erapin Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Mam ten model. Dziś byłem na polu , z racji , że ładna pogada chciałem polatać. Aparatura włączona , pakiet podłączony. Ostatnie sprawdzenie servow i w górę. Po wyrzuceniu modelu gaz na maksa i po 2-3s buuuu - koniec mocy , śmigło aby tyle , że się kręci. Kilkakrotnie odłączam i podłącz wszystko , lecz nadal to samo... silnik chodzi przes 2-3s i staje , po czym zaczyna pikać paręrazy po czym znów na 2s śmigło sie kręci i znów pikanie. Wszystko działa oprucz silnika... Myślę sobie , że pakiet rozładowany chodź ładowałem go przed lotem.. No nic , zanoszę sprzęt do domu , podłączam ładowarkę i właśnie parę minut temu odłączam w celu sprawdzeniu czy problem nadal jest. Podłączam , serva chodza dużo lepiej z racji tego , że pakiet jest na full , ale silnik ani drgnie. Nie wiem co jest... Chciałem jeszcze powiedzieć , że przy podłączaniu pakiety jest takie charakterystyczne pikanie. Identyczne jak tu w 12,04 min Wcześniej był taki sam dzwięk , lecz teraz brakuje tego ostatniego pik na końcu ( tego takie jakby dzwięk sie unosił do góry i wszystko wskazuje , że jest git) Nie wiem , czy coś zepsułem , ponieważ nie mam doświadczenia , czy coś źle robię. Bardzo proszę o POMOC :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Odłącz akumulator,wyłącz aparaturę. Włącz radio i daj drążek gazu na full,teraz podłącz akumulator , jak usłyszysz piknięcie, to drążek gazu na zero. Powinno działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erapin Opublikowano 14 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 niestety.. nadal nie działa silnik.. Wszystko inne OK. Ciągle nie ma takego charakterystycznego 4 i 5 piknięcia , który jest na filmiku. Co mam robić ? :? EDIT: Teraz podłączyłem pakiet byly tylko te pikniecie " 4 i 5" i jak dalem drazek gazu na maksa to silnik włączył sie na 1s i znów wyłączył. Jak drążek wezmę inaczej niż "na maksa" to nic sie nie dzieje. Zaraz wsatwię filmik. Proszę o POMOC : http://erapin.wrzuta.pl/film/2g5F2rqvYMP/bixler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Spróbuj tak, ściągnij śmigło, włącz rewers ,podłacz pakiet i sprawdź czy silnik "będzie" krecił nadal owe 1s... I trymerek na na środek, badź na sam dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Zmierz napięcie na pakiecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Weź do ręki jakiś multimetr. Zmierz woltomierzem napięcia pakietu - główne, na zaciskach, oraz każdej celi (na złączu do ładowania: 1 z 2, 2 z 3, 3 z 4 itd. Odłącz silnik i zmierz, za pomocą omomierza, ustawionego na najmniejszy zakres, przewody z silnika, na zasadzie "każdy z każdym: i powiedz co ci wyszło. To już da jakiś obraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erapin Opublikowano 15 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Podłączam pakiet , żadnego pikania , silnik nie działa. Jak rusze którymś sterem to nagle zaczyna świrowac i wszystko samo sie rusza , serva same sie ruszaja... Moze poprostu regulator źle ''podaje prąd'. mam Multimetr ale nie wiem jak to zmierzyc ... taty nie ma i nie ma mi kto pomoc. 2 latania i elektronika popsuta.. SUPER ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Jaką masz aparaturę? Wygląda na typowy przypadek braku komunikacji z nadajnikiem. Silnik się nie włącza, bo to takie zabezpieczenie, żeby nie uruchamiał się bez sygnału z aparatury. Albo się rozbindował odbiornik (2,4GHz) lub np. poluzował kwarc (35MHz), albo poszedł moduł nadawczy. I jeszcze głupia sprawa... Sprawdź zasilanie w nadajniku. Jak masz pakiet - naładuj, jak baterie - wymień na nowe. Bo jak przypuszczam, nie robisz takiego głupstwa, że włączasz model przy wyłączonym nadajniku? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Madrian ,wszystko się okazało, rozmawiałem via GG z ernestem okazało się ,że pakiet (3s) ma napięcie ponad 7V, ładowarka strzeliła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erapin Opublikowano 15 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Tak , Madrian mi to wszysto świetnie i szczegółowo opisał na PW , że chyba 10 latek by zrozumiał 8) , za co bardzo dziękuje Pakiet ma ma napięcie 7-8V , więc jak już uzgodniliśmy z Mateuszem , najprawdopodobniej ładowarka padła. Wybiorę już jakaś dobrą ładowarkę , żeby takich problemów nie było. "Pomógł" należy się tak samo Mateuszowi jak i Panu Madrianowi. Jeszcze raz ślicznie dziękuję. Zostaje mi tylko czekać z lataniem , aż ładowareczka dojdzie. No nic , jak coś będzie nie tak to się odezwę i pomożecie Pozdrawiam Ernest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 No nic , jak cośbędzie nie tak to się odezwę i pomożecie ...zażartował towarzysz Erapin. POMOŻEMY!!!... zażartowali modelarze... ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erapin Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Dziś dostałem paczkę ze wszystkim. Mój problem jest niby rozwiązany, ale nie wiem o co chodzi z moim nowym regulatorem ESC Budget 30A 2-4S. Na początku wogóle nie reagował na drążek gazu. Teraz już wszystko działa tylko zastanawiam się , dlaczego jak jest wyłączony silnik to regiel co 4-5s robi któtkie bip. i tak ciągle. Jak silnik włączony to nic.. Nie wiem czy coś jest źle czy on porostu tak ma. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Świerzemu regulatorowi trzeba zaprogramować zakres wychylenia drążka gazu, wg instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erapin Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Jak to ustawic ?? Wszystko dziala tylko to pikanie przy wylaczonym silniku..pomoze ktos w ustawieniu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel_B Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 W moim reglu HK 30A nic takiego (pikanie) nie było. Fabrycznie nowy, wczoraj podłączyłem pod silnik Bixlera i po prostu działa. Na wszelki dałem prosty prog., ale nic to nie zmieniło. Silnik kręci tak jak powinien. O prostym programowaniu regli było nie raz. Odpalamy aparaturę. Trymer gazu w neutrum, manetka na full, podpinamy zasilanie pod regiel, po 3 bipie z silnika manetka gazu na 0, bib z silnika, odpinamy pakiet od regla. Gotowe. Zatankować fazy i fruu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi