Motylasty Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Witając. Swego czasu jeden z naszych kolegów stał przed dylematem zanabycia kolejnego modelu. Cały czas coś marudził o Easy Gliderze. P.....l EG, kup se Foxa doradziłem Grześkowi. No i kupił. Po pierwszych lotach bardzo mi za to dziękował spuszczając powietrze ze wszystkich pięciu kół samochodu. Się mi włamał z pomocą widelca do bagażnika i zapasowego też bydlak nie oszczędził. Woził się on z tym foxem po niebie tarnogórskim co rusz wydając z siebie dźwięki na literę k..., p.... etc. No a mnie się ten "nielot" bardzo spodobał. W końcu któregoś dnia Grześ przywiózł na nasze lotnisko prócz foxa E-Glidera. Minę miał jakąś takową zadowoloną. Już ja ci ten uśmiech z twarzy zdejmę, zaczaiłem się jak akurat był w powietrzu tym EG i załadowałem mu od tyłu w wezgłowie walizką na nadajnik, się mi aż alamunium wgniotło. Foxa szybkim ruchem wpakowałem do samochodu, przykryłem kocykiem i .... usiadłem obok latając swoim EG. Grzesiu jakoś tak się ocucił po 15 minutach, zerknął w niebo - "a jest", znalazł swego EG i dalej spoko latał. Chodziłem jakoś tak ze dwa tygodnie wokół "nowego nabytku", w końcu zadecydowałem, z szuflady wyjąłem siekierę i sru mu .... odciąłem mordę z silnikiem. Z kawałka sklejki 5 mm wytłem nowe łoże pod silnik, nawierciłem otwory, dobrałem z bambusianych stosownej długości patyki powtykałem gdzie trzeba, podlałem soudałem. W następnym kroku po wyschnięciu poobcinałem naddatki bambusa i kleju i ładnie przód wyszlifowałem. Z czego zrobić nową budę dla silnika, myśl pierwsza - laminat. Myśl druga - nie chce mi się. Myśl trzecia EPP. No to kawałek tego EPP nabiłem na posmarowaną CA szprychę rowerową, zapłem do Proxxona i .... wytoczyłem nowy przód. Wybrałem ze środka nadmiar "mięsa" Za napęd posłużyła mi KEDA A22-15M 1050KV - 220W, takoż ją dokręciłem. Dopasowałem obudowę silnika i przykleiłem ją do kadłuba kilkoma kroplami CA. Nałożyłem kołpak i łopaty Aeronauta 10x6 Poskładałem całość do kupy, trochę go podmalowałem MOTIPAMI. Jak to lata ? No nie jest to EG, gdzie człek wypuści model w powietrze, pójdzie mocz oddać w krzaki, z dziećmi się pobawi, pogada, zerknie w niebo .." a jest", machnie dragiem w nadajniku, znów pójdzie mocz oddać, do MacDonalda skoczy i w końcu jakoś wyląduje. Fox jest diabelnie narwany, "zły dotyk" w okolicach drążka steru wysokości grozi $%&543&*(%...&*(@!$#!@, lubi też bydlak przepaść w najmniej odpowiednim momencie. Pętle kręci wyśmienicie, w zakręty wchodzi gładko i robi je dosłownie w miejscu. Wyzwaniem jest beczka pomimo akrobacyjnego charakteru modelu, przy zbyt małej szybkości bydlak się zwala. Dobrze jest sobie w połowie figury pomóc wysokością oddając ją. Generalnie model wymaga prędkości i skupienia i dużej uwagi przy samym starcie. A start zaś z tym napędem i pakietem 3S .. pionowy. Jeszcze dwie inne fotki modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Czy na przedostatnim zdjęciu Panience Foxik paluszki u stópki lewej skasował ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Umm... Ale piękny model, a jakie podwozie... To znaczy kółko ma! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Może Waszmość koniom paszy zadasz i pognasz powozem do Stolp, nie zapominając oczywiście o modelce i modelach, oraz stosownych sprzętach foto. Też chcemy mieć tak modele utrwalone. Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Tomku, no tylu Was tam wziętych modelarzy a nie potraficie "utrwalać" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Niezła gruba berta z tego modelu Popatrzcie na cień na przedostatniej fotce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Niezła gruba berta z tego modelu Popatrzcie na cień na przedostatniej fotce :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Niezła gruba berta z tego modelu Popatrzcie na cień na przedostatniej fotce :?: :?: Maciek - pomyśl - model rzuca cień a nogi :shock: :?: :idea: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Model piękny, podwozie.... wysokie :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Mocno wiało i spódnicę podwiewało :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CezaryK Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Kilka dni temu na wniosek Motylastego przejąłem od niego rzeczonego FOX'a na własność w drodze wymiany. W komplecie otrzymałem standardowe wyposażenie gdyż tuningowe odmaszerowało Tomkowi w czasie lotu. :wink: To mój pierwszy fabryczny model, więc nie mam za dużo do powiedzenia. Po zmontowaniu w całość i uzupełnieniu odbiornika oraz baterii na przydomowej łące dokonałem oblotu. Fakt, że nie mam doświadczenia z akrobatami, wcześniejsza lektura na tut. forum i przestrogi Motylastego nie zachwiały moim postanowieniem. :crazy: No i... udało się! Model lata wcale fajnie ale inaczej niż termiki co wynika z jego przeznaczenia i konstrukcji. Zgodnie z poleceniem instruktora wymagana jest pełna koordynacja ruchów bo sterowanie pojedyncze nie daje przewidywanego efektu Uważać i owszem - trzeba ale bez przesady. Pękaty kadłub nieco utrudnia trzymanie do startu ale taka jego uroda. Reszta - standard. Jeszcze lepiej model sprawuje się w rękach syna, który nie obciążony nawykami z dorosłego latania radzi sobie o niebo lepiej ode mnie. Szczerze polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 27 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 No to dawaj Czarek jakieś fotki, bo jak nie to ja zamieszczę z okresu gdy latał jeszcze w moich łapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CezaryK Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Dawaj Tomek! nie krępuj się Ja dzisiaj mam "kocioł" ale za 2 dni, jak będzie pogoda to pstrykniemy foty ku pamięci puki jeszcze jest w jednym kawałku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Odkopię temat gdyż za sprawą kolegi CezaryK rzeczony model zawitał dzisiaj do mnie na wieś :-). Cieszy to że ów "nielot" zawędrował w kolejne ręce. Zanim go ulotnię, lekko go "odświeżę", może troszkę podmaluję itp. Mam też kilka pytań: 1. czy farbki Humbrol nadają się na EPP czy będzie zachodzić jakaś reakcja nieporządana (wolę spytać niż próbować na modelu) 2. gdzie w modelu ma być SC 3. pewnie silnik pójdze do wymiany - jaki polecacie do tego latadła 4. do ludzi którzy latali foxem - jak radzi sobie w warunkach "wietrznych". Tutaj na wsi pi*dzi często dość mocno :-) Jak "odmaluję" modela zasadzę kilka fotek ku pamięci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel_Kaszëbë Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 rc_kaszuby to byuł mój chwilowy login, dopóki nie odzyskałem haseł do starego. Modyfikacje w foxie przeprowadzone :-) Dostał nowy motor turnigy C3530 1400 obrotów na Volt, ze śmigłem graupnera 9*6 idzie pionowo do góry :-) troszkę go podmalowałem Tuż po lądowaniu, widać na śniegu ślad piękny po przyziemieniu :-) Model dość szybki ale przewidywalny, SC na ok 25% cięciwy płata, tak jak doradził mi CezaryK, przy pętlach jak po sznurku, beczka wymaga pomocy wysokości. Super model mam nadzieję że sobie u mnie polata :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Ale co to za kity nam wciskasz?! Przecież wiadomo, że jeszcze nikt nie widział grama sniegu w tej okolicy !!!! :rotfl: Mnie też się podoba Fox ale myślę o wersji 2300. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel_Kaszëbë Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Cześć Irek, zapraszam do somonina, zobaczysz na żywo. Zresztą zdjęcia dzisiaj robione, możesz zobaczyć we właściwościach jpg. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CezaryK Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Cieszę się, że model znów lata. Gdyby nie przepełnienie w warsztacie pełniącym rolę hangaru, zapewne nie pozbył bym się go. Jak widać po zdjęciach od początku tego tematu Fox przeszedł face lifting ale nadal lata świetnie. Warto mieć taki model w hangarze, którym przy odrobinie wprawy można pokazać znajomym co to akrobacja :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel_Kaszëbë Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Dzisiejszy lot był super :-) na silniku który opisałem i pakiecie 3s 2200 mAh timer w radiu po wylądowaniu zatrzymałem na 21 min 15 sek. NA JEDNEJ BATERI, w kieszeni dzierżyłem jeszcze dwa takie pakiety ale przy -6 st C palce drętwiały żeby latać dalej:-(. Model przy pętli wykazywał chęć przepadnięcia (skętu) na skrzydło przy gazie wystarczającym żeby spokojnie podejść do szczytu pętli. Wiem że coś jest nie tak z ŚC ale nie pamiętam czy przy takim zachowaniu dać ŚC na ogon bardziej czy dać na dziób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Cześć Zamówiłem sobie model foxa 1800 i chciałbym wymienić napęd. Przejrzałem trochę sklepów i myślę o takim zestawie. -SIlnik RAY 2836/10 -KOŁPAK ALU. 38/4/M3 TURBO SPECIAL -Łopatki Graupner CAM FOLDING 10*6 -Mam z zasobów regulator Turnigy Plush 30A z kartą do programowania Model będzie ważył coś ok 900g Możecie coś powiedzieć o takim zestawie lub polecić jakieś zmiany? Chciałbym,żeby model miał tej mocy i ciągnął pionowo bo na standardowym silniku mu brakuje jej z tego co wyczytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi