hubert_tata Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Popraw to zamin zaczniesz oklejanie - szkoda modelu Jarku, modele najczęściej okleja się w częściach i dopiero później składa. Tu na zdjęciu wszystko po prostu leży na sobie. Widziałem ten model i poprawki wymaga górny płat (skręcenie i wznios) - reszta o ile nie powygina się w oklejaniu jest w normie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Widziałem ten model i poprawki wymaga górny płat (skręcenie i wznios) kylorc... a nie mówiłem? :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Płat górny już poprawiony (skręcenie i wznios). Nic na zdjęciu nie było przyklejone. Hubert_tata zastanowie się nad ofertą którą dostałem na PW i dam znać w sobotę wieczorem co postanowiłem. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Jarku, modele najczęściej okleja się w częściach i dopiero później składa... Tyle to wiem, ale stosowane są różne techniki Widziałem ten model i poprawki wymaga górny płat (skręcenie i wznios) - reszta o ile nie powygina się w oklejaniu jest w normie Skoro tak twierdzisz Na zdjęciu jednak wyraźnie widać, że ogon modelu wyraźnie "ucieka" od osi symetri, ale może to skrót perspektywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Przyklejłem statecznik poziomy i przy okazji go okleiłem Zrobilem też podwozie z tyłu Dokończyłem też goleń przednią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Właśnie zmierzyłem ten silniczek dla kylarc. 2S lipol, 7035, 6A i dosyć mocno się grzeje - wyraźnie za duże śmigło 2S lipol, 6030, 4A, 10600obr/min, szacunkowo 160g ciągu - też spory pobór prądu. Tak się udało :? , teraz trzeba albo troszkę więcej nawinąć drutu (znaczy przewinąć), albo założyć jakieś mniejsze śmigiełko, bo do tego TM to za duża moc. Tak wygląda ten maluszek na szybko sklecony z dostępnego "złomu" komputerowego: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 3 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Niewiele się ruszyło, ponieważ w piątek byłem u babci, a w niedzielę na Dożynkach w radawcu. Okleilem statecznik pionowy i okleiłem górny plat no i dokończyłem oklejanie statecznika poziomego Hubert_tata dzięki za pomoc cały czas zbieram pienidze. Daj mi jeszcze troszkę czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 6 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Nie wiele zrobiłem z powodu szkoły. Powstał napęd steru wysokości. Bowden zastosoweł: tylko drut w białej otoczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 1.Dźwigienkę w sterze wysokości masz źle wklejoną :!: Powinna być tak ustawiona, żeby otworek gdzie mocujesz popychacz był dokładnie nad osią obrotu steru. 2.Ponadto warto tak umieścić serwa, żeby popychacze nie były niepotrzebnie wygięte - zbędne opory. W dodatku przy takim małym modelu ta biała osłonka tylko niepotrzebnie obciąża model, a dobrze poprowadzone popychacze na pewno mogą się bez niej obejść. Na krzyż jest dobrze, ale mógłbyś dać serwa "w środku", a dźwigienki od nich bliżej boków modelu. 3.W tak lekkim modelu mocowanie popychacza do dźwigni serwa na taki zaciskowy patent to zbrodnia :wink: Niby drobiazgi, ale rzucają mi się w oczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Niby drobiazgi, ale rzucają mi się w oczy Oraz niepotrzebnie zwiększają wagę. Piękny model. Coraz bardziej podobają mi sie dwupłaty... Powodzenie w budowie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 21 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Wczoraj odebrałem od hubert-tata silnik, regiel i akumulator. :rotfl: Silniczek 3F 9g: http://www.unitedhobbies.com/UNITEDHOBBIES/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5358 Lipolki 2 cele 9g: http://www.unitedhobbies.com/UNITEDHOBBIES/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4359 Regulator 3F 6g: http://www.unitedhobbies.com/UNITEDHOBBIES/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5531 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 No to powstał niezły zestawik (wszystko osobiście ważone): -2 serwa 13g (to jeszcze nie szczyt miniaturyzacji, ale przynajmniej taniutkie) -silnik 9g -2 lipolki 9g -regulator 5g (tak, tak z kabelkami jak na zdjęciu) Odbiornik masz chyba Rex5 to pewnie z 9g? To daje wagę 3 kanałowego zestawu RC z 3F napędem około 45g, kiedyś nie do pomyślenia. Co prawda 2 serwa mogłyby ważyć powiedzmy 8g (takie klasy 3,2g) i odbiornik około 4-5g (Blue Arrow, czy jakaś Corona), co dałoby zestawik sporo poniżej 40g. Jednak to co masz w zupełności wystarczy do zrealizowania lekkiego Tygryska Więc do dzieła :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 22 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 No troszkę popracowałe w nocy nad lekkim tygryskiem. :faja: Zrobilem mocowanie silnika: Okleiłem dolny płat: A tu tygrysek w całej okazałości ;D : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 27 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 Pomóżcie jakie dać złonczki pomiędzy silnikiem a regulatorem, regulatorem pakietem. :oops: U nas w modelarni Bartek Szabatowski w swoim sprzęcie po prostu polutował kable między sil. a regl. :| Czekam na propozycje. :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 Miedzy silnikiem a regulatorem mozesz faktycznie polutowac jesli nie planujesz czestego demontażu sprzętu. W innym przypadku zestaw 3goldów męskich i żeńskich http://nastik.pl/konektory-pozlacane-3pak-p-181.html?osCsid=b127a5dc53d576b5a33a745551c50306 do polaczenia silnik -regulator no i jakis zestawik wtyczka - gniazdo obowiazkowo na lini regulator - pakiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 27 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 Między reglem a silnikiem chyba polutuję, a reglem i pakietem zastanawiam się nad tym: http://majster-klepka.pl/product_info.php?cPath=55_60&products_id=758&osCsid=76ae4c200ba8b4b6674dc0530e2a80c3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 Zwróć uwagę, że 10 goldów 2mm (2 pary akumulator, 3 pary silnik) nawet niepolutowane waży 7g (i to takie, gdzie część żeńska jest tylko rurką bez przetoczeń). Po przylutowaniu taki zestaw na pewno będzie ważył więcej niż Twój pakiet zasilający (7,4V/180mAh 12-20C) :shock: Polecam daleko posunietą oszczędność wagi, bo model nie będzie chciał na takim napędzie polecieć Tak więc: silnik/regulator zlutuj, a regulator pakiet najlżejsze złącze jakie znajdziesz np takie jak od serw. Dostępny prąd to w końcu tylko 12C z 180mAh akumulatora (czyli około 2A), a takie złączki daje GWS do silniczków typu 370 (prądy na pewno 3-4x większe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 Kurde, zapomnialem jaki to mikrus jest Sorki, piszac o goldach mialem na mysli wiekszy model :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 A ja mam pomysł na złączki, który z powodzeniem stosuję. Kup (albo zapytaj w jakimś serwisie komputerowym) gniazdo i wtyk od RS-a lub portu równoległego i masz kupę całkiem przyjemnie składających się złączek męskich i żeńskich. Mnie udało się znaleźć jedne lepsze i gorsze złączki. Jedne są z rolowanej blaszki, a inne (chyba) odlewane. Łatwo jest poznać to po męskich złączkach, gdyż końcówki są nacinane w przypadku rolowanych blaszek, a odlewane są pełne. Złączki wchodzą na wcisk i na pewno takie "slowflyowe" latanie nie jest w stanie ich rozłączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 28 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 Jeszce was trochę pomęcze pytaniami. :twisted: 8) Czy ktos może zna schemat i mógłby opowiedzieć o polączeniu ogniw w lipolu. :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.