Skocz do zawartości

Hol gumowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Aktualnie kończę składać HAMMERA od Blejzyka. Ponieważ będzie to wersja bez silnika planuję zrobić hol gumowy.

Guma jakiej średnicy będzie odpowiednia?? 5mm czy 8mm??

Znalazłem coś takiego na Allegro

http://allegro.pl/lina-linka-elastyczna-gumowa-ekspandor-5mm-atest-i1766317860.html

I kolejne pytanie jaka żyłka do tego będzie odpowiednia??

Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

Jaka waga modelu?

Osobiście do modelu o wadze 1.4 kg dawałem gumę 8 mm (30 metrów) i 120 metrów żyłki wędkarskiej o grubości 1mm. Niestety na te gumy trzeba uważać. Niektóre mają słabą rozciągliwość inne zaś rozciągają się znacznie (takie są najlepsze). Sam zanim kupiłem, to oglądałem gumy kilku producentów i każda miała inną elastyczność :/

Opublikowano

A jaka powinna być rozciągliwość??

Znalazłem 8mm z rozciągliwością ok 135%

Czy taka będzie dobra ?

Opublikowano

Do Hammera wskazana przez Ciebie guma będzie za cienka. Poszukaj gumy 8mm. Ja stosowałem gumę 8mm do różnych modeli-i małych i dużych, i zawsze było OK. A rozciągliwość? masz raczej mały wpływ przy kupowaniu na odległość, gdy nie możesz pomacać. Te 135% na pewno będzie OK. pzdr.

Opublikowano

Ok. zakupiłem 30m gumy 8mm + 100m żyłki 1mm.

Napiszę jak to się sprawuje po oblotach.

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Ta guma w oplocie najlepiej sprawdza się w plandekach..... Rozciągliwość 135% mówi sama za siebie.

Rapier dobrze Ci wskazał. Do cięższego modelu można dać 2 lub 3 węże równolegle. Jedyną zaletą gumy w oplocie jest jej trwałość.

Pozdrawiam - Jurek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

hmm ale tej gumy jest tylko 10m a nie jak zazwyczaj gumy w oplocie 30m.

Aktualnie mam 30 + 100 i się teraz zastanawiam, czy nie dowiązać więcej żyłki bo będzie 10 + 100

Opublikowano

w takim razie na początek zostanę przy 100m żyłki zobaczymy co i jak. Napiszę później wrażenia.

Opublikowano

w takim razie na początek zostanę przy 100m żyłki zobaczymy co i jak. Napiszę później wrażenia.

Dokładnie, zobacz jak to się holuje. Jak będzie ci hol pionowo do góry wyciągać, to zawsze możesz sobie ze 30-50 metrów żyłki dowiązać.

Opublikowano

Nie trzeba mieć można zawsze pomyśleć i kółeczko taki jak klucze się zapina i na nim pętlą przywiązać żyłkę. Tylko to kółko musi być mocniejsze nie takie g....

Opublikowano

A widziałeś co się robi z taką gumą jak zrobisz na niej pętle?

Raz nie miałem karabińczyka do śledzia i zrobiłem pętlę na ucho szpilki i potem odcinałem 15cm uszkodzonej rurki.

To nie gaciówka w oplocie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.