michalgrabowski Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Hej ! Waham się między tymi dwoma modelami - ASW-28 ARF i Beta 1400 ARF od Pelikana. Model jednocześnie ma być trenerkiem, a jednocześnie ma być pierwszą platformą FPV. I nasunęły mi się spostrzeżenia : Beta ma napęd pchający ale ma mniejszą rozpiętość. A ASW ma napęd na przodzie, ale widziałem u kolegi - śmigło się składa i bez wariacji można latać niczego nie niszcząc. Do tego ASW-28 jest tańszy w ARFie. Modele będą pilotowane aparaturą TGy 9X. Czytałem też, że w Becie idzie bagnet w skrzydle do wymiany, natomiast u kolegi bagnet w ASW trzyma doskonale. Tak czy inaczej zastosowałbym magnesy (dla pewności). Jeżeli chodzi o FPV -z jednej strony w ASW śmigło w kadrze, a z drugiej ma wystarczająco duże wymiary aby rozmieścić sprzęt FPV, a kamerkę nagrywającą umieścić na skrzydle. ASW z racji większej rozpiętości może chyba lepiej szybować. Znowu przy lataniu te 2 metry wcale nie są takie niewielkie jak by się mogło wydawać i trzeba odpowiednio dobrać lądowisko. Aajć :oops: głupi argument, przecież mamy w Beskidzie wyspowym mnóstwo lądowisk dookoła. Reasumując - liczę, że wypowiedzą się zarówno piloci Bety, jak i piloci ASW-28. PS Czy w ASW-28 można użyć pakietu 3S 25C 2200 mAh ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepen02 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Weź betę, do FPV o niebo lepsza. A co do większej rozpiętości ASW, sprawdź jeszcze pow. skrzydeł obu motoszybowców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalgrabowski Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 sprawdź jeszcze pow. skrzydeł obu motoszybowców Ale ja głupi jestem W zasadzie skrzydła były argumentem koronnym za ASW To się nazywa odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pl999 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 ZAPOMNIJ O ASW-28 !!! Ta konstrukcja to porażka... Na forum jest wiele wątków o ASW. Ten "szybowiec" ie nadaje się praktycznie do niczego a do filmowania to już na 100% nie. Gdybym szukał modelu do FPV, wybrałbym EasyGlidera lub choćby EasyStara. To sprawdzone konstrukcje. Pozdr, P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalgrabowski Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Wiem, dzięki Poza poczytaniem na forum, zrobiłem małą próbę w terenie na zapasowym ASW kolegi i rzeczywiście - pakiet nie chce wejść, powierzchnia nośna mniejsza niż u Bety czy ES... W każdym razie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razor1996 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Kolega kupił bete 1400 lata pięknie (śmigło z tyłu to wielki +) znam osobę która ma asw i choć śmigło składane przy troszkę mniej łagodnym lądowaniu sie złamało NIe wiem jak asw (nie latałem) ale jak będe miał trochę pieniędzy zamówię bete a raczej blixer na HK wersja arf to 60 dolarów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Kolega kupił bete 1400 lata pięknie (śmigło z tyłu to wielki +) znam osobę która ma asw i choć śmigło składane przy troszkę mniej łagodnym lądowaniu sie złamało NIe wiem jak asw (nie latałem) ale jak będe miał trochę pieniędzy zamówię bete a raczej blixer na HK wersja arf to 60 dolarów I porównywalny spadek jakości. Ta chińska podróba Bety ma naprawdę sporo niedoróbek. Cena to czasami nie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalgrabowski Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 I porównywalny spadek jakości. Ta chińska podróba Bety ma naprawdę sporo niedoróbek. Cena to czasami nie wszystko. Popieram. Już lepiej kupić w Polsce i dołożyć do tej Bety... Po prostu lepsza jakość - no przecież Bixler to klon klona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Tylko że jest teraz nowa wersja Beatki... Serwa gdzieś indziej etc. Trzeba poprawić co nieco... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalgrabowski Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Na abc-rc jest chyba stara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razor1996 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Nie mam zamiaru sie z poprzednikam sprzeczać bo zapewne macie racje Kolega ma bete od Pelikana a nie z HK i lata cudnie (poprostu myślałem że to to samo no cóż myliłem się) Moim zdaniem największe plusy to silnik z tyłu bardzo dobrze szybuje szybko sie wzbija (kolega leciał w góre w czymś zbliżonym do pionu a model nie pompował) Naprawde pdobał mi śię ten model ale mnie narazie na niego nie stać A jeśli blixer odpada to toto-1 powinien mi na razie wystarczyć A i najważniejsze toto ma oblot jutro to trzymać kciuki :lol2: Ps. Jak model sie rozbije to dowiem sie kto kciuków nie trzymał :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkk Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 No cóż - ile pytań tyle odpowiedzi. Kiedyś usłyszałem, że Bixler to dokładnie Beta tylko w innym opakowaniu ( w końcu oba robione w Chinach ) Teraz słyszę, że zupełnie co innego. Oraz pojawiły się informacje o nowej wersji Bety ( ale nigdzie nie spotkałem żadnych zdjęć ) Czy mógłby ktoś wkleić zdjęcia Nower Bety i Bixlera dla porównania ? Zamierzam kupić Bixlera i mam dylemat "moralny" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalgrabowski Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Będę trzymał kciuki Bo niby co mam robić innego oprócz testów Turnigy 9X która do mnie przyjdzie hurra ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 A więc tak ,Bixler z HK to stara wersja Bety 1400, w ABC jest już nowa wersja, lepiej szukać starszej bo o wiele więcej miejsca jest w kadlubie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalgrabowski Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Łoo :/ Poszukam gdzie indziej A tak ogólnie, to przymierzam się też do quada multiwii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Michał widzę że bierzesz wszystkie sroki za ogon... Najpierw beta, teraz quad, co będzie następne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalgrabowski Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Wszystkie sroki są skutecznie łapane, jak na razie :mrgreen: Odnośnie quada - PRZYMIERZAM się. Czyli jak zostaje coś w portfelu odkładam np. na silniki Aaa i odnośnie Bety - zamiast niej na początek trenerek prawdopodobnie od Jakuba Sroki haha :mrgreen: :devil: :rotfl: xD :twisted: w stylu Toto-0 czy jakoś tak - a Toto już nosiło nie raz sprzęt FPV u kol. KrzysiekB Póki co, zrezygnowałem z apki HK-T6A na rzecz Turnigy 9X. Kupiłem też pierdółki - kleje, kable, popychacze, śruby, pręty węglowe. I na szczęście, ustabilizowałem się finansowo xD 8) gdyż że bo pracowałem we wakacje i co nieco zarobiłem . Znowu co do quada - mam już silniki RCTimer 2830-11, regle + pakiety (do quada i bety :mrgreen: ) oraz złącza zamówię na w hk we wrześniu. Dumny z siebie jestem :rotfl: że wszystkie modelarskie artykuły, od początku przygody, są tylko i wyłącznie za moje oszczędności. No, a pomijając wszystko - wrzesień = nuda w szkole, niewiele nauki - przynajmniej w domu będzie co robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 wrzesień = nuda w szkole, niewiele nauki - przynajmniej w domu będzie co robić.Ciesz się póki mojżesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalgrabowski Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Cieszę się, cieszę We wakacje porobiłem notatki do konkursów, opracowałem lektury = powiat na 89% . Co do egzaminu gimnazjalnego - albo będzie bardzo łatwy (bo pierwszy z nowej podstawy programowej), albo bardzo trudny (powód ten sam ). Dlatego chcę sobie przynajmniej polski odwalić na konkursie, no albo przynajmniej część - biol,chem,geo,fiz , gdzie wystarczy laureat biologicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razor1996 Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Kurde widzę że obaj mamy przesrane z tym testem, ale ja wybitnym uczniem nie jestem a napewno nie takim by na konkursie zajac tak wysokie miejsce by nie pisac z polaka czy tam matmy A i podobno piszemy z polaka osobno histy osobna i tak dalej (ja też wszystko kupuje za swoją kaske) Ale ja nie dorabiałem w wakacje (a szkoda) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi