Irek M Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Czy to prawda, że Optic 6 2,4 gHz nie nadaje się do modeli łodzi i wodnosamoltów, bo niektórzy twierdzą, że są jakieś zakłócenia od wody? Tak, masz rację ale tylko jesli chodzi o wody jeziorne. zakłócenia powstają nie od samej wody tylko ...rybek uklejek, które nie wiadomo dlaczego mają to coś co zakłóca. Rybki te żerują przy samej powierzchni wody więc dlatego mogą wystapić te trudności. Zanim więc pójdziesz pływać nad jezioro upewnij się, że one tam wystepują lub nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 tylko ...rybek uklejek, masz rację ale zakłócenia powstają również poprzez interferencję fal radiowych z falami na powierzchni wody a jak wiadomo fale są częściej na jeziorach i zbiornikach zaporowych niż na rzekach i a co do uklejek to one również występują w rzekach i dlatego okazuje się że Optic 6 nie nadaje się do modeli pływających. Lepiej nie ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Ostatni programowałem krzywą skoku i krzywą mocy w Opticu i kiedy ustawiałem wartości pojedynczym piknięciem zauważyłem, że po każdym naciśnięciu + aparatura pikała, ale na niektórych wartościach liczba zatrzymywała się i należało nacisnąć jeszcze raz, aby dalej przeskoczyła. Dzieje się to co 3 lub 4 liczby za wyjątkiem 54% i 58%, np. 0%, 3%, 7%, 10%. Czy u Was też tak jest :?: :?: :?: :?: Tylko proszę, nie piszcie, ale ty masz problemy czy coś w tym stylu. Czasami ustawiając od zera podwójnie pika 1% a nie 0%. Wtedy jest coś takiego: 1%, 5%, 9%, 12%, 16%, 20%, 23%, 27%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Jeszcze raz proszę sprawdźcie jak jest w waszych Opticach! Oczywiście za normalną odpowiedź dodam pomógł. Filmik: http://www.youtube.com/watch?v=lWjUYQjPl1c&feature=youtu.be Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Latałem na Optic'u kilka lat jeszcze na częstotliwości 35 MHz, ale nie pamiętam żebym miał takie problemy. Teraz używam T9X i chwilami bardzo podobnie jak Ty. Osobiście zwalam to na brak dokładności. Jeżeli wszystko działa poprawnie, nie przejmowałby się tym zbytnio Pozdrawiam !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel_Kaszëbë Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 zakłócenia powstają nie od samej wody tylko... rybek uklejekNiebagatelne znaczenie ma też pora roku kiedy latamy, rybki uklejki przechodzące tarło w okresie maja i czerwca swoją srebrzystobiałą barwą emitują większe zakłócenia. Efekt zauważono szczególnie na częstotliwości 2.4 GHz na nadajniku... o zgrozooo: OPTIC 6.masz rację ale zakłócenia powstają również poprzez interferencję fal radiowych z falami na powierzchni wodyWarto dodać że w okresie wiosennym gdy zooplankton (limnozooplankton - słodkowodny) sezonowo zaczyna wzrastać, interferencja fal wodnych jest większa. W połączeniu z tym że rybki uklejki żywią się m.in. tym zooplanktonem, czyli pływają bliżej tafli wody - KRAKSA GOTOWA. Lepiej daj sobie spokój. Odbiegając od zoologii. Skakanie R/D L/U - TO NORMALNE i nie zaprzątaj sobie tym głowy. Klej model i w powietrze. A co do wody... Nie wiem kto Ci takich głupot do głowy nawkładał o wodnosamolotach, że woda zakłóca fale. Latałem wielokrotnie Wilgą 2000 na pływakach zawsze z miękkim lądowaniem. Latałem na częstotliwości 35MHz i na 2.4GHz - NIE MIAŁEM ŻADNYCH ZAKŁÓCEŃ. A dlaczego?? Bo na akwenie gdzie pływałem/latałem nie było rybek uklejek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Bo na akwenie gdzie pływałem/latałem nie było rybek uklejek.Ja wytłukłem je prądem i mam spokój. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Dzisiaj podczas testów pojawił się problem. Włączam aparaturę, świeci tylko niebieska dioda, a na wyświetlaczu nic. Aparatura nie wydała też żadnego piknięcia. Włączyłem ponownie i wszystko było dobrze. Raz miałem identyczną sytuację kiedy napięcie pakietu było bardzo niskie, ale dzisiaj było odpowiednie. Słyszałem o tego typu problemach szczególnie w aurorach, ale co o tym myślicie i czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi