleźć :wink:

Do usłyszenia :faja:

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.