Skocz do zawartości

Ciągnięcie za samolotem banera

marcel_Kaszëbë

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak wygląda temat ciągnięcia za samolotem bannera. Wymiar 40-50 cm wysokości, 160-200 cm długości. Samolot Piper J3, 180cm rozpiętosci, silnik prawdopodobnie asp 2suw 8,5 cm3

Czy to możliwe w ogóle? Domniemam że materiał musiałby być lekki i przewiewny (może firana). Na nim miałoby byc logo firmy i strona www.

Jak mogłoby to wpłynąć na właściwości lotne? Czy ktoś kiedykolwiek ćwiczył takie cuda?

Opublikowano

ja latalem kiedys moim staudacherem z 10m wstazka szerokosci ok 4cm i nie bylo problemu, reakcje modelu takie same, dalo sie jednak odczuc ze wstazka go troche trzyma i model nie rozpedza sie az tak dobrze

Opublikowano

Waga samolotu gotowego do startu??

Silnik trochę zasłaby. :cry:

Baner musi być odczepiany do lądowania od samolotu. (zrzut podczas rundy)

Rozwijany w powietrzu, nie może też gwałtownie "strzelić"

Jak sobie wybrażasz latanie z tak małym banerem,

musiał byś latać ludziom prawie nad głowami.

Bezpieczeństwo, odpowiedzialnośc karna - przemyśl naprawdę.

Opublikowano
Witam.

Jak wygląda temat ciągnięcia za samolotem bannera. Wymiar 40-50 cm wysokości, 160-200 cm długości. Samolot Piper J3, 180cm rozpiętosci, silnik prawdopodobnie asp 2suw 8,5 cm3

Czy to możliwe w ogóle? Domniemam że materiał musiałby być lekki i przewiewny (może firana). Na nim miałoby byc logo firmy i strona www.

Jak mogłoby to wpłynąć na właściwości lotne? Czy ktoś kiedykolwiek ćwiczył takie cuda?

Mam kolege ktory modelem o rozpietosci 2.2m z silnikiem WEBRA 15cm ciagal po niebie baner. Nie pamietam jakich byl wymiarow - ale na pewno powyzej 2m. Niemniej to o czym pisal Armand: musi byc rozwijany w locie, zrzucany przed ladowaniem - to najwazniejsze elementy. Nie pamietam w koncu na jakim materiale skonczylo sie - ale na pewno na takim ktory nie nasiakal spalinami. Jakis podziurkowany nylon, albo wlasnie firana - ale baaardzo rzadka. Latal swoim modelem na pokazach na Bemowie.

Opublikowano
Waga samolotu gotowego do startu??

Silnik trochę zasłaby.

przewidywana przez producenta - 2,5 kg

Baner musi być odczepiany do lądowania od samolotu. (zrzut podczas rundy)

Rozwijany w powietrzu, nie może też gwałtownie "strzelić"

to rozwiewa mój pomysł. Na razie brak mi wolnego kanału w radiu aby obsłużyć te dwie funkcje.

Jak mocuje się taki baner tak aby nie obracał się wokoło siebie?

możnaby zastosować mocowanie w 2 punktach kadłuba, co uniemożliwiłoby zawinięcie sie holu wokół własnej osi.

|---------_______________________________________________
|         |       sznurek       |
|           |                   |
|            |                  |
|            |                  |                     BANER
|    SK       |                 |
|             |                 |
|             |____sznurek________________________________
|_____________|

może coś takiego.

Opublikowano

Witam,

Z powodzeniem holowałem banner zwykłym latającym skrzydłem (SpeedWing).

Banner zrobiłem z cienkiej folii malarskiej o rozmiarach około 35x200cm,

krawędź natarcia wzmocniona rurką węglową. Oczywiście to tylko wersja testowa, wersja produkcyjna musiałaby być zrobiona z bardziej wytrzymałego i przewiewnego materiału.

Pod tym adresem jest krótki filmik z lotu (wybaczcie jakość) ze skróconym bannerem, uszkodziłem go przy lądowaniu w wysokiej trawie:

Film1

Schemat mocowania:

speedwingbannerxm6.th.jpg

Opublikowano

A jak ze startem??

Mój piper ze względu na wielkość będzie wymagał lotniska i rozbiegu z ziemi. NIe wiem jak rozwiązać "ciągnięcie" bannera podczas startu. Może z asfaltu, który stawiałby znikomy opór...

Opublikowano

Przy krótkim rozbiegu z gładkiej nawierzchni mogłoby się udać, jednak banner nie przeżyłby chyba tego zbyt długo.

Przykład miał raczej ilustrować, że opory w locie ze średnią prędkością nie są kosmicznie wysokie.

Opublikowano
jednak banner nie przeżyłby chyba tego zbyt długo

Nie gra roli. Może wytrzymać nawet tylko 3-4 loty. Powiem dlaczego. Mamy w pracy imprezę firmową z kontrahentami. Szef wie czym się pasjonuję, zaproponował kilka przelotów podczas imprezy za... dość wysoką premię (wystarczy na porządny silnik) :).

Warunek że samolot ma ciągnąć baner z logo firmy i stroną www. Taka atrakcja podczas imprezy.

Opublikowano

ja tak tylko dla spokju sumienia, że zadałem pytania:

- masz ubezpieczenie??

- możesz powiedzieć "nie lecę" bo są złe warunki meteo - szef sie nie obrazi??

- masz oblatany model??

- latałeś przed publicznością??

- widziałeś miejsce gdzie masz ew. latać??

- jeśli zlecenie zostanie na to wystawione - masz kwalifikację personelu FMP

- itd.

Opublikowano
- masz ubezpieczenie??

Nie mam i podejrzewam że 99% obecnych użytkowników nie ma, a pewnie latają również w miejscach gdzie jest zagrożenie

możesz powiedzieć "nie lecę" bo są złe warunki meteo - szef sie nie obrazi??

mogę, taki warunek postawiłem jak tylko pojawił się ten pomysł

masz oblatany model??

nie mam, ale do imprezy podejrzewam że wylatam nim ładnych kilka godzin. Impreza w zimę (pomijam sprawy techniczne z mrozem itd) Chodzi tylko o fizyczną możliwość ciągnięcia bannera

latałeś przed publicznością??

tak, jeżeli za publiczność można uznać grupę ok 12 osób

widziałeś miejsce gdzie masz ew. latać??

jeszcze nie, jadę tam w weekend, wiem ze na Helu

masz kwalifikację personelu FMP

nie mam zielonego pojęcia co to za personel, zlecenia na piśmie na to nie będzie

itd.

tzn??

Opublikowano
Wymiar 40-50 cm wysokości, 160-200 cm długości

Wiem, że to trochę odbiega od tematu, ale przy tak małym banerze może po prostu wyklej te napisy na modelu: skrzydła góra i dół, oraz kadłub to sporo miejsca.

Reklama niezła, nawet jak model stoi na ziemi, a kłopotów zero :]

Opublikowano

Czepiacie się tego co nie macie! Miało być o banerze bo mnie też to interesuje ;D

Czy mocowanie przedstawione przez Krzyśka również stosuje się w samolotach? Czy tak właśnie powinien być mocowany baner?

Opublikowano
Czy mocowanie przedstawione przez Krzyśka również stosuje się w samolotach? Czy tak właśnie powinien być mocowany baner?

Takie samo mocowanie widziaem w normalnej motolotni cagnacej baner. Usztywniajaca rurka na przodzie banera miala na koncach kolka aby baner przy starcie sie nie przetarl. Po starcie baer ustawial sie w pionie automatyznie..( jeden oniec bardziej dociazony )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.