Czopek Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Witam wszystkich, Aktualnie kończę składać HAMMERA od Blejzyka. Ponieważ będzie to wersja bez silnika planuję zrobić hol gumowy. Guma jakiej średnicy będzie odpowiednia?? 5mm czy 8mm?? Znalazłem coś takiego na Allegro http://allegro.pl/lina-linka-elastyczna-gumowa-ekspandor-5mm-atest-i1766317860.html I kolejne pytanie jaka żyłka do tego będzie odpowiednia?? Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe24la Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Jaka waga modelu? Osobiście do modelu o wadze 1.4 kg dawałem gumę 8 mm (30 metrów) i 120 metrów żyłki wędkarskiej o grubości 1mm. Niestety na te gumy trzeba uważać. Niektóre mają słabą rozciągliwość inne zaś rozciągają się znacznie (takie są najlepsze). Sam zanim kupiłem, to oglądałem gumy kilku producentów i każda miała inną elastyczność :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czopek Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 A jaka powinna być rozciągliwość?? Znalazłem 8mm z rozciągliwością ok 135% Czy taka będzie dobra ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Do Hammera wskazana przez Ciebie guma będzie za cienka. Poszukaj gumy 8mm. Ja stosowałem gumę 8mm do różnych modeli-i małych i dużych, i zawsze było OK. A rozciągliwość? masz raczej mały wpływ przy kupowaniu na odległość, gdy nie możesz pomacać. Te 135% na pewno będzie OK. pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czopek Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Ok. zakupiłem 30m gumy 8mm + 100m żyłki 1mm. Napiszę jak to się sprawuje po oblotach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 nie ma nic lepszego niz taki hol http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10609__HobbyKing_8mm_Silicon_Rubber_Bungee_Hi_Start_Cord.html Hole lateksowe maja rozciagliwosc 500-600% i oddaja swoja energie bardzo rownomiernie Guma w oplocie chowa sie zupelnie, a 10m tej rurki lateksowej wystarczy Ci zupełnie bo masz po rozciagnieciu 60m skurczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe24la Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Taka guma jest też na modelemax http://www.modelemax.pl/product_info.php?products_id=9762 , ale cena zabija. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Ta guma w oplocie najlepiej sprawdza się w plandekach..... Rozciągliwość 135% mówi sama za siebie. Rapier dobrze Ci wskazał. Do cięższego modelu można dać 2 lub 3 węże równolegle. Jedyną zaletą gumy w oplocie jest jej trwałość. Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 http://www.hobbyking.com/...Start_Cord.htmlWg opisu taka guma była by dobra również do katapulty/wyrzutni samolotów.Ktoś próbował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czopek Opublikowano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Ok. właśnie do mnie dotarł polecany wcześniej hol http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10609__HobbyKing_8mm_Silicon_Rubber_Bungee_Hi_Start_Cord.html i teraz moje pytanie jest, ile do niego dowiązać żyłki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Zalezy na jaka wysokosc chcesz wyholowac model. Mysle ze pomiedzy 50 a 100m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czopek Opublikowano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 hmm ale tej gumy jest tylko 10m a nie jak zazwyczaj gumy w oplocie 30m. Aktualnie mam 30 + 100 i się teraz zastanawiam, czy nie dowiązać więcej żyłki bo będzie 10 + 100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 A ile proponujecie pasów lateksowej gumy 8mm do wyholowania Muchy rozpiętości 3m i wadze około 3kg? Dwa, trzy pasy po 10m? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Pamietaj ze te 10m rurki to znacznie wiecej niz 30m gumy w oplocie. Przy rurce masz 50m efektywnej sily ciagnacej ( rozciagliwosc 600% ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czopek Opublikowano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 w takim razie na początek zostanę przy 100m żyłki zobaczymy co i jak. Napiszę później wrażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe24la Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 w takim razie na początek zostanę przy 100m żyłki zobaczymy co i jak. Napiszę później wrażenia. Dokładnie, zobacz jak to się holuje. Jak będzie ci hol pionowo do góry wyciągać, to zawsze możesz sobie ze 30-50 metrów żyłki dowiązać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Przy takiej gumie dobrze mieć takie zakończenia lub łączenia jeśli chce się przedłużyć rurkę. EMC-Vega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
universal Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Nie trzeba mieć można zawsze pomyśleć i kółeczko taki jak klucze się zapina i na nim pętlą przywiązać żyłkę. Tylko to kółko musi być mocniejsze nie takie g.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 A widziałeś co się robi z taką gumą jak zrobisz na niej pętle? Raz nie miałem karabińczyka do śledzia i zrobiłem pętlę na ucho szpilki i potem odcinałem 15cm uszkodzonej rurki. To nie gaciówka w oplocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Mam pytanie: jak zamocować rurkę do tego zakończenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi