Skocz do zawartości

Ploter CNC wykonany na podstawie rysunków ze str ultralajt

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Kolejna nowa praca. Rama do quadrocoptera. Sklejka balsowo-lipowa 3mm. Całość zmieściła się na 2 płytach 250x500mm. Rozstaw ramion wyjdzie 680mm. Całość wzorowana na ramach dostępnych choćby w HK. Rysowane na podstawie zdjęć właśnie z HK.

Chyba zaczynają się pojawiać pierwsze luzy, niektórym otworom brakuje 0,2 do 0,3mm do wymiaru. Myślę nad wymianą wózków osi Y na wałki i łożyska linowe. Ale też na dniach będzie u mnie całkiem nowa i w porównaniu do tej maszynki 100% profesjonalna konstrukcja. Prowadnice liniowe prostokątne - Bosch Rexroth, śruby toczne - GTEN, silniki krokowe 2 Nm 3A, wrzeciono "mokry chińczyk" 1,5kW...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

Raczej luzy w napędach nie będą dawać zmniejszonej średnicy całego otworu a otwór albo jajowaty albo 2 połówki przesunięte . Z ciekawości ile czasu wycinana była jedną formatka i jak mocowana?

Opublikowano

Otwory okrągłe wychodzą "na oko" okrągłe... Te prostokątne na wpusty są mniejsze niż miały być, ale nie wszystkie. Widać, w którym narożniku zagłębiał się frez i potem ścianka odjeżdża do środka. Widać to na zdjęciu.

Dołączona grafika

Co do czasu cięcia to dokładnie nie wiem. Wyszło mi trochę podwójnych linii - gdzieś przy kopiowaniu musiałem się pomylić. Ale na gotowo powinno być w okolicach 30-35min (posuw roboczy 300 a przeloty chyba 400 mm/min).

Mocowanie kilkoma płytkami po brzegach i płaskownik ołowiany na środku pilnowany żeby nie było kolizji :) .

Opublikowano

No tak w otworze prostokątnym widać luz na mechanice maszyny. Ale i tak jak na nakłady nie jest źle. Ja w drewnie nie robię nic bo syfi strasznie całe pomieszczenie. Jeżeli Ci o 2-3 dychy ucieka wymiar to może wynika to z offsetu? Czym generujesz kody i na jakim sterowaniu maszyna chodzi?

Opublikowano

Tak, rysunek odpowiednio przygotowuję. Najpierw rysuję tak jak ma być potem polecenie offset i odsuwam o np, 0,5mm na zew lub wew. Wydaje się, że trwa to długo ale nie jest źle, przynajmniej narazie. Do tego co robię sprawdza się idealnie.

Nigdy nie robiłem korekcji w kodzie... Kiedyś będę musiał to opanować.

Czy na cncinfo masz taki sam nick?

Opublikowano

Pole robocze mam X 300, Y 550, Z chyba 30. Wałków z łożyskami liniowymi nie ma w tej maszynie. Os Y porusza na łożyskach kulkowych i profilach alu (30x30x2) tworzących ramę. Os X to też łożyska kulkowe ale poruszające się po wałkach 12mm. Widać to fotkach na pierwszej stronie. Rozwiązanie do miękkich materiałów nawet się sprawdza.

Ostatnio grawerowałem napis w stali. Poszło, ale wszystko dziwnie drgało. Na dłuższą robotę w metalach bym się nie zdecydował.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jakbyś mógł zamieścić jakieś rysunki itp plany. Bo niestety oryginalny link nie działa :) Zresztą napisałem Ci wiadomość PW!

Pozdrawiam! :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dołączona grafika

Uruchomiona nowa maszyna. W porównaniu do tej z wątku- bajka :).

Wszystko teraz wychodzi precyzyjnie i 2 lub 3 razy szybciej.

Ekstra jest też wrzeciono bezszczotkowe "mokry chińczyk". Przy 24000 obr/min panuje cisza. Słychać tylko lekki szum. Wszelkie głośniejsze dźwięki pochodzą od obrabianego materiału.

Ta z wątku "odwieszona na haczyk" :)

Opublikowano

Na odbiór maszyny czekałem długo:) ... Ale jest już u mnie 1,5 miesiąca i dopiero teraz wiem jak mało wiem !

Wersja na silnikach krokowych.

Prędkości g0 są ustawiona na 2500 mm/min. Ponoć można i więcej (3000 czy 3500 już nie pamiętam) ale nie sprawdzałem.

Ogólnie maszyna jest OK. Nie było problemów z uruchomieniem. Nic nie trzeba przy tym robić, takie plug&play.

Jedyny mały minus to jak stolikiem wyjedzie się max w którąś stronę i mocniej o niego oprze to całość leci. Trochę podstawa za mała. Ale raz się przestraszyłem i już pamiętam o tym.

Co zrobisz z tym prototypem frezarki? :) Masz ją teraz na zbyciu? Czy co? :rolleyes:

Zastanawiam się co z tym zrobić.

Opublikowano

A jakie krokowce są zastosowane ile Nm? 2,5 metra nie robi specjalnie szału, sądziłem że z 8 metrów to goni. Czy na serwach jest duża różnica w cenie?

Opublikowano

Tak naprawdę to nie wiem jakie są silniki. Aż napiszę do M.G.

Na serwach nie wiem jaka cena.

Silniki są takie:

SM57HT76-2804A

V A kg-cm

3.2 2.8 18.9

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.