Gość Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 coś około 2000mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter216 Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 a nie chcesz pobawić się czymś w rozmiarze 3m mam niezłe plany a Ty fajnie rysujesz Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Pewnie ze chcę szczegóły na PeWu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Olszówka Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Witam, jeżeli Sławku możesz to pomyślcie o modelu który nadaje się do holowania szybowców.Jest deficyt takich modeli w wersji pod laser do samodzielnego montażu w rozsądnych pieniądzach.Są gotowe modele,ale to nie to samo co zbudować samemu.Może być cesna,gawron,jak12.Model o właściwościach trenerka o rozpiętości 2,5-2,8m.Silniki popularne benzyny od50 do 80cm.Takie modele nie wymagają drogich serw i elektroniki.Lata się nimi super i mało stresująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Dokładnie nad takim czymś myślę. Wymieniliśmy się telefonami, jutro będzie rozmowa telefoniczna w tym temacie. Zapewne coś z tego wyjdzie. Model oczywiście z przeznaczeniem do holowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiator Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Witam.Z Polskich holówek polecam całkowity unikat http://www.aviata.mgk.pl/gniady/gniady_dane_techniczne.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Pierwsze wrażenie -dolnopłatowa Wilga. Wcześniej nie słyszałem o tym samolocie, czyli faktycznie byłby unikat, a model byłby ciekawy, nawet nie jako makieta, a jako w ogóle model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Ten samolot to mix wilgi, kolibra i paru innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luqas Opublikowano 18 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 a tak jeszcze na gorąco w temacie orki, myślał ktoś nad profilem dla niej ? albo jaki profil ma prawdziwa. celować w coś szybszego czy bardziej nośnego ? statecznik poziomy jakiś delikatny profil czy płyta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Tutaj masz artykul polskiego "Howarda Huges'a" a w nim troche informacji wraz z profilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luqas Opublikowano 18 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Paweł bardzo dziękuję. Nie widziałem tego do tej pory, na pewno się przyda, takich materiałów mi brakowało. jak ktoś by miał jeszcze to bardzo chętnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Tutaj doskonale widać profil w miejscu składania skrzydeł http://www.airliners.net/photo/EM-11C-Orka/1585481/L/ Na oko podobne do NACA M21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Profil Orki to NACA 747A315. Jest podany na PDF-ie, którym się dzieliłem. Kiedyś szukałem dokumentacji do tego profilu, ale nie znalazłem. Widać jakiś "spycjalny". :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luqas Opublikowano 19 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Właśnie dlatego że ten profil taki specjalny jest pytanie czy trzymać się go czy zastapić czymś bardziej sprawdzonym w modelach? Ciekaw jestem jak to na klapach sie bedzie zachowywać z siknikami zaraz za nimi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Profil jest do wyciagniecia, tzn w ramach przeczesywania roznych dokumentow jest szansa ze trafie na niego ale nic nie obiecuje. Skrzydlo w Orce pod wzgledem aerodynamicznym nie jest do konca udane, proponowal bym zastosowanie profilu modelarskiego. A i wez pod uwage to ze ona ma pod dwie klapy na skrzydle, lub jak kto woli klape i klapke EDIT: Z profilem sie udalo to jest "typowa" siedmio cyfrowa NACA, zajrzyj tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Na zdjęciu wydaje się, że za krawędzią natarcia jest od spodu nieco wklęsły, ale to może złudzenie apteczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Przegiecie jest w ~80% na gornej i ~85% na dolnej krawedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Juz popelniasz podstawowy bład. Profile w modelach latajacych nawet jesli jest to makieta nie maja nic wspolnego z oryginałem. W modelach nalezy stosowac profile sprawdzone w modelarstwie a nie odwzorowywac oryginalne bo wyjdzie Ci sliczny NIELOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luqas Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 No dobra czyli jest wiadome że profil modelarski. Trochę zrobił się think tank ale to raczej dobrze, to jak jeszcze pozwolicie to pytanie w takim razie jaki proponujecie profil modelarski, może żeby jakoś strasznie mocno się nie odznaczał od orki żeby może chociaż miał podobnie jak orka w swoim profilu 15% grubości ? wiem że to już powoli się kwalifikuje pod nowy wątek ale w oblatywaniu i budowie większość z was ma większa wiedzę niż ja, na to konto myślę że wszystkie zgromadzone dane zgrabnie przeniosę do 3d nie chcę też stawiać pierwszych kresek bez konsultacji o te ważne szczegóły, a jak już się zacznie na bogato to zrobi się nowy wątek w odpowiednim dziale a tu linka z kontynuacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Moim zdaniem wystarczy Clark Y, albo NACA 2412. Jak jednak chcesz grubszego to NACA 2415 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi