Johny88 Opublikowano 7 Września 2011 Opublikowano 7 Września 2011 Witam mam pytanie odnosnie połączenia 2 odbiorników. Zamierzam kupic model ktory przewiduje minimum 8 kanałow , najlepsze jak dla mnie odbiorniki jakie znalazlem sa na 8 kanałow z tym ,że jednym z nich jest kanał do zasilania. Czy jest mozliwosc by kupic 2 odbiorniki i wlozyc je do jednego samolotu? Czy jakoś się je łączy? Jak wy to robicie gdy wam nie starcza kanałów?? Dodam ,że latam na Mx16 w pasmie 35MHz pzdr
buwi777 Opublikowano 7 Września 2011 Opublikowano 7 Września 2011 Na dowolnym kanale podpinasz Y-kabel i przez niego się zasila ...
Johny88 Opublikowano 7 Września 2011 Autor Opublikowano 7 Września 2011 Czyli kablem Y podłączam 2 odbiorniki ? Dobra a teraz pytanie troche z innej beczki ale nie chce robic kolejnego tematu. Mianowicie jak sie podłącza w modelach elektrycznych tak zeby nie spalic odbiornika pakiet np na 4S czyli ponad 14V a wiadomo ze odbiorniki dzialaja srednio do 7V ,czy jeżel podłączamy to przez regulator to sprawa jest zalatwiona ? Tzn. Bateria -------- Regulator ---------- silnik I nastepnie odbiornik do regulatora Pozdrawiam!
robas69 Opublikowano 7 Września 2011 Opublikowano 7 Września 2011 Jeżeli Twój regulator posiada BECa to oczywiście możesz podłączyć tak jak narysowałeś. Jeśli go nie posiada, w celu zasilenia odbiornika i serw musisz pomiędzy akumulatorem je zasilającym, a nimi zainstalować regulator napięcia np. Jeti Max Bec lub tańszy np. Dualsky VR-3, który obniży napięcie do akceptowalnego przez odbiornik i serwa, np. 4,8 V, a praktycznie 5 V.
hubert_tata Opublikowano 7 Września 2011 Opublikowano 7 Września 2011 Czyli kablem Y podłączam 2 odbiorniki ?Nie o to chodzi.Żeby podłączyć 2 odbiorniki w Twojej wersji potrzeba jakiejś większej filozofii, więc łatwiej zastosować jeden wielokanałowy.
Irek M Opublikowano 7 Września 2011 Opublikowano 7 Września 2011 Czyli kablem Y podłączam 2 odbiorniki ? Nie. Nie w twoim kontekście myślowym; jesli podłączysz dwa odbiorniki to jakby zdwoisz te same funkcje ale nie rozszerzysz możliwości. Podpinając dwa 8kanałowe nie uzyskasz 16 kanałów.
Johny88 Opublikowano 7 Września 2011 Autor Opublikowano 7 Września 2011 Czyli kablem Y podłączam 2 odbiorniki ? Nie. Nie w twoim kontekście myślowym; jesli podłączysz dwa odbiorniki to jakby zdwoisz te same funkcje ale nie rozszerzysz możliwości. Podpinając dwa 8kanałowe nie uzyskasz 16 kanałów. Więc jak połączyć 2 odbiorniki ? Wszystkie jakie widzialem są tak naprawde na 7 kanałow ... bo trzeba odjac kanał zasilający...?
Rob Mc Fly Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 Wszystkie jakie widzialem są tak naprawde na 7 kanałow ... bo trzeba odjac kanał zasilający...? Jeśli ósme gniazdo jest opisane: "8/batt" to wystarczy podłączyć serwo przez Y-kabel i masz użyte wszystkie osiem kanałów. Przyjrzyj się dobrze odbiornikowi R-16 SCAN - nawet w sklepach jest błędnie opisywany jako odbiornik o siedmiu kanałach.
xader Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 Przeciez samo podlaczenie 2 odbiornikow nic nie da, rownie dobrze mozna podlaczyc 8 odbiornikow i miec 8x4 kanalow z tym ze bedziesz potrzebowal 8 modulow nadajacych zeby je spozytkowac. O ile wiem na danym kanale 35Mhz jest wysylany jest sygnal ppm i nastepnie jest demultipleksowany w odbiorniku na poszczegolne kanaly sterowalne. Nie znam sie na graupnerach czy 35mhz ale tu masz odbiornik ktory powinien pracowac z twoja aparatura (potwierdz u innego zrodla jezeli bys sie zdecydowal): http://www.aviatormodelshop.pl/pl/p460-graupner_r16_scan_fm_35a35b.html najlepsze jak dla mnie odbiorniki jakie znalazlem sa na 8 kanałow z tym ,że jednym z nich jest kanał do zasilaniajezeli chcialbys zasilac odbiornik z ubec'a wtedy stosujesz 8/bat jako zasilanie, przy zasilaniu z esc odbiornik jest zasilany przez throttle, podejrzewam ze jezeli chcialbys miec 8 kanalow i ubec'a moglbys pokusic sie o samodzielne zrobienie wtyczki z zasilaniem i sygnalem. Patrzac na koszta nie jestem pewien czy wejscie w 2,4ghz i np frsky nie wyjdzie ci taniej.
utopia Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 Przeciez samo podlaczenie 2 odbiornikow nic nie da, rownie dobrze mozna podlaczyc 8 odbiornikow i miec 8x4 kanalow z tym ze bedziesz potrzebowal 8 modulow nadajacych zeby je spozytkowac. ależ owszem że da i wcale nie potrzeba kilku nadajników już stare radia futaby czy graupnera posiadały dodatkowe moduły rozszerzające ilość kanałów . W pełnej wersji nautic miał chyba 56 kanałów ( albo 64 i była możliwość dalszej rozbudowy) trochę bezsensu -chyba że ktoś chce zapalać zdalnie kolejne światełka w makiecie ... aha - cena modułu dodatkowego kiedyś była sporo wyższa od wartości MX16 :wink: generalnie 8 kan wystarcza nawet w 90% makiet samolotów 1-lotki 2-wysokość 3-silnik 4-kierunek 5-klapy 6-podwozie (wł-wył) 7- hamulce aerodynamiczne 8-?
buwi777 Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 8-? Lampki, Krzysiu, lampki - blichtr musi być :rotfl: :jupi:
mkrawcz1 Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 Zamierzam kupic model ktory przewiduje minimum 8 kanałow Mógłbyś to zdanie rozwinąć? Jaki model? Do czego te 8 kanałów? Może to ułatwi udzielenie pomocy.
Air Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 generalnie 8 kan wystarcza nawet w 90% makiet samolotów 1-lotki 2-wysokość 3-silnik 4-kierunek 5-klapy 6-podwozie (wł-wył) 7- hamulce aerodynamiczne 8-? 1 - lotka L 2 - lotka P 3 - silnik 4 - wysokość 5 - kierunek 6 - klapy 7 - podwozie 8 - hamulce aero bajery: 9 - światła nawigacyjne 10 - światła lądowania 11 - wytwornica dymu 12 - zrzut bomb/skoczków etc 13 - spadochron hamujący W spalinowych (na których się nie znam) zapewne jeszcze jakieś regulowanie składu mieszanki czy odcięcie paliwa? W FPV pan/tilt Do tego jeszcze można sobie wyobrazić jakąś bardziej skomplikowaną mechanikę skrzydeł (sloty etc)
MarekJ Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 już stare radia futaby czy graupnera posiadały dodatkowe moduły rozszerzające ilość kanałówPiszesz o odbiornikach czy nadajnikach?. Mam od lat sprzęt Futaby ale takiej opcji nie widziałem.... pewnie o czymś nie wiem.
karlem Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 W moim MC15 było coś o podłączaniu modułu NAUTIC i rozbudowie przez to o ileś kanałów, tak, że z 7 robiło się sporo więcej...
LeszekJ Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 Jak wy to robicie gdy wam nie starcza kanałów??Kupujemy zestaw nadajnik/odbiornik np. 10-, 12- lub 14-kanałowy.
utopia Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 Marku -jak to Ty mozesz czegoś nie wiedzieć? za karę zdrowaśka na grochu po dzienniku :wink: Tak jak Karol napisał w Graupnerach moduł do nadajnika nazywał się Nautic i było"stosowne ustrojstwo" odbiorcze do tego . Nie powiem jak to się nazywało u Futaby bo mnie od początku zmuszali do sprzętu z firmy konkurencyjnej ale wiem że Futaba miała dokładnie to samo w ofercie . Pisząc to samo mam na myśli funkcjonalność a nie kompatybilność Wtedy posiadałem FM 4014 to była pulpitówka dość prosta ale ceny tych dodatkowych modulesów były zawrotne Eh
Johny88 Opublikowano 8 Września 2011 Autor Opublikowano 8 Września 2011 Przeciez samo podlaczenie 2 odbiornikow nic nie da, rownie dobrze mozna podlaczyc 8 odbiornikow i miec 8x4 kanalow z tym ze bedziesz potrzebowal 8 modulow nadajacych zeby je spozytkowac. ależ owszem że da i wcale nie potrzeba kilku nadajników już stare radia futaby czy graupnera posiadały dodatkowe moduły rozszerzające ilość kanałów . W pełnej wersji nautic miał chyba 56 kanałów ( albo 64 i była możliwość dalszej rozbudowy) trochę bezsensu -chyba że ktoś chce zapalać zdalnie kolejne światełka w makiecie ... aha - cena modułu dodatkowego kiedyś była sporo wyższa od wartości MX16 :wink: generalnie 8 kan wystarcza nawet w 90% makiet samolotów 1-lotki 2-wysokość 3-silnik 4-kierunek 5-klapy 6-podwozie (wł-wył) 7- hamulce aerodynamiczne 8-? Ja liczylem to tak: bo chodzi o Samolot B-25 1- lotki 2-kierunek 3-wysokosc 4,5-klapy 6-podwozie 7,8 2x silniki np klapy dlatego wpisalem 2 kanaly bo w odbiorniku podłączam 2 serwa i przypisuje im jeden przełącznik. I teraz jak podłączyc zasilanie ?
madrian Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 A po co? Podpinasz je kablem Y do jednego kanału i już. To tylko klapy. Lepiej już lotki dać na osobnych kanałach, żeby móc im różne ciekawe miksery sprawić, w razie potrzeby. Zajrzyj na stronę DEBILE - tam był artykuł o konfiguracjach wielosilnikowych.
mkrawcz1 Opublikowano 8 Września 2011 Opublikowano 8 Września 2011 Silniki na jeden kanał przez Y-kabel. A jeżeli chcesz sterować je różnicowo - mikserem V-tail mieszasz z kierunkiem.
Rekomendowane odpowiedzi